Sisällön tarjoaa Blogger.

Leikki-ikäisen harrastukset

Leikki-ikäisen harrastukset

Alexalla alkoi eilen uusi kovasti odotettu harrastus, baletti. Hän aloitti Helsingin Tanssiopiston esibaletissa ja oli kovin innoissaan. Alexa alkoi tanssimaan jo suunnilleen ennen kuin osasi kunnolla kävellä ja edelleen meillä tanssitaan lähes päivittäin. Mä en ole mitenkään erityisesti edes houkutellut Alexaa tanssimaan, vaan sillä taitaa olla rytmi veressä ihan luonnostaan. On ollut hauska seurata Alexan tanssiliikkeiden kehittymistä pienen vaippapepun hytkyttelystä nykyisiin piruetteihin ja laukka-askeliin. Ja vaikka meillä muuten temppuillaankin kotona aika paljon ja akrobatiaa olen yrittänyt Alexalle jo ihan oikeasti opettaakin, niin kaikki hänen tanssimuuvit ovat kyllä tulleet aivan omasta päästä tai jostain kopioimalla. 

Alexalla on itseasissa ollut jo aika monta harrastusta, vaikkei me olla koskaan edes käyty missään vauvauinnissa tai muskareissa, jotka on monelle niitä tavanomaisimpia ensimmäisiä harrastuksia. Alexan ensimmäinen harrastus oli 2-vuotiaana taaperotanssi, jossa käytiin vanhemman kanssa. Lisäksi se oli samanikäisenä joitakin kertoja mun pitämillä perhesirkustunneilla mukana. 

Vähän vajaa 3-vuotiaana Alexa aloitti Vertical Clubin lastentunnilla, jossa tehtiin akrobatiaa, ilma-akrobatiaa, tankoa jne. Se oli ensimmäinen harrastus, jossa Alexa kävi ilman vanhempaa ja se sujui todella hyvin ja oli Alexalle kovin mieleistä. Ensin piti tosin vähän opetella kuuntelemaan ohjeita siitä mitä milloinkin tehtiin, kun Alexa oli kuitenkin käynyt aiemmin mun kanssa samassa salissa, jolloin se sai tietysti tehdä mitä halusi... 

Viime syksynä, eli 3,5-vuotiaana Alexa siirtyi Circus Helsingille, jossa on upeiden tilojen myötä mahdollisuus tehdä vielä monipuolisemmin eri lajeja. Siellä se on tykännyt käydä todella paljon ja jatkaa edelleen. Nyt viikossa on siis kaksi harrastusta ja lisäksi satunnaisesti Alexa pääsee mun mukana temppuilemaan, kun itse käyn treenaamassa. Ollaan myös käyty aika paljon Liikuntamyllyn sunnuntaisissa Liikuntahulinoissa, joissa lapset pääsevät tekemään kaikenlaisia lajeja vanhempien kanssa. Siellä Alexa viihtyy parhaiten voimistelusalissa ja on pyydellyt voimistelutunneillekin, mutta tämä kevät nyt ainakin mennään vain näillä kahdella harrastuksella. 

Leikki-ikäisen harrastukset

Kuinka paljon harrastuksia on ylipäätään sopiva määrä leikki-ikäiselle? 

Jos käy päiväkodissa, ei ehkä näin pientä tarvitse viedä vielä mihinkään harrastuksiin tai ei ainakaan kovin montaa kertaa viikossa. Alexalla on neljä kertaa viikossa metsäkerho, mutta koska se on aamupäivisin, jää iltapäiviin/iltoihin vielä paljon aikaa. Harrastusten määrä varmaan riippuu paljon ihan lapsestakin, että onko kyseessä kovin aktiivinen ja menevä tyyppi vai vähän rauhallisempi tapaus. Tai haluaako ylipäätään lähteä kokeilemaan jotakin uutta. 

Itse tietysti haluaisin kannustaa lapsiamme liikunnallisiin harrastuksiin, mutta ehkä mukaan voisi tulla jossain vaiheessa jotain musiikkia tai kuvataidettakin. 3-4-vuotiaana kun aukeaa niin monet mahdollisuudet, lapsen ollessa tarpeeksi iso käymään harrastuksissa ilman vanhempia. Ja onhan se niin, että varmaan lähes kaikkien lajien huiput ovat aloittaneet harjoittelunsa 3-vuotiaina, joten nythän sitä pitäisi aloittaa, jos johonkin oikein haluaa panostaa, heh... Ei vaan, haluan kyllä itse antaa rennosti mahdollisuuden kokeilla eri lajeja, jotta se itselle mieluisin juttu/jutut löytyisivät. Vaikka samalla tietysti syyhyttäisi jo alkaa treenauttamaan Alexaa jo ihan kunnolla akrobatiassa, mutta en halua tilanteen menevän siihen, että jotenkin painostaisin häntä liikaa harjoittelemaan, jolloin oma innostus saattaisikin laantua. Niinpä koitetaan pitää vain hauskoja jumppahetkiä kotona silloin tällöin, vaikka kieltämättä olen jo alkanut miettimään, että pitäisikö tehdä joku suunnitelma kuinka usein ja mihin aikaan näitä pieniä treenihetkiä olisi...

