Sisällön tarjoaa Blogger.

Alkuvuoden lapsi / loppuvuoden lapsi

Alkuvuoden lapsi loppuvuoden lapsi

Kuinka paljon vaikuttaa onko lapsi syntynyt alku- vai loppuvuodesta? Meillä Alexa on syntynyt helmikuun alussa ja Luna marraskuun alussa. Ikäeroa heillä on lähemmäs kolme vuotta (2v9kk), mutta koululuokissa eroa tuleekin vain kaksi. Mielenkiinnolla saadaan siis seurata miten syntymäajankohta tulee vaikuttamaan heidän kehitykseen ja elämään vai tuleeko milläänlailla. 

Mulle tuli tämä asia mieleen suoraan sanottuna ensimmäisen kerran vasta kun juteltiin erään kaverini kanssa ja hän sanoi heidän miettineen sopivaa ajankohtaa milloin aloittaa vauvan yrittämistä juurikin sen mukaan mihin aikaan vuodesta lapsi tulisi sitten syntymään. Ja heillä tärppäsikin heti suunnitellusti ja vauva syntyi alkuvuodesta. Mehän ei varsinaisesti olla missään vaiheessa päätetty Rion kanssa yrittää lasta, sillä molemmat lapset tulivat pahemmin suunnittelematta, joten he tulivat silloin kun tulivat kalenteriin katselematta. En siis yhtään osaa sanoa onko tällainen suunnittelu yleistäkin? Ja voin vain kuvitella kuinka pahalta tällaiset puheet tuntuvat niistä, jotka yrittävät tulla raskaaksi siinä onnistumatta tapahtuisi se sitten mihin aikaan vuodesta tahansa...


Alkuvuoden lapsi loppuvuoden lapsi

Alkuvuoden lapsi loppuvuoden lapsi

On tehty tutkimuksia, että alkuvuoden lapset pärjäävät paremmin koulussa sekä urheilussa. Ja onhan tämä toki ymmärrettävää ainakin koulutien alkuvaiheessa, kun saattavathan he olla melkein vuoden vanhempia kuin loppuvuoden luokkakaverinsa. Asian pitäisi kuitenkin tasoittua ajan kuluessa. Meidän lapsilla on tietysti pienenä mahdollisena kielellisen kehityksen hidastajana kaksi/kolmikielisyys, joka on luultavasti aiheuttanut ainakin Alexan hieman hitaamman puhumaan oppimisen, joten hänelle on nyt koulua ajatellen ehkä hyötyä siitä että on alkuvuoden lapsi. Onneksi Suomessa on kuitenkin mahdollisuus aloittaa koulu myös vuotta aiemmin tai myöhemmin, jos se koetaan lapsen eduksi, joka voikin olla hyvä vaihtoehto juurikin aivan vuoden alussa tai lopussa syntyneille. 

Ja pidemmälle kun ajatellaan, niin loppuvuoden lapset saavat sitten odotella 18-vuotis synttäreitä, ajokorttia jne. pidempään, joten ehkä heille kehittyy hieman parempi kärsivällisyys, heh. 

Vaikka Alexalla on nyt tämä "etulyöntiasema", voi olla että Luna käyttääkin hyödykseen pienemmän sisaren roolia, jossa vanhemmasta voi ottaa koko ajan mallia ja oppia asioita ehkä nopeammin. Saa siis nähdä kuinka käy! 

Mielenkiinnosta haluaisin siis kuulla, onko tällainen lapsen syntymäajankohdan suunnittelu kovinkin yleistä? Ja miten teillä, joilla on jo vähän vanhempia alku- tai loppuvuoden lapsia, on tämä vaikuttanut lapsen koulunkäyntiin jne.?


P.S. Ota seurantaan myös blogin Facebook (joka vielä edelleenkin löytyy nimellä Eat Hoop Love, kun Facebook ei ole antanut lupaa vaihtaa sitä...) sekä Instagram (@ferdanifamily)!

2 kommenttia

 1. Meillä sama tilanne, pojat alkukuusta 1/14 ja loppukuusta 11/16. Tuntuu ihan hassulta että kouluvuosissa ikäeroa on vain kaksi, etenkin kun kakkonen tulee muutenkin vähän jäljessä. Jos kaikki menee hyvin tulee meille myös 11/19 jolla käytännössä on melkein sama ikäero kakkoseen kun kahdella ekalla mutta silti virallisesti se kolme vuotta. :D ja ei tosiaan ole suunniteltu mitään ikäeroja sen kummemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin! Isestäkin tuntuu hassulta, että lapsille tulee vain kaksi vuotta eroa kouluvuosissa! :D Ja onnea seuraavasta, toivottavasti kaikki menee hyvin! <3

   Poista