Sisällön tarjoaa Blogger.

Loma lapsen kanssa / ilman lasta

loma lapsen kanssa

Vaikka meillä oli aivan ihana loma Balilla, ei se tietenkään ollut aivan samallainen matka, kuin matkat ennen lasta... Ajattelinkin koota vähän ajatuksia miten matka erosi entisistä matkoista ja mitä kannattaa ottaa huomioon, jos suunnittelee matkaa lapsen kanssa.

Matkan hinta nousee

Monella lentoyhtiöllä alle 2-vuotiaat matkustavat "ilmaiseksi" eli verojen ja muiden maksujen hinnalla. Meille Pikku Myyn matka maksoi noin 70 euroa. Kannattaa myös miettiä haluaako varata pienelle lapselle bassinetin vai ottaa oman paikan. Myy mahtui vielä vähän alle 75 senttisenä juuri ja juuri bassinetiin, mutta huonona nukkujana ei viihtynyt siinä menomatkalla juuri lainkaan.

Täältä löytyy myös mun 10 vinkkiä taaperon lentomatkaan valmistautumiseen. 

Kaikenkaikkiaan matkaan ei kuitenkaan lapsen vuoksi mennyt paljoakaan enempää rahaa, sillä hotelleissa ei tullut ylimääräisiä kuluja ja ravintoloissa oli niin halpaa, että Myylle saattoi hyvin tilata oman annoksen, vaikkei se kaikkea olisi syönytkään.

Missä lapsi nukkuu?

Monessa hotellissa vauvansänkyn saa lisämaksutta, mutta ihan joka paikassa niitä ei ole tarjolla. Vai nukkuuko lapsi perhepedissä? Onko sänky tarpeeksi tilava tai saako sitä siirrettyä seinän viereen? Myy nukkui Balilla mun/meidän kanssa, mutta joissain paikoissa sängyt oli aika hurjan korkeita. Ja kerran Myy myös putosi sängystä keskellä yötä... 


Mitä lapsi syö? 

Syöminen voi olla myös mietintää aiheuttava aihe. Imetyksellä olevat vauvat on helppo ottaa mukaan minne vain, mutta isommille pitäisi jotain oikeaakin syömistä tarjoilla. Monesta paikasta löytyy vauvojen purkkiruokia, mutta varsinkin suosituissa lomakohteissa ne saattavat maksaa yllättävän paljon. Meillä oli Myylle mukana Suomesta kaurapuuropusseja, jotka voi valmistaa vain sekoittamalla kuumaan veteen. Sen lisäksi meillä oli jonkin verran pussissa olevia valmisruokia. Valmistajan mukaan niitä voisi nauttia huoneenlämpöisenä suoraan pussin suusta, mutta ei ne ainakaan Myylle sillä lailla maistunut. Se varmaan kuvitteli saavansa smoothieta, kun oli samanlainen pussi, mutta sitten sieltä tulikin jotain lämmintä lasagnea... No joo, en mäkään olis sellaista syönyt. Pusseja sa kuitenkin kätevästi myös lämmitettyä vesihauteessa. Lisäksi mukana oli kaikenlaisia naksuja, jotka olivat lähinnä ravintolassa odottelua tms. varten varattu. 

Pää asiassa Myy kuitenkin söi kaikkea muuta kuin Suomesta tuotuja eväitä ja eli kuukauden lähinnä munakkaalla, leivällä, kanalla, kalalla, riisillä ja banaanilla. Muita hedelmiä se ei suostunut maistamaan (vaikka on syönyt niitä kyllä tietysti monipuolisesti kotona) eikä vähäiset tarjotut vihanneksetkaan oikein maistuneet. Mä oon ollut aika tarkka Myyn syömisestä, mutta reissussa tuli höllättyä aika kunnolla ja Myy maisteli mm. ranskalaisia ja uppopaistettua kanaa sekä tuoreista hedelmistä tehtyjä mehuja/smoothieita, joista ei tietenkään voinut aina tietää oliko niissä lisättyä sokeria. Loma on kuitenkin loma ja uskon, ettei satunnainen vähän huonommin syöminen aiheuta mitään kamalaa ja kotona me päästiin aika helpolla taas arkiruokien makuun. Lyhelle matkalle pikkuiselle voi tietysti ottaa vaikka kaikki ruoat kotoa mukaan, mutta rohkaisen silti maistelemaan vähän paikallisia ruokiakin. Voisin kuvitella, että varsinkin jostain All Inclusive buffeteista löytyisi hyviä vaihtoehtoja kaiken ikäisille lomailijoille. 

lapsen kanssa lomalla

aamupala altaalla

Lastenhoitoapua mukaan, jos vain mahdollista!

