Sisällön tarjoaa Blogger.

Suloinen terveyskaupunki Truskavets


Ukrainan matka alkoi tutustumisella Puolan rajan läheisyydessä sijaitsevaan pieneen 30 000 asukkaan Truskavetsin kaupunkiin. Me saavuttiin Lvivn lentokentältä myöhään illalla eikä meillä pimeässä ollut hajuakaan miltä paikka oikestaan näytti. Aamulla olikin ihana mennä parvekkeelle ja ihastella näkymiä.
Truskavets on täynnä kauniita vanhoja rakennuksia eikä maisemista päätellen osaisi edes arvata, että on Ukrainassa. Kaupungista tuli melkein mieleen joku Alppikylä kaikkine harjakattoisine ja piparkakkutyylisine taloineen. Kaukana jossain siinsivät myös Karpaatit.

SAMSUNG CSC

Aamuiset näkymät mun pervekkeelta.

SAMSUNG CSC

Truskavetsin vanhin rakennus, joka nykyään toimii museona.

SAM_0152

Meille oli järjestetty pieni kaupunkikierros, jonka aluksi piipahdettiin turisti-infossa, jossa itse kaupungin pormestari kävi meitä tervehtimässä. Matka jatkui kaupungin katuja pitkin kävellen, kuvia räpsien ja samalla oppaiden tarinoita kuunnellen.

SAMSUNG CSC

Pormestari Yuriy Yavorskyy

Truskavets

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Kaupungin keskustassa oli markkinapaikka, jossa oli kaikenlaisia paikallisia käsitoitä myynnissä. Itse olisin mielelläni katsellut kojuja vähän kauemminkin, mutta aika oli rajallista ja paljon nähtävää vielä edessä.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Koko kaupunki näytti tosi vehreältä ja olikin niin ihanaa nähdä vihreitä puita ja kukkia pitkän talven jälkeen. Keskustassa oli iso puistoalue, jossa paikalliset viettivät aikaa penkeillä istuskellen ja auringosta nauttien.

IMG_3367 (Large)

IMG_3368

Truskavets on kuuluisa lukuisista mineraalilähteistään. Tunnetuinta on paikallisten mukaan lähes kaikkiin vaivoihin auttava terveysvesi Naftusia. Naftusia on keyesti suolaista ja lievän rikkipitoisuudensa takia se saattaa haista hieman epämiellyttävälle. Kaupungissa on oma rakennus tälle vedelle, jota kaupungilaiset käyvät siellä juomassa, sillä vettä ei saa pullottaa. Vesi on huonoksi hampaille, joten sitä pitää juoda pillillä tai paikallisten pienten kannujen nokasta. Vettä ei myöskään tule nauttia liian usein, sillä muuten siitä saattaa olla haittaa. Ensikertalaisille riittää 100ml kerralla. Me kerettiin maistamaan Naftusiaa jo hotellilla, joten tuli heti nautittua tuplamäärä, kun otettiin kaupungilla toiset maistiaiset. Hotellilla vesi ei haissut tai maistunut millekään, mutta kaupungin keskustassa vedessä oli aika epämiellyttävä haju. Vaikea sanoa maistuiko vesi myös pahalta vai oliko se vain se haju, joka teki siitä niin etovaa. En kuitenkaan kehdannut toisille lähes pyhää vettä poiskaan heittää, vaan nieleskelin lopuun asti.

SAMSUNG CSC

Ihmisiä menossa juomaan Naftusiaa.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Hanoista voi valita 100ml, 150ml tai 200ml.

IMG_3370

Alemmasta kuvasta venäjänkielen taitoiset voivat lukea Ukrainasta selvästi näkyvää Putin vastaisuutta. Markkinapaikoilla oli myös myyniissä paljon Putinin kuvilla varustettuja vessapaperirullia ja kynnysmattoja. Muuten tunnelma oli Länsi-Ukrainassa erittäin rauhallinen.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Keskustan reunalta aukesi suuri puisto, jossa käytiin myös kävelemässä. Luonto oli juuri heräämässä eloon, sillä kevät on Ukrainassa noin kuukauden edellä meitä. Puistosta löytyi myös toinen lähde, josta tulevalla vedellä on kuulemma nuorentava vaikutus ja se on erityisesti tarkoittu kasvojen pesuun. Oppaat kuitenkin varoittelivat, ettei sitäkään kannata tehdä joka päivä, ettei nuorennu liikaa. En viitsinyt käydä naamaa pesemässä, kun olin kuitenkin vähän meikkiäkin laittanut, vaikka se olisi ollut mulle varmaan hyväksi, kun oon alkanut oleen vähän huolissaan mun silmärypyistä! Yritin myös katsella kaupungin asukkaita vähän sillä silmällä, että näyttivätkö he kaikki nuorilta. Ja vaikka useat aika freeseiltä näyttivätkin, niin toki vanhuksiakin oli seassa. Eivät olleet tainneet tarpeeksi pestä naamaansa ihmevedellä, heh.

