Sisällön tarjoaa Blogger.

Ajatuksia suomalaisuudesta


Oon tässä Rion myötä alkanut miettimään enämmän suomalaisuutta ja sitä, kuinka hyvä maa Suomi on asua. Kun asiat on hyvin, on niitä helppo pitää itsestäänselvyyksinä. Myönnän itsekin syyllistyneeni tähän nuorempana, mutta myöhemmällä iällä ajatusmaailman avautumisessa on auttanut erityisesti matkailu. Monesta paikasta on vaaleanpunaisia mielikuvia, mutta kohteissa itse käytyä saattaa huomata kuinka kaikki asiat ei välttämättä olekaan niin paratiisimaisia kuin on kuvitellut. Ainakin moni maa, jossa itse olen käynyt, on ollut sellainen, jossa on kyllä kiva käydä lomalla, muttei välttämättä olisi kiva asua...


SAM_1455Itsenäisyyspäivän ateriana oli Rion tekemää katkarapu- ja tonnikalacurrya.

Vaikka Rion Suomeen muuttaminen oli hermoja raastavan hankalaa, oli se kuitenkin mahdollista eikä nyt voida olla muuta kuin kiitollisia. Välillä byrokratia ja kaikkien paperiasioiden hoitaminen on todella raskasta, mutta toisaalta me ei saatais lähellekään samoja mahdollisuuksia ja etuuksia esimerkiksi Indonesiassa, kuin mitä täällä Suomessa saadaan. Tällä hetkellä maassa vallitseva maahanmuuttokriittinen asenne ei ole onneksi pahemmin vaikuttanut meidän elämään, vaikka tottakai varmaan jokainen jostain köyhemmästä maasta tänne tuleva saa osakseen ennakkoluuloja. Mutta kokemuksesta voin kertoa, ettei tähän maahan ihan helpolla pääse vain nautiskelemaan loistavista sosiaalietuuksista, vaan niidenkin eteen on tehtävä kovasti töitä ja oikeasti haluta tulla mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan... Nyt vain toivon, että myös tuleva lapsemme saa elää täällä rauhassa monikulttuurisesta taustastaan huolimatta.

SAM_1459Ja juhlapäivän kunniaksi vähän jälkiruokaakin...

Vaikka toistaiseksi me halutaankin asua Suomessa, ei tulevaisuudesta kuitenkaan voi vielä tietää. Itse olen ajatellut, että olisihan se mukava asua joskus Balilla ja Riokin selvästi sinne kaipaa, mutta nyt varsinkin lapsen tullessa osaa vain antaa niin paljon arvoa Suomen tarjoamalle turvalle, hyvälle terveydenhoidolle ja laadukkalle koulutukselle. Onneksi ollaan niin etuoikeutetussa asemassa, että meillä on mahdollisuus asua täällä ja matkustaa aina välillä Balille lomalle.

Onnea siis 98-vuotias Suomi ja hyvää itsenäisyyspäivää! Hienoa asua täällä ja kiitos mahdollisuuksista, joita tarjoat myös monikulttuurisille perheille! Iltaa onkin hyvä jatkaa nyt sohvalla linnan juhlia katsellen...

11 kommenttia

  1. "Mutta kokemuksesta voin kertoa, ettei tähän maahan ihan helpolla pääse vain nautiskelemaan loistavista sosiaalietuuksista, vaan niidenkin eteen on tehtävä kovasti töitä ja oikeasti haluta tulla mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan… "

    Minusta se näyttää hyvinkin helpolta. Maahan on kävellyt 30000 irakilaista, afgaania, jne. Edes passia ei ole ollut. Näistä oleskeluluvan saa ehkä 20% ja loppujakaan ei saada karkotettua.

    Indonesiassa meistä kukaan ei saisi ilmaiseksi mitään, eikä kohta täälläkään jos tulva kehitysmaista jatkuu nykyisenlaisena.