Kaikkia ei ehkä houkuta lomailu omien tai appi-vanhempiensa kanssa, mutta jos mukana on lastenhoitoapua, pääsevät vanhemmat varmemmin nauttimaan myös omasta ajasta. Mä oon tottunut olemaan suurimman osan ajasta yksin Myyn kanssa, joten lomalla oli aivan ihanaa, kun oli koko ajan muitakin aikuisia paikalla ja sain esim. syödä monet kerrat ihan rauhassa, maata välillä ottamassa aurinkoa tms. Käytiin myös muutaman kerran Rion kanssa kahdestaan illalla syömässä tai istumassa jossain, kun äiti oli Myyn kanssa. Aina ei kyllä suunnitelmat onnistuneet, sillä Myy taisi vaistota, jos me Rion kanssa mietittiin jotain illanviettoa ilman sitä eikä halunnut sitten käydä ollenkaan nukkumaan. Välillä se tietysti vähän harmitti, mutta silloin piti vain niellä pettymys ja todeta, että tällaista se elämä nyt on ja onneksi meillä kuitenkin on mun äiti mukana, sillä ilman sitä ei saatais olla hetkeäkään rauhassa.

lapsen kanssa matkalla

Kotona olevat ongelmat seuraavat luultavasti lomallekin.

Pakko olla myös realisti ja todeta, että jos kotona on lapsen kanssa esim. nukkumis- tai syömisongelmia, ne luultavasti seuraavat myös lomalle... Välillä Myyn nukuttaminen oli aivan yhtä ärsyttävää ja vaikeaa kuin kotonakin eikä siinä paljon auttanut ajatukset siitä, että ollaan sentään paratiisissa. Mutta yllätyksiäkin tuli, sillä jossain vaiheessa Myy alkoikin nukkumaan paremmin kuin kotona ja meni monet kerrat 20-21 maissa nukkumaan ja heräsi  vain kerran 05-06 maissa tissille, jonka jälkeen vielä jatkettiin unia! Tämä ihanuus ei tosin jatkunut kotona, mutta se valaa uskoa siihen, että se on kuitenkin mahdollista...

matkalla taaperon kanssa

Matkassa pienen lapsen kanssa oli siis hyvät ja huonot puolensa, mutta ei tässä vaiheessa tulisi kyllä edes mieleen jättää Myytä vielä hoitoon ja lähteä itse lomalle. Balin matka oli myös itselle vähän erilainen ja oli hauska seurata pienen ihmettelyjä itselle jo tutuista asioista. Me pystyttin matkalla tekemään melkein kaikkia asioita, joita ilmankin Myytä oltais tehty, joten mitään suurta ongelmaa lapsi ei aiheuttanut. Kaikilla ei tietysti ole mahdollisuutta ottaa matkalle hoitoapua mukaan, mutta kyllä reissaaminen silti kannattaa. Pelkkä toisessa paikassa olo piristää kummasti arkea, vaikkei omaa aikaa niin saisikaan. 


P.S. Ota seurantaan myös mun Instagram (@eathooplove) tai Facebook!

3 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen postaus! Itsellä ei ole sama elämäntilanne, mutta joskus varmasti tulee olemaan niin täytyy laittaa tää postaus korvantaakse :)

  VastaaPoista
 2. Hei!
  Meillä suunnitteilla loma joulukuuksi ja olin jo päättänyt, että Krabille lähdetään kolmannen kerran. Nyt kuitenkin mietin Singaporea, josta pääsis helposti tietty Balille. Kokeiltiin jo kesällä lentää (kolmella välilaskulla Karibialle!) joten vahingosta viisastuneena lennän vain suoria lentoja ja jatkolennot sitten eri päiville..

  Mutta mites Balilla Dengue kuume? Kun matkustettiin ilman lasta Aasiassa niin koko asiaa ei tullut mietittyä mutta nyt tietty lapsen kanssa vaaroja joutuu miettimään ihan eri tavalla.

  Olisko suosituksia mihin mennä Balilla, jos aikoo viipyä vajaa kolme viikkoa ja haluaisi rauhallista lomailua taaperon kanssa. Ja toki kunnolliset tiet plussaa, koska mä en pysty tuohon moottoripyörä+lapsi komboon.

  VastaaPoista