IMG_3375 (Large)

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Vaikka visiittimme Truskavetsiin olikin melko pikainen, jäi kaupungista todella positiivinen kuva. Turisteja ei ole paljoakaan ja hintataso on Suomalaisille erittäin edullinen. Truskavets houkuttaa ihmisiä erityisesti terveyskaupunkina tarjoamalla erilaisia hoitoja, joista kerron vielä erikseen hotellipostauksessa. Luonnonkaunis Truskavets olisikin täydellinen kohde terveyslomalle, sillä sen rauhallisessa tunnelmassa sielukin pääsee lepäämään. Truskavets ei ole myöskään kaukana Karpaateilta, joilta löytyy paljon lisää luontoelämyksiä. Lviviin Truskavetsista on noin puolentoista tunnin automatka, joten sieltäkin kaupunkiin voi helposti piipahtaa.



P.S. Jos et muuten vielä seuraa Eat Hoop Lovea Facebookissa, sen voi tehdä täällä. Tai jos haluat nähdä vähän ajankohtaisempia kuvia siitä missä milloinkin mennään, löydyn Instagramista nimellä eathooplove.

*Postaus toteutettu yhteistyössä Ukraine International Airlinesin kanssa

6 kommenttia

  1. Ainakin kuvien perusteella kaupunki näyttää aivan mielettömän kauniilta.
    Jollain tapaa Ukraina kiinnostaisi aivan kauheasti, mutta jotenkin omat ennakkoluulot on aina ollut se isoin este sinne matkustamiselle... Ehkä tällaisten positiivisten mielikuvien kautta niistäkin pääsee helpommin eroon. :)

    VastaaPoista
  2. On ehkä ihan ymmärrettävää, että ainakin näinä aikoina on vähän ennakkoluuloja Ukrainaa kohtaan ja varmaan mietityttää, että uskaltaako sinne edes matkustaa. Länsi-Ukrainassa ja Kiovassa oli kuitenkin todella rauhallista eikä idän kriisistä näkynyt merkkejäkään. Ukraina on mahtava maa ja todellakin tutustumisen arvoinen! Oli kiva päästä käymään siellä seitsemän vuoden jälkeen uudestaan. :)

    VastaaPoista
  3. Vau, muuttipa tuo kertaheitolla mielikuvaa Ukrainasta positiivisempään suuntaan! Upeita kuvia ja ihanan keväistä. Tekisi mieli joskus koluta enemmän noita Euroopan tuntemattomampia maita - tuntemattomia näin ainakin suomalaisen näkökulmasta. Oli tosi hyvä postaus!

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Ja kiva, jos sain vähän muutettua mielikuvaa Ukrainasta. :) Se on kaunis maa ja todellakin tutustumisen arvoinen! Hei, mites sulla muuten sujui Herkuton Huhtikuu? Mulla meni siihen asti hyvin, kunnes lähdin tonne matkalle ja sain suklaamoussea ja muita herkkuja naaman eteen... ;)

    VastaaPoista
  5. No joo, se meni väähän penkin alle. Ihan hyvin meni, kunnes menin serkkuni lapsen ristiäisiin ja siellä tuli sitten syötyä juustokakkua ja juotua viiniä. Siitä se alamäki sitten lähti! Nyt uusi yritys toukokuussa. Ei vaan pitäisi ottaa sitä ensimmäistä suupalaa ollenkaan.

    VastaaPoista
  6. Se on kyllä niin totta, että jos vähän maistaa, niin sitten sitä herkuttelua on liian helppo jatkaa... Ei pitäisi tosiaan ottaa vähääkään. Mutta sama homma täällä, kun munkit on saatu syötyä, alkoi täälläkin uusi yritys! :)

    VastaaPoista