Sisällön tarjoaa Blogger.

Puhti -terveystarkastuksessa (sis. ALEKOODIN!)

 

Puhti -terveystarkastuksessa

                                                                                                                             Kaupallinen yhteistyö: Puhti


Mä sain kutsun osallistua yhteistyön merkeissä Puhti -terveystarkastukseen. Puhti tarjoaa erilaisia terveystarkastuspaketteja, kuten yleisiä terveystarkastuksia naisille ja miehille sekä D-vitamiinin ja ferritiinin mittausta, raudanpuutteen tutkimuspakettia, raskautta suunnittelevan terveystarkastusta, laktoosi-intoleranssi ja keliakia -testipakettia, kasvistyöjän ja vegaanin terveystarkastusta, +50-vuotiaiden tarkastusta ja kilpirauhasen testipakettia. 


Puhti -testin tekeminen on todella helppoa! 


Puhti -testiä varten ei tarvitse lääkärin lähetettä. Nettisivuilta valitaan itselle sopiva testi ja maksetaan se, jonka jälkeen sähköpostilla saa ohjeet näytteenottoon valmistautumiseen. Testin voi käydä ottamassa Mehiläisen laboratoriassa noin 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla. Ja suurin osa laboratorioista palvelee myös ilman ajanvarausta. 


Näytteenoton jälkeen tulokset tulevat Oma Puhtiin sitä mukaan kuin ne valmistuvat. Valmiista tuloksista tulee aina tekstiviesti ja sähköposti. Tulokset näkyvät selkeinä palkkeina, joista näkee heti ovatko omat tulokset viitearvojen sisällä. Jokaisesta testistä on myös selite mitä ne tarkoittavat. Tarvittaessa voi tilata lisäksi lääkärin arvion tuloksistasi ja ohjeita jatkoon. Puhti myy myös hyvinvointivalmennuksia. 


Puhti -terveystarkastuksessa


Liikkujan terveystarkastuksesta tärkeää tietoa omasta terveydentilasta


Mä tein itse Liikkujan Terveystarkastuksen, joka sisältää täydellisen verenkuvan (yhteensä 18 eri mittaria), kolesteroliarvot, pitkäaikaisen verensokerin, D-vitamiinin, ferritiinin, herkkä CRP:n (tulehdus), maksa- ja munuaisarvot, kilpirauhasarvot, magnesiumin, kaliumin, natriumin, B12 vitamiinin sekä folaatin. Eli todella paljon kaikkea kiinnostavaa!


Olin ehkä vähän hölmö, kun en tajunnut, että näin laajassa tutkimuksessa tarvitaan tietysti myös runsaasti verta, vaan ajattelin kai, että siitä samasta verestä voi ottaa useampia tutkimuksia...


Ennen testiä piti pitää paasto eli lähdin verikokeeseen Ympyrätalon Mehiläiseen aamulla syömättä mitään. Otin lapset mukaan, sillä ajattelin, että mennään siitä suoraan aamupalalle Hakaniemen torille. Jonoa ei ollut juuri ollenkaan ja pääsin nopeasti näytteenottoon. Mua ei verikokeet mitenkään erityisesti kammoksuta, mutta kieltämättä järkytyin hieman siitä kuinka paljon putkiloita näytteen ottaja latoi valmiiksi. En laskenut niitä, mutta käänsin pääni poispäin siinä kohtaa kun putkiloita oli varmasti jo yli kymmenen! Olin ehkä vähän hölmö, kun en tajunnut, että näin laajassa tutkimuksessa tarvitaan tietysti myös runsaasti verta, vaan ajattelin kai, että siitä samasta verestä voi ottaa useampia tutkimuksia, heh... No, onneksi tajusin siinä juuri ennen näytteen ottoa laittaa lapsille puhelimesta videon pyörimään, etteivät he tuijottaisi mua ja ehkä säikähtäisi. Ja se olikin hyvä idea, sillä mulle tuli siinä aika huono olo ja alkoi pyörryttämään... Mutta onneksi sain heti mehua ja pääsin viereiseen huoneeseen hetkeksi pitkälleen. Lapset ei olleet videonsa kanssa moksiskaan ja mullakin olo parani nopeasti ja päästiin lähtemään aamupuurolle torille. 


EDIT: Mä sain muuten tietää, että syksyllä tähän testiin saadaan vähennettyä koeputkien määrää noin puoleen analysointiin liittyvän muutoksen vuoksi, joten verta tullaan ottamaan vähemmän! 


