Sisällön tarjoaa Blogger.

Säästövinkkejä: arki

Matkalle tekis mieli, mutta rahaa ei ole ihan tarpeeksi. Onko tuttua? Siihen auttaa suunnitelmallisuus ja säästäminen. Raha riittää juuri siihen, mihin sen haluaa käyttää. Mä oon aika säästäväinen ihminen ja harkitsen aina isompia hankintoja ennen kuin ostan. Myös hintojen vertailu on tärkeää, sillä oikeasta paikasta ostamalla voi säästää pitkän pennin. Näin oman säästökuurin aikana ajattelin jakaa vähän omia vinkkejäni säästämiseen. Ensimmäisenä tulee ihan arjen vinkkejä ja myöhemmin säätövinkkejä ennen matkaa sekä matkalla.

Auto

Auto on kauhea rahasyöppö ja mä oonkin pärjännyt lähes koko elämäni ilman autoa. En itseasiassa omista edes ajokorttia. Asun lähellä Helsingin keskustaa ja täällä pärjää tosi hyvin ilmankin autoa. Tietenkin on paikkoja, joissa on mahdotonta elää ilman autoa, mutta kannattaa miettiä onko auto itselle välttämättömyys vai pystyisikö kulkemaan julkisilla, kävellen ja pyörillen.

IMG_1352 (Medium)

Kuntosali ja muut harrastukset

Jos mulla olisi ylettömästi rahaa, mä varmaan ostaisin kortit joillekin kunto- ja joogasaleille, sillä tykkään käydä niissä toisinaan. Mutta vain toisinaan, sillä pääasiassa treenaan sirkuslajeja eikä mun aika riitä kaikkeen. Lihaskuntoharjoittelua voi kuitenkin tehdä kotonakin ja lenkkeillä ilmaiseksi ulkona. Myös netistä löytyy kaikenlaisia kotijumppaohjelmia ja joogaohjeita. Yleisesti olen sitä mielä, että liikunta on niin tärkeää, että siihen kannattaa panostaa ja vähän maksaakin siitä, mutta jos esim. kuntosalikortille ei tule ahkeraa käyttöä, kannattaa miettiä olisiko halvempaa valita esim. kymmenen kerran kortti tai kertamaksu. Helsingissä asuville suosittelen myös Kisahallia, jonne pääsee pikkurahalla tekemään vaikka minkälaista treeniä.

IMG_1629 (Medium)

Ostokset

Mä oon aina tykännyt vaatteista ja shoppailusta, mutta vanhemmiten onneksi oon oppinut harkitsevammaksi ostajaksi. Ostan vaatteita ja kenkiä tarpeeseen ja silloinkin harkitsen tarkkaan mitä haluan. Myös laatua kannattaa tarkkailla, sillä aina ei ole fikua ostaa halvinta mahdollista, jos tuotteen käyttöikä jää sitten huonon laadun takia lyhyeksi. Kaikki ei tykkää käydä kirpputoreilla, mutta nykyään ihmisillä on niin paljon tavaraa ja vaatetta, ettei ne kerkeä käyttää kaikkea ja kirppiksiltä voi löytää ihan priimakamaakin, joten kannattaa antaa niille mahdollisuus. Nettikirppikset ja huutonetit on myös oiva tapa, jos on etsimässä jotain tiettyä asiaa. Ite oon esimerkiksi ostanut tori.fistä käyttämättömän iPhonen hyvään hintaan.

Oon itseasiassa aika ylpee itsetäni, kun oon entisestä himoshoppaajasta muuttunut järkeväksi kuluttajaksi. Tänä vuonna en oo vielä ostanut melkein mitään vaatteita/kenkiä. Kannattaa myös siivota omaa vaatekaappia, sillä sieltäkin saattaa tehdä löytyöjä. Ja tietty laittaa kierrätykseen ne vaatteet, joita ei käytä! Joka sesongin vaihtuessa kun kulkee kaupungilla, tulee aina ainakin itelle kauhea ostohimo, kun kaupat on täynnä jotain kivaa uutta. Esim. nyt on kaupat pullollaan ihania kevätvaatteita. Siinä pitää vaan pitää pää kylmänä ja miettiä mitä oikeasti tarvitsee. Sitten voi päättää vaikka muutaman jutun mille oikeasti tulee käyttöä, jotka saa ostaa. Myös alennusmyynnit kannattaa hyödyntää, mutta ostaa niistäkin vain tarpeellista eikä hullaantua liikaa missään Hullareilla. Ite ostan usein esim. alusvaatteita alennusmyynnistä, sillä niissä ei niinkään oo väliä onko ne nyt kauden trendiväriä. Hyvä tapa olis myös ostaa talvivarusteita keväällä jne., joka multa ei kyllä oikein luonnistu. Suomessa kesä on niin lyhyt, että mä oon joka vuosi myös innoissani, kun kesävaatteet haetaan varastosta, sillä ne tuntuu melkein uusilta, kun niitä ei ole pitään aikaan päässyt pitämään.

