Sisällön tarjoaa Blogger.

KOHTI JOULUA: Terveellisempää jouluherkuttelua osa 2, jouluiset raakasuklaat

jouluiset raakasuklaat

"Kohti joulua" on Kaksplussan blogiverkostolaisten oma joulukalenteri, jonka matkassa pääset jouluiseen tunnelmaan. Bloggaajat ovat mukana joulun odotuksessa ja julkaisevat jouluaiheisia postauksia vaihtelevilla aiheilla jokaisena päivänä aina jouluaattoon asti. Laita tonttulakki päähän, ota kuppi kuumaa glögiä ja inspiroidu siitä miten valmistella joulua yhdessä lapsen kanssa tai löydä ideoita omaperäisiin itsetehtyihin lahjoihin. 

Eilen Kohti joulua -postauksen kirjoitti Jane Yhtä Kuin -blogista ja hän kertoi mahtavia vinkkejä joulusiivoukseen! Ja nyt on mun vuoro kirjoittaa oma joulukalenteripostaukseni. Mä jatkan samalla aloittamaani terveellisempien jouluherkkujen postaussarjaa (ensimmäisessä osassa vegaaninen Fravocado-jäätelö) ja nyt aiheena on suklaa!

Suklaa kuuluu jouluun, sehän on selvä! Ja kuten aikaisemmin jo sanoinkin, saa jouluna mielestäni syödä millaisia herkkuja mieli tekee, mutta itse tykkään syödä tässä ennen joulua hieman terveellisempiä variaatioita jouluisista herkuista, ettei mässäily lähde ihan lapasesta. Samalla olen vähän suunnitellut, että mitähän pientä herkkua voisi Pikku Myylle jouluna tarjota. Hän ei ole vielä syönyt valkoista sokeria eikä sitä mielestäni vielä tarvitsekaan, mutta jotakin spesiaaliherkkua olisi kiva taaperollekin jouluna tarjota. Ja raakasuklaa on yksi niistä jouluherkuista, joita hänellekin ajattelin antaa!


Raakasuklaan valmistaminen yhdessä taaperon kanssa

Me ollaan tehty yhdessä raakasuklaita muutaman kerran ja se on tosi kivaa puuhaa sekä äidistä, että lapsesta. Pienenkin voi ottaa mukaan hommaan ja Myy tykkää erityisesti laittaa pähkinöitä tms. muotteihin tai suklaan päälle. 

Mä oon tehnyt suklaat vähän omasta päästä enkä ole käyttänyt mitään tarkkaa ohjetta enkä oikein edes mittaillut raaka-aineita... Mutta peruspiirteittäin suklaa on muodostunut näin:

*n.100g kaakaovoita

*n.100g kookosöljyä

*n.100g raakakaakaojauhetta

+makeutukseen kookossokeria tai hunajaa oman maun mukaan

Välillä olen tehnyt suklaata myös ilman kookosöljyä ja sekin on ollut hyvää. Kaakaon määrää voi myös vahdella riippuen kuinka täyteläisen suklaan maun haluaa. 

Suklaa valmistetaan sulattamalla raastettu kaakaovoi (itse olen käyttänyt valmiiksi murumaista kaakaovoita, joka on tosi kätevää) sekä kookosöljy vesihauteessa ja lisäämällä siihen kaakaojauhe ja makeutus. Ja sitten mukaan voi lisäillä erilaisia makuja ja mausteita. Tässä omia suosikkejani:

Lakritsiraakasuklaa

*suklaan sekaan lisätään (Urtekram) raakalaksitsijauhetta (huomaa, että raakalakritsijauhe on makeaa, joten muuta makeutusta ei tarvitse sitten niin paljoa)


Mintturaakasuklaa

* suklaan sekaan lisätään (Steenbergs) minttu-uutetta


Jouluinen raakasuklaa

*suklaan sekaan lisätään vaniljajauhetta, kanelia, inkiväärijauhetta sekä kaardemummaa


jouluiset raakasuklaat
Tässä mausteita, joita olen käyttänyt. Toki muunkin merkkiset käyvät. 

