Sisällön tarjoaa Blogger.

Kapselipukeutumista aloittelijalle: 4 vinkkiä, joilla päästä alkuun!

Kapselipukeutumista aloittelijalle

Kapselipukeutuminen on metodi, jolla luodaan ajaton ja toimiva vaatekaappi, jossa kaikki vaatekappaleet sopivat toisiinsa ja näin selätetään arkiset pukeutumisongelmat. Omaan vaatekaappiin valitaan 20-40 yhteensopivaa vaatekappaletta ja asustetta, joihin ei lasketa alusvaatteita, sukkia, urheiluvaatteita, yöasuja ja juhlavaatteita. Kapseleita päivitetään vuodenaikojen mukaan, jolloin kesävaatteet laitetaan syksyllä säilöön ja keväällä villavaattet pakataan pois. 

Mä olen ollut kiinnostunut kapselipukeumisesta jo pidemmän aikaa ja lähtenyt ottamaan varovaisia askeleita sen suuntaan. Lähdin hitaasti liikkeelle, sillä aloin suunnittelemaan kapselivaatekaappiin siirtymistä heti Lunan syntymän jälkeen. Ensimmäinen askel olikin siirtyä odotusvaatteista taas tavallisiin vaatteisiin ja kokeilla mitkä mahtuivat päälle. Kaappiin jäi siis alkutilanteessa jonkin verran vaatteita, jotka eivät mulle mahtuneet, mutta en halunnut niitä tietenkään pois laittaa, vaan jätin odottamaan sitä, että olisin taas omissa mitoissani. Ja pikkuhiljaa sainkin sitten nekin vaatteet taas käyttöön. Toinen huomioitava asia oli se, että vaatteiden piti sopia imetykseen, joten monet mekot jne. jäivät joksikin aikaa pois käytöstä, mutta kyllä niidenkin aika taas jossain vaiheessa varmasti tulee, joten jätin ne säilöön.

Ajattelin jakaa muutamia vinkkejä millä päästä helposti aloittamaan kapselivaatekaapin ideaa ilman, että heti täytyy pyrkiä varsinaisesti minimalismiin. 

1. Käy vaatekaappi läpi ja karsi pois ne vaatteet, joita et ole aikoihin käyttänyt.

Aivan ensimmäiseksi vaatekaappi pitää tietysti käydä läpi ja karsia pois ne vaatteet, joita ei ole aikoihin käyttänyt. Jos et ole esim. vuoteen tai puoleen vuoteen käyttänyt jotain vaatetta, et luultavasti tule laittamaan sitä päälle jatkossakaan. Jos joitain vaatteita ei raaskisi laittaa pois, vaikka niitä ei ole käyttänyt, suosittelen laittamaan ne vaikka varastoon muutamaksi kuukaudeksi. Jos et sinä aikana kaipaa niitä, voit sen jälkeen hävittää ne kokonaan. Laita poistetut vaatteet joko myyntiin, lahjoitukseen tai roskiin niiden kunnon mukaan. 

2. Hanki kolme laatikkoa vuodenaikoja varten, jotka eivät ole juuri menossa.

Kapselipukeutumisessa vaatekaappi päivitetään 3 kuukauden välein vuodenaikojen vaihtuessa. Jaottele siis vaatteesi vuodenaikojen mukaan neljään kasaan. Olen itse kokenut käteväksi laittaa ei menossa olevien vuodenaikojen vaatteet omiin laatikkoihinsa. Mulla on tuollaiset perus Orthexin läpinäkyvät, jotka eivät kyllä silmiä hivele, mutta ovat käteviä, kun ovat läpinäkyviä. Laatikoita mä säilytän vaatehuoneessa ja siirrän sieltä aina uuden kapselin käyttöön vaatekaappiini vuodenajan vaihtuessa. 

Kapselipukeutumista aloittelijalle
Ei mitenkään kuvauksellisia nämä laatikot, mutta kätieviä! 

3. Päivitä kapselia vuodenaikojen vaihtuessa

Vuodenajan vaihtuessa kapseli päivitetään. Katso mitkä vaatteet voivat jatkaa seuraavaankin vuodenaikaan ja mieti tarvitseeko hankkia jotakin uutta. Mulla on esim. pari valkoista vähän "hienompaa" paitaa, jotka ovat käytössä oikeastaan ympäri vuoden. Täysin säähän sidonnaiset vaatteet kuten villapaidat ja shortsit voi kuitenkin siirtää kokonaan pois kaapista. Vaatteiden olisi hyvä olla yhteensointuvia, jotta voit helposti yhdistellä niitä keskenään. Puvustossa suositaan yleensä yhtä pääväriä (musta, tummansininen tai ruskea), jonka lisäksi otetaan 1-2 neutraalia väriä (valkoinen, harmaa, beige) sekä 1-2 toisiinsa sopivaa tehosteväriä. 

Kapselipukeutumista aloittelijalle
Mun tämän talven panostus oli kunnon merinovillainen kerrasto ulkoilua varten, mutta ilmankin olisi kyllä pärjännyt, kun ei sitä talvea koskaan tullutkaan, haha...

