Sisällön tarjoaa Blogger.

WHO:n uudet linjaukset pienten lasten ruutuaikaan -Pysytäänkö teillä näissä?

WHOn uudet linjaukset pienten lasten ruutuaikaan

Maailman Terveysjärjestö WHO julkaisi keskiviikkona lasten turvallisen ruutuajan rajat. Alle 5-vuotiaille suositus on max. 1h/päivä ja alle 1-vuotiaiden ei tarvitsisi nähdä ruutua ollenkaan. Miten on, pysytäänkö teillä näissä rajoissa?

Luin tämän uutisen tänään aamupalalla selatessani puhelinta samalla kuin 3-vuotiaani katseli toisessa huoneessa telkkarin aamuohjelmia syöden siellä omaa aamiaistaan ja tunsin kieltämättä pienen piston sydämessäni... 

Mutta rehellisyyden nimissä, yleensä meillä kyllä syödään aamupala, kuten muutkin ruoat, yhdessä keittiössä. Tai yhdessä on useimmiten vain minä ja Alexa, sillä Rio harvoin syö samaan aikaan meidän kanssa ja Luna ei ihan vielä ole aloittanut ruokailua. Eikä meillä normaalisti katsella mitään ohjelmia syödessä, jota tiedän monen vanhemman käyttävän keinona saada pieni lapsi syömään paremmin. Kieltämättä tykkään itsekin syödä iltapalani telkkarin edessä, kun lapset ovat menneet nukkumaan ja ennen lapsia söin muutenkin usein katsellen jotain ohjelmaa tai lukien, mutta se johtui  siitä, että söin yksin ja se oli aika tylsää. Lapsilleni minun ei kuitenkaan tarvitse tätä tapaa opettaa, sillä me voimme syödä yhdessä ja jutella vaikka päivän tapahtumista. Viime aikoina kuitenkin Alexa on halunnut välillä syödä aamupalaa telkkarin edessä, jota en ole jaksanut kieltää, kun olen siinä samalla saanut itsellenikin houkuttelevan somehetken Lunan ollessa yleensä tissillä...

WHOn uudet linjaukset pienten lasten ruutuaikaan

Alexan ruutuaika koostuu pääasiassa Pikku Kakkosesta, joka meillä katsotaan lähes päivittäin. Se tulee niin sopivaan aikaan iltaruoan jälkeen ja sen loputtua yleensä aletaankin pikkuhiljaa iltatoimiin, kun Alexa käy nukkumaan seitsemältä. Viikonloppuisin saatetaan katsoa yhdessä joku lastenleffa. Mutta siinähän se tunti tuleekin jo täyteen ja leffasta jo vähän ylikin! 

Me pärjättiin Alexan kanssa tosi pitkään aamuisin ilman telkkaria, mutta jossain vaiheessa kun se alkoi heräämään jo kuudelta, oli "pakko" hyödyntää aamunkin Pikku Kakkosta. Mä en vaan jaksa alkaa touhuamaan mitään kovin ihmeellistä vielä siihen aikaan vuorokaudesta... Ja saahan sitä helpommin laitettua aamupalan sekä itsensä ja vauvan kuntoon, kun yksi pysyy hetken aloillaan. Aamuohjelmat ovat olleet kuvioissa siis vähän vaihtelevasti ainakin vuoden ajan. Välillä voi mennä pitkäänkin ilman että telkkaria avataan aamulla, välillä sitä saa katsoa vain viikonloppuaamuisin ja välillä telkku on päällä harva se aamu... 

Ja tämän lisäksi saa Alexa pelata/katsoa mun/Rion/mummin puhelinta satunnaisesti erityistilanteissa. Itse annan puhelimen enää vain todella harvoin kaupungilla tms. tilanteissa, joissa haluan Alexan istuvan paikallaan kuten ollessa vaikka kaverin kanssa syömässä, jotta saa itsekin syödä rauhassa loppuun. 

