Sisällön tarjoaa Blogger.

KonMari -siivouksen elämänmullistava taika


Mä oon siitä vähän outo, että tykkään järjestellä kaikkea ja asioiden pitääkin mun mielestä olla aina siisteissä riveissä, matot suorassa ja jokainen esine omalla paikallaan. Mutta minkäänlaisen lian siivoamiseen mulla ei ole kyllä mitään erityistä kiinnostusta...
Tiskaaminen on ehkä tyhmintä mitä tiedän eikä imurointi tai vessan pesukaan mitään mun lempihommia oo. Ehkä tämän vuoksi mulla ei ole mitään pakkomielteitä, etten voisi vaikka mennä nukkumaan, jos keittiössä on valtava tistivuori. Kyllä mä sen voin sinne ihan huoletta jättää, vaikka tietenkin tuollainen epäkohta hieman ärsyttää silmää. Siivoaminen on vain pakollinen homma, joka on tehtävä, että voi nauttia taas kodin järjestyksestä puhtaammissa olosuhteissa. Tykkään myös kovasti vaihtaa huonekalujen järjestystä  ja joskus siirtelen niitä ihan vaan sen vuoksi, että saisin samalla inspiraatiota imuroimiseen ja pölyjen pyyhkimiseen... hehe.

Niinpä olin tietysti kiinnostunut järjestelyn hittikirja KonMari:sta, kun siitä kuulin. Kirjan on kirjoittanut japanilainen Marie Kondo, joka on luonut jopa uran kehittelemällään järjestelymenetelmällä ja auttanut lukuisia asiakkaitaan järjestelemään kotinsa sekä pääsemään eroon turhasta roinasta. Yritin ensin lainata kirjaa kirjastosta, mutta koska se oli koko ajan varattuna, päätinkin ostaa sen ihan itselle vielä kun se tuli sopivasti Hulluilla Päivillä hyvään hintaan vastaan.

Kondo_Marie_BW

Marie Kondo

Kirjassa on hyvin japanilainen henki ja siinä puhutaan esimerkiksi paljon oman huoneen järjestämisestä, vaikka kyseessä olisi aikuinen ihminen. Japanissa taitaa olla siis tapana asua perheen parissa pidempään kuin meillä erakko-suomalaisilla ja asunnotkin ovat varmaan melko pieniä (en ole siis Japanissa käynyt...). Lyhykäisyydessään tämä mullistava metodi menee siis niin, että kun kerran käy koko asunnon tavarat läpi, ensin karsien turhat pois ja sitten miettien kaikille lopuille järkevät säilytyspaikat, ei vastaavaa operaatiota tarvitse koskaan enää tehdä ja asunto pysyy ikuisesti järjestyksessä. Kuulostaa houkuttelevalta, vai mitä?

Mulla onkin tapana aika usein heittää turhaa kamaa pois ja raivata esim. vaatekaappia aina silloin tällöin. Tässä osasyynä on varmasti myös se, että olen asunut koko aikuisikäni suhteellisen pienissä yksiöissä, joissa on ollut vähän säilytystilaa. Myös useat muutot ovat olleet hyviä aikoja heittää turhaa roinaa pois. Voin vaan kuvitella kuinka paljon kaikkea turhaa on voinut kertyä ihimisille, jotka ovat asuneet samassa asunnossa vuosikymmeniä...

Itse luin kirjan vähän huonoon aikaan, sillä oltiin juuri aloittamassa pakkaaminen muuttoa varten. Ajattelin kyllä ensin, että tämähän olisi hyvä vaihe käydä kaikki tavarat läpi ja viedä uuteen kotiin vain asiat, joille on oikeasti käyttöä... mutta vaikka heitinkin kamaa säkkikaupalla pois ja vein vaatteita Fidaan, ei mulla ollut kuitenkaan aikaa jokaista lippua ja lappua syynätä läpi. Pienessä yksiössä pakkaamiseen alkaa tulla myös se ongelma, että tila meinaa loppua kesken pahvilaatikkovuorten kasvaessa ympärillä. KonMari -tekniikassa kun olisi tarkoitus käydä kaikki tavaralaji kerrallaan läpi niin, että levittää ensin esim. kaikki vaatteet lattialle ja alkaa siitä käymään niitä yksitellen läpi... Itselle ei myöskään ollut kovin optimaalinen aika käydä vaatteita läpi, sillä tällä hetkellä vain aika pieni osa mun vaatekaapin sisällöstä mahtuu mun päälle, mutta en mä niitä kaikkia loppuja kuitenkaan pois ole heittämässä. Joten jääköön ainakin vaateprojekti odottamaan hieman slimmimpiä aikoja.

Kirjassa pistää silmään aika pahasti myös se, että missään vaiheessa ei oikein puhuta kierrätyksestä, vaan kaikki turha ollaan vain heittämässä pois. Mihin pois? Roskiin kai. Ehkä Japanissa ei harrasteta kierrätystä... en tiedä. Itse kuitenkin suosittelisin edes jonkin asteista kierrätystä, joka on Suomessa tehty kovin helpoksi. Jos vanhoja vaatteita ei jaksa lähtä kirpparille myymään, voi ne lahjoitta vaikka juuri Fidan tai UFF:iin.

Kirja oli kuitenkin mielenkiintoinen ja siinä on hyviä vinkkejä säilytysratkaisuihin. En ehkä itse ole henkilö, joka olisi eniten tällaisen suurprojektin tarpeessa, mutta jos jollakin on vaikeuksia pitää tavaroita paikoillaan, voisin hyvinkin suositella lukemaan tämän kirjan. Ja ehkäpä itsekin palaan tähän vielä myöhemmin.

Kirjassa mainittu "siivouksen elämänmullistava taika" voi kuulostaa hihhuloinnilta, mutta voin kyllä itsekin täysin allekirjoittaa sen, että kun koti on järjestyksessä, on helpompi myös pitää muuta elämää järjestyksessä. Kun keittiö on siisti, on kivempi kokkailla terveellistä ruokaa, kun vaatekaapista löytää hyvin päällepantavaa tulee pukeuduttua paremmin, kun olohouneessa on harmoninen tunnelma, on helpompi rentoutua ja unohtaa työstressi, kun työpiste on järjestyksessä, tulee inspiroituneempi olo ja jne. jne. Vai mitä mieltä olette?

Onko joku muu tutustunut tähän kirjaan ja ehkä käynyt koko metodin läpi?

2 kommenttia

  1. Mulla odottaa kyseinen kirja kirjahyllyssä ja ajattelin tarttua siihen viimeistään joulun jälkeen kun aikaa järjestelyyn on enemmän. Pelkään hieman kirjan aiheuttamaa siivousinspiraatiota, sillä itseni tuntien heitän todellakin kaikki tavarat lattialle enkä lopeta kasan läpikäymistä ennen kuin koko homma on valmis. Eikä haittaa vaikka touhuaminen jatkuisi läpi yön.

    Joo, tammikuussa sitten kun ei ole mitään muuta tekemistä, otan asiakseni käydä koko kämpän läpi. Kirjan lukemisen voin aloittaa vaikka joulun pyhinä, jos maltan odottaa sinne asti. :)

    VastaaPoista
  2. Joo, kannattaa kyllä vähän suunnitella milloin käy kirjan kimppuun, kun sormet voi alkaa syyhyämään jo lukiessa... Mutta siinähän oiskin sitten hyvää puuhaa joulun välipäiviksi, kun käyt koko kämpän läpi! 😊 Ja kerro ihmeessä tuloksista, jos saa vedettyä koko projektin läpi!

    VastaaPoista