Sisällön tarjoaa Blogger.

Hyvää isänpäivää äiti!


En yleensä ole halunnut ottaa blogissa kantaa poliittisiin aiheisiin, mutta nyt on pakko hieman kirjoittaa aiheesta joka saa mut vihastumaan... Facebookissa tuli tänään isänpäivänä vastaan linkki Aito Avioliitto Ry:n nettisivuille ja artikkeliin Jokainen lapsi ansaitsee isän ja isänpäivän. Aito Avioliitto Ry:n ajaa ajatusta siitä, että aitoon perheeseen tulee kuulua isä, äiti ja lapset ja tyrmää täysin ajatuksen sateenkaariperheistä sekä yksinhuoltajista.
Isänpäivän artikkelissaan he mm. kirjoittavat, että isättömyydestä lapselle kehittyy paljon ongelmia, kuten agressiivista käyttäytymistä eikä sen vuoksi isän ja lapsen luonnollista suhdetta tulisi katkaista. Lisäksi sivulla on australialaisen aitoa avioliittoa ja lapsen oikeuksia puolustava Australian Marriage Alliance -järjestön tekemä video, jossa ladellaan aika villejä tilastoja isättömänä kasvaneiden suurista prosenttiosuuksista mm. lukion keskeyttämiseen, vankilaan joutumiseen tai kodittomuuteen. Huh, huh...

Itse olen kasvanut vain yksi vanhempi elämässäni. Olen äätettömän kiitollinen äidilleni, joka on tehnyt valtavan työn kanssani aivan yksin, antanut mulle onnellisen lapsuuden ja kasvattanut mut jokseenkin järkeväksi aikuiseksi. Vaikka perheemme onkin ollut niin pieni, en ole koskaan kokenut jääväni mistään paitsi ja itse olen sitä mielä, että yksi hyvä vanhempi on ihan riittävä. En sanoisi, etteikö ilman isää kasvaminen olisi vaikuttanut muhun mitenkään, mutta ei siitä mitään suurta tuhoakaan ole aiheutunut.

Nyt itse raskaana ollessa tulee näitä asioita tietysti mietittyä tavallista enemmän... En vain voi käsittää Aito Avioliitto Ry:n ajatuksia, sillä omasta mielestäni on tärkeintä, että lapsella on rakastava ja huoltapitävä vanhempi/vanhemmat/aikuinen elämässään eikä vanhempien seksuaalisuuden tai parisuhdetilanteen pitäisi siihen mitenkään vaikuttaa. Vaikka jokaisen vanhemman luulisi toivovan parasta lapselleen, voi tilanteita olla niin erilaisia. Mitä jos toinen vanhempi haluaa lähteä? Onko lapselle todella parasta yrittää pitää molempia vanhempia mukana elämässä, jos toista ei vain kiinnosta? Lisäksi Aito Avioliitto Ry:n kanta tilanteisiin, jossa toinen vanhempi esimerkiksi kuolee, tuntuu puuttuvan kokonaan... Onko lapsi silloin vain tuhoon tuomittu, kun molempia vanhempia ei olekaan? Ja jos kaksi vanhempaa on parempi kuin yksi, onko sillä todella merkitystä, vaikka he olisivat samaa sukupuolta?

Ja kaikilla ei ole tosiaan sitä yhtäkään vanhempaa ja silti heistä voi kasvaa ihan kelpo kansalaisia.

Lapsena tein aina päiväkodissa ja koulussa isänpäiväkortit äidille, joka oli mun mielestä ihan luonnollista, sillä tekihän hän kahden ihmisen hommatkin. Niinpä haluan toivottaa hyvää isänpäivää kaikille isille, mutta myös yhtä paljon yksinhuoltajaäideille!

13 kommenttia

  1. Hieno teksti! Komppaan sua mielipiteesi kanssa. Nämä"aito avioliitto" ihmiset on kyllä väittämässä asioita mitä huonoin perustein :--D... olen itsekin kasvanut ilman isää. Olen myös Ihan kelpo kansalainen. Eikös se aikuisen turvaverkko ole tärkein... näissä järjestöissä on varmaan aina takana myös se ääri "vakaumus"...

    VastaaPoista
  2. Fanaatikot tuppaavat ajamaan asiaansa kaikin mahdollisin keinoin ajattelematta välttämättä yhtään syvemmin mitä julkaisuissaan tai puheissaan laukovat elleivät peräti suoranaisesti valehtele asiansa eteen.

    VastaaPoista
  3. Kiitos! 😊 Kyllä meitä on varmaan aika paljon, jotka on kasvanu ihan hyviksi ihmisiksi ilman isää tai muuten normeista poikkeavien vanhempien kanssa. 😊 Väittäköön nuo kiihkoilijat tosiaan ihan mitä haluaa...

    VastaaPoista
  4. Joo, vaikea noita on edes ottaa ihan tosissaan...

    VastaaPoista
  5. Kyllä lapsi tarvitsee isän ja äidin. Kaikki muunlaiset mallit ovat huonompia. En voi ymmärtää kuinka normaalista (=ydinperhe) koetetaan vääntää vaihtoehdoksi muiden joukossa ja jotenkin jopa epänormaalia.

    On ihan tutkittua tietoa, että isättömistä, siis isättöminä syntyneistä eikä esim. leskien lapsista moni ajautuu ongelmiin, paljon suurempi osuus kuin ydinperheissä kasvaneista. Se ei tietenkään sulje pois sitä, etteikö jostakusta isättömästäkin tulisi kunnon kansalainen.

    Perusperhemallin parempana pitäminen ei ole mitään kiihkoilua kyllä, mutta näiden "sateenkaari-ihmisten" mielipiteet sitä ovat.

