Sisällön tarjoaa Blogger.

Elämää Suomalaisen kanssa

Kirjoittelin jo aikaisemmin elämästä Balilaisen kanssa ja kahden kulttuurin eroavaisuuksista täällä ja nyt aiheeseen tulee vähän jatkoa. Nyt lähestyttään aihetta vaan toisesta suunnasta, eli miten ulkomaalainen voi pärjätä suomalaisten kummallisten tapojen kanssa.

Sauna

No saunapa tietenkin. Meillä ei ole omaa saunaa, mutta pian Balilaisen saavuttua oli se tietenkin vietävä saunaan. Juhannuksena oltiin kaverin luona, jossa oli kunnon puulämmitteinen sauna. Saatiin ystävällisesti mennä kahdestaan harjoittelemaan saunassa käymistä, josta Balilainen oli jo kohtalaisen innoissaan. Ensimmäiseksi oven auettua Balilainen sanoi, että tämäkö se on? Vaikka mielestäni oltiin puhuttu samasta asiasta, hänen mielessään sauna muistutti lähinnä poreammetta! Yllätys kuumasta kuivasti huoneesta ilman mitään vettä oli siis pieni järkytys. Ja eihän se ensimmäisellä kerralla voinut kuin seistä oven vieressä muutaman sekunnin, ennen kuin poistui kauhuissaan eikä halunut tulla enää takaisin. Ei kuulemma pystynyt hengittämään siellä.

Houkuttelin Balilaisen kuitenkin koittamaan vielä saunaa uudestaan, sillä kaverini puusauna oli ollut kyllä omaan makuunikin jo melkein liian kuuma. Toisella kerralla mentiin äitini luokse sähkösaunaan ja tällä kertaa Bailainen pystyi jo istumaan muutaman minuutin alimmaisella lauteella pää kumarassa oven alta kylmempää ilmaa hengitellen. Oli kuulemma jo ihan kivaa.

Kolmas saunomismahdollisuus tuli kutsuna futisjoukkueen saunailtaan. Nyt jo tohkeissaan siitä, että tiesi miten saunassa toimitaan, lähti Balilainen siis sinne. Sanoin, että voi olla vain sen aikaa kun tuntuu hyvältä ja käyttää jopa pyyhettä/shortseja saunassa, jos alastomuus muiden nähden ujostuttaa (missä olin tietenkin oikeassa). Jälkeenpäin kyselin miten meni ja oli kuulemma jonkin aikaa ollut saunassa, pukenut vaatteet takaisin päälle ja käynyt sitten vasta kotona suihkussa! Nauratti vaan, kun mietin, että ei näitä asioita voi kai liian yksityiskohtaisesti selittää. Mutta mitenpä sitä voisikaan tarkasti tietää tälläisten kummallisten tapojen käyttäytimismalleja. Istua nyt pienessä kuumassa kopissa kylki kyljessä alastomien miesten kanssa ja käydä vielä suihkussakin muiden nähden! Haha...

Lämmitys

Syksy tuli ja ilma alkoi kylmetä. Mä olin 10 päivää reissussa Bosnia&Herzegovinassa, jonka aikana tuli ensimmäistä kertaa pakkasilmat Suomeen. Balilainen valitti puhelimessa, että sisällä on niin kylmä, että pitää olla takki päällä. Sanoin, että laita ihmeessä patteri päälle, niin tulee lämpimämpi ja neuvoin miten se väännetään päälle. Kotiin palattuani totesin, että olisi pitänyt tajuta sanoa, että sen voi jättää päälle vaikka koko talveksi, kun raukka oli aina vääntänyt sen pois päältä, kun oil lähtenyt asunnosta... Voi toista. Ei ihme, että paleli, kestäähän siinä aina jonkin aikaa, ennen kun se patteri taas lämpiää.