4. Tee harkittuja hankintoja

Kun vaatekaappia tarkastelee säännöllisesti, tulee helpommin tietoiseksi mitä sieltä mahdollisesti puuttuu. Sitten voi paremmin tehdä harkittuja uusia hankintoja. Itse pyrin nykyään suosimaan periaatetta: vähemmän, mutta laadukkaampaa. Laatikoiden kanssa hauskaa on myös se, että joka kerta niitä avatessa tulee vähän sellainen olo, että ai niin, mulla oli nämäkin vaatteet ja ne tuntuvat vähän taas uusilta, kun eivät ole hetkeen olleet käytössä. 

Kapselipukeutumista aloittelijalle

Kapselipukeutumista aloittelijalle

Mulla tulee nyt vuosi näiden laatikoiden kanssa täyteen ja edelleen kapselit niissä muokkaantuu. Olen ollut omissa mitoissa jo jonkin aikaa, mutta mekkoja ei edelleenkään pahemmin ole imetyksen vuoksi käytössä. Laatikoista osa vaatteista myös jatkaa seuraavaankin vuodenaikaan, sillä kevätkapselissa saattaa olla osittain samoja juttuja kuin kesäkapselissakin ja sama syksyssä ja talvessa. Itsekin huomasin laatikoita esiin ottaessa, että lähes kaikki syksyn kapselin vaatteet ovat siirtyneet myös talvikapseliin. Yöpukuja ei kapseliin lasketa, mutta mä oon esim. pitkähihaiset ja -lahkeiset talviyökkärit pitänyt muina vuodenaikoina laatikossa, jotta kaappiin jää enemmän tilaa. 

Mä en ole laskenut vielä kapselini vaatekappaleita, sillä olen vielä vähän kevyesti vain siirtynyt tähän ideaan, mutta ajattelin nyt kevätkapselista vähän tarkemmin katsoa kuinka paljon mitäkin on ja että vaatteet sopisivat hyvin yhteen. Puvustossa suositaan yleensä yhtä pääväriä (musta, tummansininen tai ruskea), jonka lisäksi otetaan 1-2 neutraalia väriä (valkoinen, harmaa, beige) sekä 1-2 toisiinsa sopivaa tehosteväriä. Mä en ole tähän asti vielä pahemmin miettinyt värejä, mutta voisin nyt koittaa paremmin suunnitella niitäkin.

Kapselipukeutumista aloittelijalle
Nyt olisi aika alkaa suunnitella kevätkapselia.

Kapselipukeutumista aloittelijalle

Pikaisesti kuvasta laskettua mulla on tässä talvikapselissa ainakin 40 vaatekappaletta (osa vaatteista on pyykissä eikä näy kuvassa ja juhla-, treeni- alus- ja yövaatteitahan ei lasketa tähän), mutta esim. henkareissa roikkuu mekkoja, joita en ole ollenkaan käyttänyt talven aikana juurikin imetyksen takia. Nyt kun miettii, ne olisi toki kannattanut pakata pois, niin olisi saanut vielä enemmän tilaa, sillä tilan tuntu kaapissa on yksi parhaista asioista tässä metodissa. Kaapista on helppo katsoa mitä siellä on ja valita päällensä (toki kaappi ei aina ole aivan yhtä siistissä kunnossa kuin kuvaushetkellä, heh...). Kokeilin jossain vaiheessa muuten vaatteisiini pystyviikkausta, jota rakastan lastenvaatteiden säilytyksessä, mutta se ei jotenkin toiminut itselläni. Laitoin niitä kestokasseista taiteltuihin "laatikoihin" pystyyn, mutta joitain vaatelajeja oli liian vähän eivätkä ne pysyneet pystyssä ja joitain oli liian paljon ja niiden paikoilleen laittaminen pesun jälkeen oli liian vaivalloista... 

Nyt mun seuraavan vuoden missio onkin karsia vielä reilummin vaatteita ja jättää kapseleihin vain ne mieleisimmät ja eniten käytetyt yksilöt. Tää tapa on musta ihana, kun omaa vaateprojektia voi tehdä  vähitellen ja etsiä samalla vielä tarkemmin sitä omaa tyyliä. Eikä tässä tarvitse edes havitella mitään ultimaattista minimalismia, jos se ei ole oma juttu. 

Lisätietoa kapselipukeutumisesta saa muuten Facebook-ryhmästä Caps Look -kapselipukeutujien yhteisö. 

Löytyykö täältä muita kapselipukeutujia vai oliko aivan uusi asia? 


P.S. Meidän reaaliaikaista elämää pääsee seuraamaan Instagramissa @ferdanifamily ja seurantaan kannattaa ottaa myös Facebook (Ferdani Family), jonne ilmoitan aina uudesta postauksesta!

1 kommentti

  1. Oon kuullut tästä ja rupesi heti kiinnostamaan kun näin otdikon. Mutta mulla on vaatteita ehkä yhtäänsä 20kpl, en ehkä raaski jakaa neljään :D

    VastaaPoista