Sisällön tarjoaa Blogger.

Kun vauva ei nuku päiväunia

vauva ei nuku päiväunia
Ennen kuin sain oman lapsen, elin siinä uskossa, että kaikki vauvat nukkuu ainakin kahden tunnin päikkärit pariin kertaan päivässä. Joidenkin vauvojen yöllisistä nukkumisvaikeuksista olin toki tietoinen, mutta en jotenkin ajatellut, että nukkuminen saattaisi olla hankalaa päivälläkin.

Meillä meni ensimmäiset kolme kuukautta päiväunien kanssa ihan hyvin, mutta nyt noin kuukauden päivät on ollut vähän hankalaa... Pikku Myy nukkuu päivällä vain lyhyitä 20min-1h pätkiä, joka on hieman rasittavaa, kun niinä aikoina ei paljon mitään kerkeä tekemään. Ennen se nukahti vaunuihin jo ennen kuin kerettiin ulos ovesta ja nukkui vaikka kolme tuntia, jos oltiin niin kauan jossain menossa, mutta nykyään vaikka kävelisin yli tunnin, saattaa se nukkua siitä vain 20min. Myös kaikkia muita keinoja on kokeiltu. Jos yritän nukuttaa sitä kärräilemällä parvekkeella edes takaisin, se yleensä vaan nauraa tai sitten tulee kauhea huuto. Jos lenkiltä tullessa se vielä nukkuu ja siirrän sen parvekkeelle, herää se normaalisti siinä vaiheessa, kun oon hakenut itkuhäyttimen. Parhaina päivinä kerkeän käydä jopa vessassa ennen kuin se herää. Viime aikoina se ei oo nukahtanut myöskään kantoreppuun, vaikka muuten se niin kätevä onkin.

Nykyään oikeastaan ainut nukahtamiskeino, niin päivällä kuin illalla, on imettäminen makuullaan, johon se yleensä simahtaa. Tästäkin haluaisin päästä eroon, sillä se tarkoittaa sitä, ettei kukaan muu voi sitä nukuttaa... Päivällä meidän sängyssä päiväunia pystyy hieman pidentämään sillä, että kun se herää, syöksyy heti työntämään tissin suuhun, jolloin se saattaa nukkua ne toiset 20min perään.
vauva ei nuku päiväunia


Pidemmät päiväunet saa aikaiseksi ainostaan niin, että mä nukun Pikku Myyn vieressä. Tissiä aina vaan suuhun, kun alkaa heräillä ja unet voi jatkua yli parikin tuntia. Tää onkin hyvä silloin kun ite haluaa myös levätä, mutta ei siinä paljon sitten siivota, treenata tai kirjoiteta blogia. Kännykkää voi tietysti selailla ja somettaa siinä makoillessa, josta onkin tullut mun aktiivinen harrastus, mutta aivothan siinä pidemmän päälle lössähtää... hyi. Ja lopulta se menee siihen, että tulee vaan selattua zombina sitä puhelinta, vaikka ajan olis voinut käyttää siihen järkevämpään, eli nukkumiseen.

Pidemmät päiväunet olis myös siitä kivat, että Myyn vois hyvin mielin jättää hoitoon siksi aikaa, kun ite käy treenaamassa, kun tietäis, että se nukkuis päiväunia edes osan ajasta...

Ja kun päivällä ei oikein nukuta, johtaa se siihen, että illalla ollaan jo yliväsyneitä ja Myy saattaakin mennä jo seitsemältä nukkumaan. Siinä sitten kivasti saa illalla omaa aikaa, mutta enhän mä osaa itse mennä tarpeeksi ajoissa nukkumaan, joka olis varmaan siinä kymmenen maissa, jotta kerkeis nukkumaan edes jonkin verran, kunnes pitää taas herätä kukon laulun aikaan...

 Kuvat niiltä ajoilta, kun nukkuminen oli vielä helppoa...
 
Oon lukenut, että vauvat, jotka nukkuu hyvin ja pitkään yöllä, ei välttämättä tarvii paljoa päiväunia, mutta ei tuo nyt kauheen hyvin nuku mun mielestä yölläkään. Se herää ainakin kolme kertaa syömään ja potkii ja pyörii nykyään niin paljon, ettei sitä voi kovin pitkään pitää vieressä nukkumassa, joten yöllä saa sen kymmenen kertaa nostella sitä omaan sänkyyn ja takaisin sekä pelastaa sitä, kun milloin jalka jää jumiin pinnojen väliin tai milloin se on pyörinyt johonkin nurkkaan ja lyönyt päänsä (meillä kyllä on tietysti reunapehmuste).

Huh. Tulipas tästä valitusvirsi... Vähän piti vaan avautua. Toivon kovasti, että tää on vaan vaihe, joka menee ohi, kunhan vähän kasvaa. Ehkäpä nää on vaan jotkut hetken hulinat, kun liikkumaan opettelu on niin kivaa ja joka puolella tapahtuu niin paljon kaikenlaista kiinnostavaa, ettei malta nukkua.

Onko muilla vauvoja, jotka ei nuku päivällä?

P.S. Eat Hoop Lovea voit seurata myös Facebookissa ja Instagramissa!