[caption id="attachment_223" align="aligncenter" width="682"]Syksy Syksy[/caption]

Säilykepurkki

Tää ei nyt oo mikään suomalainen asia, mutta liittyy meidän elämään kuitenkin, kun ei meillä ananakset sun muut kasva, niin välillä niitä pitää ostaa purkissa. Tehtiin Balilaisen kanssa pizzaa kotona ja pyysin sitä avaamaan säilykepurkin. Se sanoi joo, mutta miten se tehdään? Ihmettelin, että millasia purkinavaajia teillä sitten on, jos et osaa tätä käyttää. Se sanoi sitten, että ei ole koskaan avannut säilykepurkkia! Tunsin itseni aika hölmöksi, kun tajusin, että niin, ei varmaan tarvii Balilla paljon säilykepurkkeja availla, kun kaiken saa sieltä tuoreena...

[caption id="attachment_222" align="aligncenter" width="1024"]Pizza Pizza[/caption]

Luistelu

Vein Balilaisen yllätyksenä talvella ensimmäistä kertaa luistelemaan Helsingin Rautatientorin Jääpuistoon. Yllätys oli mieluinen, mutta myös hieman haastava, kun tajusin, että eihän toinen osaa edes seistä luistimet jalassa... En siis todellakaan odottanut, että luistelu onnistuisi heti, mutta silti en ollut ajatellut, että pelkkä luistinten päällä seisominen voisi olla ensimmäistä kertaa jännittävää. Olisin voinut valita paikan vähän toisin, sillä pelkkä jäälle pääseminen oli vähän haasteellista ilman mitään kaidetta ja ne lasten luistelutuetkin oli niin matalia, ettei niistä ollut mitään hyötyä. Tajusin siinä samalla, etten koskaan ollut nähnyt aikaisemmin aikuista, joka ei osaa luistella, niin luonnollinen asia tämäkin meille on. Eikä se luistelu ensimmäisellä kerralla ihan onnistunutkaan, mutta innostus oli niin kova, että mentiin jäälle talven aikana vielä monta kertaa ja pikkuhiljaa se onnistui ihan itsekin. Mutta näinhän se menee, Balilainen auttoi mua surffaamaan ja mä opetin sen luistelemaan. :)

[caption id="attachment_221" align="aligncenter" width="682"]Balilainen luistelee Balilainen luistelee[/caption]

Vessa

Aasiassa matkustaneet tietävät, että vessatavat siellä ovat vähän erilaiset kuin täällä. Balilaisen kotona oli samanlainen vessa kuin meilläkin, mutta mulle tuli yllätyksenä se, että hän käytti sitä eritavalla kuin minä. En nyt halua toisen yksityisasioita liian yksityiskohtaisesti täällä kirjoittaa, mutta manitsen vain, että opettelemista on ollut (niin kuin isellänikin oli pitkään Aasiassa oleillessani...) ja minun tapani on hänestä kovin likainen.

Kieli

Indonesia on hyvin yksinkertainen kieli. Siinä ei ole kuin yksi verbimuoto, ei olla-verbiä ja sanoja laitetaan vain peräkkäin, kun halutaan tehdä lauseita. Tämän tajutessani aloin ymmärtää miksi Balilaisen on vähän vaikeaa erottaa englanniksi kaikkia verbimuotoja (perfekti, pluskvamperfakti, konditionaali...) ja milläpä niitä itsekään pystyy sille selittämään. Ja nyt Balilainen puhuu jo auttavasti suomea. Respect.

[caption id="attachment_224" align="aligncenter" width="682"]Talvella Talvella[/caption]

Tälläistä tällä kertaa. Ihanaa lauantai-illan jatkoa!

P.S. Huomenna on onnenpäivä! Jalkapallo loppuu... :)

 

2 kommenttia

  1. Balilainen?

    Aasialainen? Yleensähän huonosti varustellut aasialaiset eivät suomalaisia naisia kiehdo ja Balillekin mennään lähinnä aussimiesten toivossa.
    Mutta kiva tietää, että jollekin se aasialainekin kelpaa mutta miten olet ajatellut tämän balilaisen suomessa menestyvän.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, Bali on Aasiassa. Mulle rakkaus ei katso kansalaisuutta. Ja uskon, että Balilaisella on yhtä suuret mahdollisuudet menestyä Suomessa, kuin missä tahansa muuallakin.

    VastaaPoista