jouluiset raakasuklaat

Tehdessä kannattaa välillä vähän maistella seosta ja kun vaikuttaa hyvältä, kaadetaan suklaa muotteihin. Meillä on silikonisia muotteja, joita olen ostanut Tigerista ja Ikeasta. Ne on tosi hyviä, kun suklaat saa niistä helposti sitten irti. Mutta jos muotteja ei löydy, voi suklaat laittaa vaikka muffinsivuokien pohjalle. Meillä on myös tapana laittaa pähkinöitä suklaiden päälle tai muottiin ennen suklaan laittamista. Myös mulberit, kuivahedelmät, rusinat tms. käy hyvin. Koristelussa voi käyttää rajattomasti mielikuvitusta. Seuraavaksi haluaisin itse kokeilla laittaa suklaiden päälle cashewpähkinätahna raitoja... Lisäksi kannattaa ripsauttaa päälle pikkuisen hyvälaatuista suolaa (itse tykkään tuollaisesta, jossa on isoja muruja), sillä se tuo hyvin muita makuja esiin ja sopii suklaaseen hyvin. 

Sitten suklaat laitetaan pakastimeen joksikin aikaa (meillä saattaa tuntikin riittää), irroitellaan muoteista ja maistellaan!


jouluiset raakasuklaat

Helpompi vaihtoehto...

Jos raakasuklaan väkertämiseen ei jaksa itse ryhtyä, voisin vinkata pari mun omaa jouluista suklaasuosikkia, joita saa kätevästi ihan kaupan hyllyiltä.
Ihan mun lemppari on Foodinin Gingerbread raakasuklaa! Siinä on ihanat talviset maut ja suklaa on aivan samettista. Ostin tätä vähän isomman erän Black Friday -tarjouksesta suoraan Foodinilta, mutta olen nähnyt näitä ihan tavallisten ruokakauppojen hyllyilläkin. Tätä ajattelin maistattaa myös Myylle jouluaattona...

jouluiset raakasuklaat

Ja toinen uusi tuttavuus löytyi ennen Itsenäisyyspäivää Lidlistä. Sieltä mukaan lähti Leaderin Raw Choco raakasuklaakonvehtirasia. Tämä on tosin tuote, joka ei voi mielestäni mitenkään täyttää raakasuklaan laatuvaatimuksia, sillä konvehtien täytteissä on mm. maitojauhetta, palmuöljyä sekä tavallista sokeria! Nimeä onkin kierretty varmaan sillä, että suklaa on kyllä raakasuklaata (makeutettu ruokosoerilla), mutta täytteessä voi sitten olla mitä tahansa... Mutta täytettä ei kuitenkaan ole kovin paljoa ja nämä maistuvat hyviltä. Siksipä jos verrataan ihan tavalliseen suklaarasiaan, on tämä mielestäni oikein hyvä vaihtoehto, kun on edes hitusen paremmat raaka-aineet eikä tämä ole aivan kyllästetty sokerilla. 

jouluiset raakasuklaat

Huomenna Kohti joulua -sarjan postausvuorossa on MinnaManna -blogin Minna ja häneltä on tulossa jouluinen resepti. Kannattaa ehdottomasti kurkata se, sillä Minnalla on aina aivan ihanan näköisiä leipomuksia ja kakkuja! 


Mukavia raakasuklaan valmistus(ja syömis-)hetkiä ja ihanaa joulun odotusta!


P.S. Ota seurantaan myös Eat Hoop Loven Facebook sekä Instagram (@eathooplove)!

3 kommenttia

  1. Oo näyttää herkulliselle! Mäkin ostin tänä vuonna päiväkodin tädeille raakasuklaata lahjaksi, toivottavasti maistuu :)

    VastaaPoista