14 kommenttia

  1. Amen! Kuvasit juuri meidänkin yöt ja päivät. Ja vauva on jo 9kk..

    VastaaPoista
  2. Voi ei! Onks teillä ollu semmosta koko ajan vai alkanut vasta jossain vaiheessa? Mä kun niin toivoin, että tää olis pian ohimenevää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vauva on nukkunut huonosti alusta asti. Tai päivällä hän on elämänsä aikana nukkunut korkeintaan viis (5) kertaa pitempään kuin 45 minuuttia. Ja se kaks kertaa päivässä. Yöt nukkuu nyt 20-8, mutta about kolme-viisi kertaa heräillen. Lopetin imetyksen pari viikkoa sitten kokonaan (samalla loppui siis yösyötöt) ja yöt on ehkä vähän parempia.. Mutta kätinä ei silti loppunut :D Ja on niin eläväinen vauva, että pyörii ja hyörii tosiaan koko yön. Ihana lapsi kuitenkin ja onneksi itse omaan aika hyvät unenlahjat. Mies enemmän hermona, kun ei saa nukuttua. Meneekin välillä sit vierashuoneeseen nukkumaan.

      Poista
  3. Bingo! :) Täällä on vähän reilu 3kk ikäinen neiti ja ei nukuta päiväunia sitten millään. Sylissä ja liikkuvissa vaunuissa saattaa pari kertaa päivässä nukkua 45min. Mutta usein nukkumispätkä on 5-15min. Tämä kyllä ok nukkunut yöt viimeiset 3viikkoa tosi hyvin, noin klo 23-09 heräämättä, että toisaalta en valita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, kohtalotoveri... :) Hienoa, jos teillä menee kuitenkin yöt noin hyvin!

      Poista
  4. Meilläkään ei vauva kohta 10 kk nuku paljoa päiväunia. 45 minuuttia on yleisin kesto. Mutta kun esikoinen ei nuku enää päiväunia ollenkaan niin se ei sillä tavalla haittaa kun lepohetkiä ei päivällä ole kuitenkaan. Pääasia on että yöllä saa nukuttua. ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai teilläkin on jatkunut noin kauan! Apua... Mutta hyvä asenne sulla ja hyvä, jos yöllä pystyy kuitenkin nukkumaan. :)

      Poista
    2. Tilanne voi muuttua sitten kun lapsi alkaa nukkua vain yhdet päiväunet. Niin sitten ne yhdet unet on pidemmät. Yleensä yksiin päiväuniin siirrytään siinä yhden vuoden tienoilla. :)

      Poista
  5. Joo ei meilläkään nukuttu päivisin, ikinä. Tai no ekaan puoleen vuoteen ei poika nukkunu ikinä puolta tuntia pidempään.. Kaiholla kuuntelin juttuja vauvoista jotka nukkuivat 2-3h päikkäreitä, jos meillä nukuttiin ees se tunti ni sai vetää raksin seinään.. Nukuttaminen onnistui myös vai noin makuulteen imettämällä, kunnes älysin kokeilla nukuttaa tutti suussa mun kainaloon, samaan asentoon ku imettäessä, vaan ilman tissiä. Riemuvoitto:D
    Nyt poika 1v4kk ja nukkuu jopa 2h kerran päivässä. Olihan meidän yöt alusta asti aika hyviä, tottakai ku pikkunen veti ittensä päivisin niin tuuttiin:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, hyvä vinkki toi tutin kanssa kainalossa nukuttaminen! Pitääkin kokeilla. :) Tää taitaakin olla aika yleistä, mä oon vaan elänyt jossain harhakuvitelmissa, että tietysti päivällä päiväunet nukutaan... Mutta parempihan se itselle on, jos ainakin yönunet on ihan hyvät.

      Poista
  6. Meillä tyttö 7 kk ja vaunuissa nukkuu aina puoli tuntia. Minuutilleen melkeinpä, liikkuivatpa ne tai eivät. :D Sisällä saan kans tolla tissitainnutuksella jatkamaan välillä unia, en aina. ;)
    Ja voi, kun meilläkin herättäis "vaan" viisi kertaa yössä. :D Meillä herätyksiä kyllä yli kymmenen. Nukutaan perhepedissä, koska en jaksaisi noin monta kertaan nousta sängystä. Perhepedissä on helppoa rauhoittaa ja työntää tissi suuhun. :)
    Vauvauvuosi on hankalan nukkumisten kannalta, mutta kyllä se yleensä pikkuhiljaa helpottaa ekan vuoden jälkeen. Näin ainakin meillä, tämä on kolmas lapsemme ja ihan samanlaisia olleet kaksi ekaakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, toi on kyllä paha, jos on vaikeeta nukkua sekä päivällä että yöllä... Mekin ollaan nukuttu tähän asti perhepedissä, jossa onkin helppo imettää ja hyvä jos ees ite herää siihen. Mutta nyt tuo potkii ja pyörii unissaankin niin paljon, ettei se oikein onnistu enää. Oma sänky on kyllä ihan kiinni meidän sängyssä, niin ei onneksi tarvii jalkeille nousta, mutta onhan se edes takas nostelu vähän rasittavaa.

      Ja meillä onkin ollut tähän asti melkein "liian helppoa" siihen verrattuna mitä mä vauvavuodelta odotin, eli eiköhän tän nyt jaksa, kun vauva-aika on kuitenkin niin lyhyt. Sä oot kyllä aika super, kun oot kolma samanlaista kukkujaa jaksanut! :)

      Poista
  7. Noh, meillä ei nukuttu päivin eikä öisin :-/ Molempia poikia vaivasi refluksi, allergiat ja astma, joten nukkumiset hoidettiin 5-10 min pätkissä päivät ja yöt, ekat kaksi vuotta. Just ja just selvittiin hengissä. Tsemppiä sulle!

    VastaaPoista
  8. Ai kauheeta... Noihin tapauksiin ei kyllä oikein voi sanoa mitään. :( Eipä kehtaa paljon valittaa siitä, ettei saa omaa aikaa päivällä, kun toisilla jaksaminen on oikeesti kortilla. Mutta mahtavaa, jos selvisitte järjissä ja toivottavasti nyt on jo helpompaa!

    VastaaPoista