    VastaaPoista
  6. Hei!

    Saisinko linkin tuohon tutkimukseen?

    VastaaPoista
  7. Tutkimus olisi mielenkiintoista lukea, voi hyvin pitää paikkansa tuollainen yhteys. Isossa mittakaavassa leskien ja yksinhuoltajien perheissä on enemmän köyhyyttä kuin kahden huoltajan mallissa. Tässä pitäisi vakioida tulotaso, sosioekonomiset taustat jne. Opettajan ammatissa en ole havainnut muunlaisten mallien huonommuutta. Sateenkaariperheiden lapsia minulla on tietääkseni ollut kolmisen kappaletta ja jos sortuisin yleistämään niin toteaisin lapset oikein mukaviksi.
    Itselläni on oikeasti vaikeuksia pitää aitoavioliittoväkeä tolkullisina tässä suhteessa, vaikka arkielämässä monet ovat oikein mukavia, kuten myös lapsensa. Tuntuu, että uskonto on mennyt pilaamaan heidän päätään joltain toisen ihmisen kunnioittamisosalta - niin ristiriitaiselta kuin se tuntuukin.

    VastaaPoista
  8. Näitä tutkimuksia on todella paljon. Ongelma on se, että nämä homoliittoihmiset näkevät ne asenteellisina.
    Muistuttaisin vaikka näin Suomen mittakaavassa siitä, että suomenruotsalaiset eroavat vähemmän kuin suomenkieliset ja he menestyvät paremmin. Kaikkialla yksinhuoltajuus ja suuret eroluvut eivät korreloi menestyksen kanssa. Päinvastoin.

    Eikö kukin voisi toimia myös niin, että sitä suurta rakkautta joita tulee joka toinen vuosi ei "kruunattaisi" lapsella. Kohta perheeessä on neljä-viisi lasta jolla on eri isä. Melkoinen sotku.

    VastaaPoista
  9. Pikkupietari: Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä. Itse en kyllä missään vaiheessa sanonut, että ydinperhe olisi mitenkään epänormaali vaihtoehto... Ja ehkä mun tuttavapiirissä on vaan paljon sattumia, kun kaikki isättöminä kasvaneet vaikuttavat ihan kunnon kansalaisilta.

    VastaaPoista
  10. Ville T: Joo, on kyllä totta, että köyhyys lisää ongelmia ja köyhyyttä varmasti löytyy enemmän yksinhuoltajaperheistä kuin kahden vanhemman perheistä, mutta ei siihenkään suoraan perhemallit vaikuta. Uskonto voi helpottaa monen ihmisen elämää, mutta kiihkoilu ja oman näkemyksen tuputtaminen aiheuttaa oman näkemykseni mukaan liikaa ongelmia tähän maailmaan. Lähes jokaisesta uskonnosta löytyvät hyvät perusarvot hämärtyvät, kun aletaan viilata pilkkua ja ollaan liian ehdottomia, kuten tämä aito avioliitto -porukka...

    VastaaPoista
  11. Väite: Jokaisella maailmaan syntyvällä lapsella on synnynnäinen oikeus olla syntymästään lähtien biologisen isänsä ja äitinsä yhdessä hoidettavana.

    Mitään ihmisen synnynnäistä oikeutta ei voi kukaan milloinkaan ottaa ihmiseltä pois. Vaikka synnynnäinen oikeus ei aina käytännössä toteudu, se ei poista oikeuden olemassaoloa (vrt. ihmisen oikeus omaan omaisuuteensa ei katoa, jos se varastetaan).

    Pyyntö: Jos olet sitä mieltä, ettei jokaisella maailmaan syntyvällä lapsella ole synnynnäistä oikeutta olla syntymästään lähtien biologisen isänsä ja äitinsä yhdessä hoidettavana, niin kerro mihin perustuen olet sitä mieltä, ettei lapsella ole tuota synnynnäistä oikeutta.

    VastaaPoista
  12. Mä en nyt ihan ymmärrä mitä sä haet takaa... En mä mielestäni ole tollaista väittänytkään.

    VastaaPoista
  13. Enpä tiedä tuosta synnynnäisestä oikeudesta... Kuka tuon oikeuden on antanut ihmisille? Luonto ei välitä pätkän vertaa siitä kenen kanssa lapsi kasvaa vai kuoleeko pois. Jokaisella vanhemmalla on lupa lähteä lätkimään ja jättää lapsensa toiselle vanhemmalle tai adoptioon. Mikään ylimaallinen synnynnäinen oikeus ei takaa sitä että biologinen äiti ja isä huolehtivat lapsesta kunnes se on täysi-ikäinen. Ainoastaan valtioiden lait vaikuttavat siihen, onko lapsella mitään turvaa jos vanhemmat hylkäävät hänet. Suomessa laki takaa että lapsella on jokin turvallinen paikka ja joku aikuinen huolehtimassa hänestä ettei kuole pois jos vanhemmat hylkää tienposkeen. Lapsella on lain takaama oikeus kasvaa turvallisessa ympäristössä, mutta ei universaalia oikeutta biologisiin vanhempiinsa jos he eivät lasta halua. Siksi adoptio on sallittu. Jos lapsella olisi synnynnäinen oikeus biologisiin vanhempiinsa ja tämän oikeuden toteutumista oikeasti valvoisi joku tai jokin, kukaan ei voisi erota jos suhteessa on lapsi ja adoptio olisi kielletty. Taitaa olla pikemminkin niin että tällä hetkellä ihmisten kehittelemät lait keskittyvät siihen että vanhemmilla on oikeus biologisiin lapsiinsa ja jos he eivät lapsia halua, lapselle hankitaan toinen koti jossa on turvallista asua.

    VastaaPoista