Olen kyllä iloinen, että Alexan puhelimen käyttö on ollut erittäin vähäistä jo pitkän aikaa. Meillä oli myös nimittäin pitkä vaihe, jolloin puhelinta käytettiin lähes jokaisella yhtään pidemmällä metromatkalla jne., sillä muuten olisi saanut joko juosta taaperon perässään asemilla ja metroissa tai kuunneella aivan järkyttävää huutoa... Mutta onneksi ja ilme kyllä, on Alexa iän myötä vähän rauhoittunut. Joten toivoa on, kanssa äidit, joilla on samanlaisia sekopäisiä uhma-taaperoita! 

Joten sanotaanko, että hyvinä päivinä Alexan ruutuaika pysyy juuri siinä tunnissa, mutta huonoina pävinä aika voi olla jopa kolminkertainen... hups.

WHOn uudet linjaukset pienten lasten ruutuaikaan

Lunaa en tietysti laita vielä katsomaan telkkaria, mutta kyllähän sekin hyvin usein telkkarin näkee, kun se Pikku Kakkonen on päällä. Ja kummasti se ruutu kiinnostaa pientäkin... Vaikka kuinka yritän laittaa sen niin päin, ettei näkisi ruutua, niin kyllä se vääntäytyy ohjelmiin päin ainakin aina kun tulee jokin tunnusmusiikki. 

Vähän mietityttääkin miten Lunan ruutuaikaa saisi pidettyä aisoissa varsinkin sitten kun se kasvaa ja alkaa ymmärtääkin jotain ohjelmista, jos Alexa niitä kuitenkin katsoo... 

Mutta vaikka tämä linjaus pysäytti taas vähän miettimään omia tilanteita, ei ruudun katsominen mun mielestä ole mikään katastrofi, jos päivän aikana puuhataan kuitenkin paljon muutakin, ulkoillaan ja liikutaan. Alexa on myös oppinut aika paljon kaikenlaista lasten ohjelmista, joten ei ne täysin pahasta ole. Ja onhan se ruutu myös pirun hyvänä apuna välillä arjen tilanteissa ja esim. koliikista mä en olis selvinnyt varmaan mitenkään, jos Alexaa ei olisi välillä voinut laittaa telkkaria katsomaan. Meillä se on välillä myös kivaa yhdessä tekemistä, kun itsekin tykkään katsoa esim. hyviä lasten leffoja. 

Mutta pakko myöntää, että varsinkin ennen Lunan syntymää Pikku Kakkonen oli kyllä usein äidinkin ruutuaikaa omalla puhelimella. Se kun niin helposti onnistuu siinä samalla eikä tunnu niin pahalta, kun toinenkin tuijottaa ruutua... 

Eli miten on muilla? Pysyykö ruutuaika uusissa suosituksissa? Ja millaisissa tilanteissa käytätte ruutua apuna pienten lasten kanssa?

P.S. Ota seurantaan myös blogin Facebook (joka vielä edelleenkin löytyy nimellä Eat Hoop Love, kun Facebook ei anna lupaa vaihtaa sitä...) sekä Instagram (@ferdanifamily)!

4 kommenttia

 1. Meillä on 2,5-vuotias. Hän katsoo ruutua silloin, jos meillä vanhemmilla on jotain sellaista tekemistä, ettemme pysty samalla juoksemaan hänen perässään. Itse olen tarkka siitä, että ruutuaika pysyy kohtuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees! Tuohan onkin just se optimaali, eli vain todelliseen tarpeeseen käytetään ruutua apuna!

   Poista
 2. Hyvää ja rehellistä tekstiä! Tätä some kaipaakin että äidit ovat rehellisiä. Ei se tee kenestäkään meistä huonompaa äitiä jos lapsi nyt joskus sattuu katsomaan enemmän kuin tunnin.. Meillä pyritään kyllä siihen että mahdollisimman vähän tv/tabletti olisi nokan edessä, mutta joskus se saattaa olla hieman enemmän ja toisina päivinä taas ei katsota ollenkaa. Eikä tuo lapsi riippuvainen siltikään ole :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :D Tää oli kyllä ihan hyvä herättely itsellekin... meillä jäänyt vissiin vähän päälle tää yksi "koliikista selviämiskeino", vaikka koliikki on jo selätetty!

   Poista