Testitulokset tulivat todella nopeasti, sillä ensimmäiset testit olivat valmiina jo muutaman tunnin päästä! Ja kahden päivän päästä kaikki tulokset olivat valmiina. 


Puhti -terveystarkastuksessa

Puhti -terveystarkastuksessa


Kiinnostavia testituloksia


Liikkujan Terverystarkastuksen tuloksia tuli 39, eli todella paljon! Suurin osa tuloksista oli sellaisia, joista en ymmärtänyt oikein mitään, kuten 18 kohtainen täydellinen verenkuva, mutta huomasin vain palkeista, että kaikki sen tulokseni olivat viitearvojen sisällä. Lisäksi pitkäaikainen verensokerini, munuaisiin liittyvät natrium-, kalium-, ja kreatiiniarvoni sekä maksa-arvo alaniiniaminotransferaasi olivat kaikki viitearvojen sisällä. Yksi munuaisten terveydestä kertova arvo, glomerulussuodosnopeus oli hieman viitearvojen alla. Tämä kertoo siitä kuinka hyvin munuaiset pystyvät puhdistamaan verta eli poistamaan ylimääräisen veden ja kuona-aineet elimistöstä. Liekö tästä johtuen, olen itse asiassa vähän ihmetellyt nyt kesällä, että miten koko ajan on vähän turvonnut olo riippumatta mitä olen syönyt... pitää varmaan tutkailla tätä asiaa vähän tarkemmin ja selvittää voiko arvoa jotenkin korjata!


Puhti -terveystarkastuksessa


Myös mulla on tämän hetken "trendivaiva"!


Mun hemoglobiini on yleensä ollut ihan hyvä, mutta sehän ei välttämättä tarkoita sitä, että ferritiini olisi hyvä...


Testissä mua kiinnosti erityisen kovasti ferritiini arvo eli varastoraudan määrä, sillä siitä on nykypäivänä niin paljon puhetta eikä multa ole koskaan sitä mitattu. Mun hemoglobiini on yleensä ollut ihan hyvä ja nyt se oli 135g/l (viitearvot ovat 117-155g/l), mutta sehän ei välttämättä tarkoita sitä, että ferritiini olisi hyvä. Ja näinpä oli mullakin! Mun ferritiini oli nimittäin 23ug/l , kun hyvä määrä olisi 30-125ug/l. Ei siis mikään todella alhainen, mutta kuitenkin selvästi raja-arvon alapuolella. Raudanpuutteen yleisin oire taitaa olla väsymys, mutta sitä on näin pienten lasten äitinä ollut todella vaikea itse arvioida. Kun ei ole yli viiteen vuoteen nukkunut ihan kunnolla, ei enää osaa sanoa mikä on normaalia äitiyden aiheuttamaa väsymystä ja mikä ei...  Ja oireita voi olla paljon muitakin, joita ei ehkä edes osaisi yhdistää raudanpuutteeseen, jonka vuoksi moni siitä sitten kärsiikin. Itsekin olin oikeastaan tuloksesta vähän yllättynyt, kun hemoglobiini on ollut tosiaan hyvä. Joten tätä suosittelen kyllä testaamaan lähes jokaiselta! Facebookin vauvaryhmissä on muuten välillä osunut silmiin puhetta lastenkin raudanpuutteesta ja mitä kaikkea se voi lapsissa aiheuttaa, joten ei olisi mikään huono idea testata ferritiiniä lapsiltakin... 


Tulokset saatuani ostin rautavalmisteen ja koitan myös vähän katsoa ruokavaliotani. Ferritiini arvoon voi liittyä muuten myös herkkä CPR eli tulehdusta mittaava c-reaktiinen proteiini, joka voi kertoa matala-asteisesta tulehduksesta kehossa, mutta mulla se oli oikein hyvä, alle 0,3mg/l. 


Ferritiiniä olisi kiinnostava nyt seurata ja testata jonkin ajan päästä uudestaan, että saako arvoa nostettua. 