Leikki-ikäisen harrastukset

Yksi asia on muuten iskenyt mun tajuntaan vasta nyt lapset saatuani... nimittäin se, kuinka kalliita harrastukset ovat! Jos jonkin ajan päästä pitäisi kustantaa useita harrastuksia molemmille lapsille, niin  johan se alkaa lompakossa tuntumaan. Varsinkin, kun lasten harrastuksissa usein maksetaan kerralla koko kausi. Mutta toisaalta itse alalla ollessani, tiedän kyllä mistä osista harrastuksen hinta muodostuu ja opettajien pitää tietysti saada palkkansa ja tilavuokrat ovat varsinkin täällä pääkaupunkiseudulla kalliita. Mutta jos molemmat tytöt haluaisivat vaikka alkaa ratsastamaan tai pelaamaan jääkiekkoa, ei siihen olisi varmaan edes mahdollisuutta. Kuten ei olisi itsellänikään ollut lapsena. Mutta onneksi on olemassa laaja valikoima vähän edullisempiakin harrastuksia!

Kuinka paljon teidän pienet lapset harrastavat? Ja tuntuuko harrastukset teistä kalliilta? 


P.S. Mulla on edelleen jokin ongelma Bloggerin kanssa, etten pääse vastaamaan ollenkaan kommentteihin! Olen kyllä lukenut tulleet kommentit, kiitos niistä! Ja kovasti haluaisin vastata, mutta se ei ole toistaiseksi valitettavasti vielä onnistunut... Yritän selvitellä asiaa ja toivottavasti saan asian kuntoon mahdollisimman pian! Jos haluaa pikaista vastausta kommentteihin, kattaa juttua jatkaa Facebookissa tai Instagramissa. 

P.P.S. Meidän reaaliaikaista elämää pääsee seuraamaan Instagramissa @ferdanifamily ja seurantaan kannattaa ottaa myös Facebook (Ferdani Family), jonne ilmoitan aina uudesta postauksesta!

2 kommenttia

  1. Heippa! Meillä harrastukset on vaihdelleet ja niitä on ollut aluksi 1 viikossa ja nykyään 2 harrastuskertaa (nyt sirkus ja muskari). Sääntönä on ollut, että puoli vuotta mennään sillä, mitä on valittu ja lapsi valitsee itse (nyt 6v.). Viikossa tuppaa olemaan kuitenkin niin paljon hulinaa, että joskus tuo kaksikin harrastusiltaa tuntuu liialliselta..mutta harrastuksia haluan tukea ja itsekin olen lapsena harrastanut kaikkea ja hirveästi. Mä oon sitä mieltä (ja taitaa tutkimuksetkin tukea), että lapsia ei tarvitse hirveästi "treenauttaa". Riittää kun omaa liikkumisen halua tuetaan ja mahdollistetaan monipuolinen perusliikkuminen (hypyt, roikkumiset, kiipeilyt, kierimiset ym..) eli ehkä akrobatiatuokioita ei tarvitse erityisesti suunnitella vaan pyrkii tarttumaan tilaisuuteen silloin kun lapset on siihen itse aloitteellisia. Tavoitteellisesti ehtii kyllä treenaamaan..harrastusten taloudellisesta puolesta sitten, mun lapsella on onneksi isovanhemmat, jotka kustantaa harrastamisen. Yksinoleva opiskelijaäiti ei ihan näihin maksuihin repeis.. �� joten kiitos ja arvostus tästä tuesta perheelle!

    VastaaPoista
  2. Oon itse nyt kaksikymppinen ja muistan, että mulla oli vielä yläasteella viisikin harrastusta viikossa. Lukiossa niitä oli pakko alkaa karsia, kun opiskelu vei enemmän aikaa, ja mulle vakiintuikin se parin tärkeimmän harrastuksen kombo. Oon aina ollut enemmän nst. taidetyyppi, vaikka voimistelua ja uintia tulikin vuosia harrastettua, kun taas veli on selvästi enemmän urheilija.

    Lapsuudenkodissa kun harrastettiin jalkapalloa, jääkiekkoa, pianonsoittoa ja teatteria samaan aikaan niin hirveästi muulle ylimääräiselle ei rahallisesti jäänyt mahdollisuuksia. Lähinnä kalliiden harrastusten takia me esimerkiksi matkustettiin perheen kanssa todella harvoin. Se harmitti aikoinaan, mutta nykyään kyllä ymmärrän ja osaan valintaa myös arvostaa.

    VastaaPoista