    VastaaPoista
  2. Tässä en tnyt arkoittanut pakolaisina maahan tulevia. Sori, oli ehkä vähän epämääräisesti sanottu... Pakolaisilla on tietenkin aivan toinen tilanne ja vertaus koski Rion kaltaisia maahanmuuttajia, jotka tulevat maahan muista syistä. Tarkoitin sitä, että Suomeen on kuitenkin aika vaikea päästä vain paremman elämän toivossa menemällä vaikka suomalaisen kanssa naimisiin, jos oikea syy ei ole rakkaus. Oleskelulupaa saa odottaa kauan, ja sen saa vain tiukkojen haastattelujen jälkeen. Feikkisuhteissa oleskelulupa voi jäädä saamatta tai kärsivällisyys sen odottamiseen saattaa monella loppua kesken. Rio esimerkiksi odotti omaansa 9kk, jonka aikana ei tietenkään saanut tehdä mitään töitä. Tämän jälkeen odotti vielä 5kk karenssi Kelassa, joten kesti yli vuosi, ennen kuin Rio pystyi tienaamaan yhtään mitään tai nauttimaan maamme sosiaalietuuksista. Ja lisäksi jokaisen ulkomaalaisen on pakko opiskella suomea (joka on kyllä mielestäni hyvä asia), että edes saa Kelasta mitään rahaa. Tuossa rulianssissa voi helposti tulla koti-ikävä eikä moni sitä jaksa, jos maahan on yritetty tulla vain helpomman elämän perässä.

    VastaaPoista
  3. Pakolaisten tilanne ei ole yhtään toinen. Näistä vain harva on lakien tarkoittama pakolainen, muut jäävät jollain tekosyyllä maahan koska palauttaminen ei kuulemma onnistu.
    Kumma sekin, että Suomeen on vaikeaa saada työviisumia, mutta samaan aikaan turvapaikanhakijoita hoputetaan työntekoon. Sama tyyppi ei olisi saanut minkäänlaista viisumia Suomeen, mutta turvapaikanhakijana kaikki onkin yhtäkkiä auki.

    Suomea ei ole pakko opiskella. Sen kun etsii töitä. Serkkuni amerikkalainen vaimo sai heti työpaikan, samoin tuttuni unkarilainen mies ja tutun tuttuni saksalainen naisystävä.

    VastaaPoista
  4. Kyllä pakolaisilla on mielestäni aivan eri tilanne, jos omaan kotimaahan ei vain voi jäädä esimekikisi sodan takia. Ns. elintasopakolaisiin en nyt tässä halua ottaa kantaa. Ja sanoin, että suomea on pakko opiskella, jos haluaa Kelasta rahaa. Totta kai voi mennä heti oleskeluluvan saatua myös töihin, jolloin ei tarvitse mitään Kelan tukia. Ja sehän on todella hienoa, jos töitä heti löytyy! Kyllä se varmasti monella on tavoitteenakin, mutta töiden saaminen ei ole ihan itsestäänselvyys, jos ei osaa ollenkaan suomen kieltä.

    VastaaPoista
  5. Toisin kuin Vekke ymmärrän tosi hyvin mitä tarkoitit postauksessasi. :) Suomen ja koko Euroopan tilanne on tällä hetkellä kyllä todella haastava, toivottavasti asiat rauhoittuu pian. Teidän onneksi (niin raa'alta kuin se ehkä kuulostaakin) suomalaisilla on mun mielestä yleensä paljon suopeampi suhtautuminen Aasiasta tulleisiin ihmisiin kuin monista muista paikoista tulleisiin. Missä Rio on muuten töissä jos saa kysyä? :)

    VastaaPoista
  6. Mutta ymmärrän myös kyllä jos haluat pitää tiedon blogin ulkopuolella. :)

    VastaaPoista
  7. Aina sanotaan, että töitä ei saa jos ei osaa suomea. Kyllä saa. Jos on ammattitaitoa alalta joka on kansainvälinen, niin töitä löytyy. Ulkomaalaisista IT-ammattilaisista aika harva edes osaa suomea.

    Totta on se, että aasialaiset ovat paremmassa huudossa suomalaisten keskuudessa kuin vaikkapa afrikkalaiset ja tähän on hyvä syy. He ovat rauhallisia ja työteliäitä.

    VastaaPoista
  8. Korkea koulutus tottakai auttaa töiden saamista. Rio ei saanut heti edes siivoustöitä, sillä niihinkin vaadittiin sujuva suomenkielen taito.

    VastaaPoista
  9. Kiva, että ymmärsit. :) Olis pitänyt kyllä selkeemmin kirjoittaa, etten puhunut pakolaisista, sillä tää kriisitilanne on tietenkin nyt kaikkien mielessä. Rio opiskelee nyt merkonomiksi ja käy samalla osa-aikatöissä yhdessä ravintolassa tiskaamassa. :)

    VastaaPoista
  10. Okei, mahtavaa että on päässyt vielä opiskelemaankin! :)

    VastaaPoista
  11. Joo, munkin mielestä on ihan hieno saavutus, että on päässyt opiskelemaan suomenkieliseen kouluun vaan parin vuoden kielen opiskelun jälkeen. :)

    VastaaPoista