Puhti -terveystarkastuksessa

Puhti -terveystarkastuksessa


Suomalaiset syövät yleensä aivan liian vähän D-vitamiinia


Toinen mua erityisesti kiinnostava kohta oli D-vitamiinitaso. Suomalaiset saavat tunnetusti liian vähän D-vitamiinia, sillä meidän suositukset ovat niin naurettavan alhaiset ja vietämme lisäksi pitkän ajan vuodesta pimeydessä. Mä syön D-vitamiinia syys- ja talvisaikaan yleensä 100-150μg/päivä ja nyt kesälläkin 50μg. Ja ilokseni mun D-vitamiinitasot näyttivät oikein hyviltä, 88nmol/l. Suosittelen kyllä kaikkia syömään reilusti D-vitamiinia, sillä Suomen 10μg/päivä on aivan liian vähän ja useissa muissa maissa suositukset ovat monin kertaiset tuohon nähden. Ja varsinkin näin korona-aikaan kannattaa ehdottomasti ottaa vähän extraa, kun tutkimuksetkin osoittavat, että D-vitamiinista voisi olla apua taistelussa koronaa vastaan. 


Vitamiinitasoista tuli tulokset myös folaatista ja B12-vitamiinista, jotka molemmat olivat mulla myös hyvin viitearvoissa. 


Kiinnostavat kilpirauhasarvot


Lisäksi mua kiinnosti kilpirauhasarvo tyreotropiini (TSH), sillä mun lähisuvussa on kilpirauhasen vajaatoimintaa eikä multa ole koskaan tätäkään mitattu. Kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta on myös melko yleistä nykyään. Tai varmasti sitä on ollut yhtä paljon ennenkin, mutta tapauksia ei ehkä ole saatu todettua ennen niin paljon eikä aiheesta ole puhuttu samalla tavalla kuin nykyään. Kilpirauhasen vajaatominnassakin erilaisia oireita on aika runsaasti, joten niiden tunnistaminen voi olla vähän vaikeaa. Mulla tulokset olivat kuitenkin hyvin viitearvojen keskellä. 



Korkea kolesteroli


Mä en ole mitenkään rasvakammoinen ja syön melko paljon hyviä rasvoja kuten kookosöljyä, pähkinöitä, avokadoa


Ferritiinin ja tuon yhden munuaisarvon lisäksi myös mun kolesteroliarvo oli viitearvojen ulkopuolella. Mutta tätä osasin oikeastaan odottaakin, sillä kyseessä on kokonaiskolesteriarvo (5,7nmol/l), joka suhteellisen helposti nousee, kun "hyvä kolesteroli" HDL on korkea. Mä en ole mitenkään rasvakammoinen ja syön melko paljon hyviä rasvoja kuten kookosöljyä, pähkinöitä, avokadoa ja käytän mielummin voita ja täysrasvaisia maitotuotteita silloin kun niitä käytän ennemmin kuin jotain  vähärasvaisia teollisia kevyttuottteita. Joten en ole tästä oikeastaan ollenkaan huolissani ja aion jatkaa vastaavien rasvojen käyttämämistä jatkossakin. 


Puhti -terveystarkastuksessa


Kaiken kaikkiaan Puhti -testi oli todella mielenkiintoinen ja sain siitä uutta ja yllättävääkin tietoa itsestäni!  Uskon, että oikeastaan kuka vain itsestään huolehtiva ihminen hyötyy Puhti -testistä, mutta erityisesti hyötyä on varmasti heille, jotka jo valmiiksi epäilevät esim. matalaa ferritiiniä, keliakiaa tai laktoosi-intorelanssia, ihmettelevät huonoa palautumista tai haluavat vaikka ennen valmennusta katsoa millaisessa kunnossa oma elimistö on ja mitä muutoksia siihen kenties valmennuksen aikana saadaan. Jos testejä tekee useammin, muodostuu testituloksista muuten Oma Puhtiin grafiikkaa, joista voi seurata tulosten kehittymistä. 


Jos sua kiinnostaa vastaava testi tai saada tietoa jostain tietystä osa-alueesta, niin mulla on antaa teille koodi: ferdani10, jolla saa -10% Puhti hyvinvointitesteistä. 

Ja eri testivaihtoehdot löytyvät siis täältä: https://www.puhti.fi/tuotteet/


Mikä testitulos sua kiinnostaisi eniten omassa terveydessäsi?


P.S. Meidän reaaliaikaista elämää pääsee seuraamaan Instagramissa @ferdanifamily ja seurantaan kannattaa ottaa myös Facebook (Ferdani Family), jonne ilmoitan aina uudesta postauksesta.

Ei kommentteja