IMG_1194 (Medium)

Ruoka

Kaikkien pitää syödä, mutta ruoka on asia, missä pystyy säästämään ehkä helpoiten. Tietenkin ravintoloissa syömistä kannattaa vähentää ja kokkailla kotona sekä ottaa töihin omat eväät mukaan. Meillä on Rion kanssa tällä hetkellä sääntö, että saadaan syödä maksimissaan kerran viikossa ulkona. Ja sillonkaan ei syödä missään kalliissa ravintoloissa. Ruoka on kyllä myös vähän kaksipiippuinen juttu, sillä itse en halua karsia ruoan terveellisyydestä, laadusta ja monipuolisuudesta, joten en suostu ostamaan kaikkein halvinta ruokaa kaupasta. Opiskelija-aikoina tuli itsekin elettyä pinaattiletuilla, roiskeläpillä ja vaalealla leivällä, jolloin ruokakulut oli toki pienemmät, mutta siihen en kyllä halua enää palata. Sen verran pitää kuitenkin pihistellä, että esim. luomua ei pystytä tällä hetkellä ostamaan (muuta kuin ehkä joitain satunnaisia tuotteita). Pyritään myös aina siihen, että ostettu ruoka myös syötäisiin eikä sitä menisi roskiin.

Ruokaan kuuluu olennaisena osana myös herkuttelu, johon saattaa mennä myös yllättäviä summia rahaa. Tää on asia, jota olen vasta viime aikoina alkanut ajattelemaan, sillä herkut ovat yleensä niitä ylimääräisiä ostoksia ja ilmankin pärjäisi. Välillä täytyy tietenkin herkutella, mutta sillonkin sen voi tehdä suunnitelmallisesti ja miettiä mitä oikeasti tekee mieli. Mulla on vähän asenne, että silloin kuin herkuttelen, voin ostaa ihan mitä vaan, mutta siinäkin voisi tehdä halvempia valintoja, sillä esim. kotitekoinen pannukakku, hillo ja vaniljajätski on superhyvää eikä maksa paljoa.

Ruokalaskuja pienentäisi kovasti myös ostosten suunnittelu etukäteen, jota vasta tässä yritän opetella, sillä en yleensä tee ennen kauppaan menoa mitään ostoslistoja. Oon tässä vuoden alusta myös ottanut kaikki kuitit talteen ja laskenut summia, joita viikossa menee ruokaan. Ja välillä ne on kyllä huolestuttavan suuria! Mutta ainakin totuus on sitten tiedossa ja summaa voi tietoisesti yrittää pienentää. Suosittelen kaikille ainakin joskus laskemaan omat ruokakulut vaikka kuukaudelta, jos sitä ei ole koskaan tehnyt. Ja tietysti se perusohje, että kauppaan ei pidä mennä nälkäisenä! Ruoka on kuitenkin liikunnan ohella asia, johon kannattaa mun mielestä jonkin verran panostaa, sillä se vaikuttaa niin suoraan hyvinvointiin, terveyteen ja mieleen. Ja jos kotona syö yleensä terveellisesti, voi sitten lomamatkalla ottaa vähän rennommin.

Aamutuorepuuroa

Viihde

Juhliminen on kallista ja baari-iltaan voi upota tuhottomasti rahaa, joten biletykset täytyy säästökuurilla jättää minimiin. Jos ei halua kuitenkaan aivan tylsistyä, voi kaverit kutsua kylään ja jakaa vaikka viinipulloa ihan kotosallakin. Samoin leffoja voi katsoa kotona, jolloin säästää paljon leffateatteriin verrattuna. Kannattaa myös hyödyntää kaikenlaiset ilmaistapahtumat, tarjoukset, leffateattereiden Super Päivät, Kimppadiilit, Groupon -tarjoukset jne. Ainakin Helsingissä pääsee tekemään kaikenlaista kivaa pikkurahallakin.

Keilaamassa

Kauneuden hoito

Kauneuden hoitoon ja kosmetiikkaan saa kulumaan kamalasti rahaa, jos haluaa. Itse säästän jo sillä, etten käytä ripsien tai -hiustenpidennyksiä, käyn ihan superharvoin kampaajalla (sen kyllä välillä huomaakin...), en käy manikyyreissä, pedikyyreissä, hieronnoissa, solariumissa tai muissakaan hoidoissa. Kasvohoidossa olen käynyt elämäni aikana yhden kerran ja sekin oli Groupon-tarjous. Ihon ja hiusten hoitoa ei kannata kuitenkaan laiminlyödä, vaan kotona voi tehdä erilaisia hoitoja, kuorintoja ja naamioita vaikka keittiönkaappien antimista.

IMG_1520

Matka on ainakin itselle hyvä motivaatio säästää, sillä aina voi miettiä mitä kaikkea sitten matkalla voi tehdä. Kotona jaksaa kokkailla, kun miettii, että sitten reissulla pääsee ravintoloihin syömään ja shoppailut malttaa jättää vähemmälle, kun muistaa, että reissusta saattaa löytää jotain kivaa ostettavaa.

Onko muilla vielä jotain hyviä arkisia säästövinkkejä?

 

P.S. Ennen kun aloin kirjoittaa tätä postausta, googletin, jos löytäisin jotain hyviä säästövinkkejä ja löysin tämän. Hehehee... Ei väsyneenä pitäis lukea tommosia... :)

2 kommenttia

  1. Mielenkiintoinen postaus, säästövinkit kiinnostaa aina! Oon samoilla linjoilla aika monessa asiassa, ja nää nuukailut taitaakin yhdistää aika monia matkailijoita. Kerran nauratti eräässä matkabloggaajatapatumassa kun porukka esitteli itseään tyylillä "moi, oon se ja se ja oon aika köyhä", kun todellisuudessa kaikkien rahat menee nimenomaan siihen reissaamiseen. :D

    VastaaPoista
  2. Kiitti! Joo, nuukailu taitaa olla aika monelle matkailijalle peruskauraa ellei oo mikään kroisos. Lisää vinkkejä on vielä tulossa, joten pysy kuulolla! (paitsi, ehkä niissä ei oo sulle mitään kovin uutta...) :)

    VastaaPoista