Sisällön tarjoaa Blogger.

Saanko esitellä: Balilainen

Nyt on tullut hetki, jolloin ajattelin esitellä Balilaisen ihan omalla nimellään. Aluksihan blogissa ei ollut Balilaisen kuvia ja siksi päätin myös kutsua häntä anonyymillä nimellä. Myöhemmin kuvia kuitenkin tuli luvan kanssa mukaan ja nyt tuntuu vähän hassulta, etten käytä hänen omaa nimeään. Olen myös saanut kommentteja, että balilainen kirjoitetaan pienellä ja tiedän toki sen, mutta Balilainen onkin toiminut nimenä ja on siksi kirjoitettu isolla alkukirjaimella. Joten nyt on aika esitellä Balilinen:

IMAG0756

Eli tässä on Rio.

Rio on kotoisin Balilta ja on asunut täällä Suomessa nyt puolitoista vuotta. Alku oli hieman hankalaa, sillä Suomen karu ja kylmä ilmasto tuntui pahalta (vaikka hän saapuikin kesällä), ihmiset kaduilla eivät tervehtineet ja muutenkin kulttuuri oli kummallinen. Nyt kuitenkin menee hyvin ja hän jopa hetkittäin pitää Suomesta. Hän pelaa jalkapalloa ja on saanut kavereita (suomalaisia ja ulkomaalaisia). Hän myös puhuu jo aika hyvin suomea ja koen aina valtavaa ylpeyttä, kun hän kadulla törmää kavereihinsa ja keskustelee heidän kanssaan sujuvasti suomeksi. Ei ole nimittäin helppoa ihmiselle, jonka kielessä on vain yksi verbimuoto...

Rio on kovin innoissaan ratikoista ja metroista, joilla pääsi täällä matkustamaan elämänsä ensimmäistä kertaa. Nykyään hän osaa liikkua Helsingissä hetkittäin jopa paremmin kuin minä. Aluksi hän pelkäsi rullaportaita, mutta nyt niissä kulkeminen on ihan normaalia.

Rio tykkää käydä saunassa, vaikka istuukin aina alimmalla lauteella eikä kehtaa futisjoukkueen seurassa olla alasti. Viime talvena hän oppi luistelmaan vähän ilman apua ja olisi tänä vuonna halunnut koittaa hiihtoa, mutta Helsingin lumitilanne ei ole ollut kummoinen. Toiveissa olisi myös joskus käydä Lapissa.

Rion lempiruokaansa täällä on kebab. Ja riisi, jota hän syö yli kaksi kiloa viikossa (on muuten vähentänyt Balilla syömästään 5-10 kilosta). Suomalaiset ruoat eivät hänestä maistu miltään. Suomessa hän söi ensimmäistä kertaa ananasta ja tonnikalaa (tai mitään muutakaan) purkista.

Rio Collage

Balilta Rio ikävöi perhettään, kavereitaan, lämpöä ja moottoripyörällä ajoa. Toivotaankin, että ensi kesänä päästään Balille käymään.

15 kommenttia

  1. Nää jutut on jotenkin niin tuttuja omastakin elämästä :) Kotoa tosiaan löytyy perulainen isäntä ja niin ruoka-kommentit kuin suomenkielen opiskelu on sujunut samalla tavalla. Me käytiin hiihtämässä Espoon Oittaalla, mistä saa myös vuokrata hiihtovälineitä ja reippaasti etelänmies pisti menemään vaikka olikin mustelmilla jälkeenpäin. Nyt kun lunta tuli taas, ehkä se olisi tarpeeksi pehmeetä vähän tukeakseen kaatumisia jos lähtee kokeilemaan. Onneksi maastoja löytyi sekä aloittelijoille että kokeneemmillekin :D

    VastaaPoista
  2. Voi ihana postaus :) Tsemppiä Suomeen sopeutumiseen jatkossakin!

    VastaaPoista
  3. Tosi ihana postaus! :) Tsemppiä Riolle Suomen talven kanssa, Balilla taitaa olla hieman miellyttävämpi ilmasto....

    Me ollaan Italianon kanssa matkalla Suomeen ensi viikolla ja koska viime talvi oli niin huono, ei lunta ollut juurikaan. Tällä kertaa sitä kuulemma on ja paljon, joten päästään hiihtämään! Luistelemassa ollaan käyty Taipeissa ja Firenzessä muttei koskaan Suomessa, täytyy korjata tuo asia pikimiten. Ihana lukea näitä muiden ulkomaalaisten puoliskojen kokemuksia :)

    VastaaPoista
  4. No varmaan ihan samanlainen shokki perulaisellekin tää Suomi. :) Toi Oittaahan voiskin olla hyvä paikka käydä kokeilemassa hiihtämistä! Mä en oo hiihtänyt vuosikausiin, niin saatta olla, että olisin itekin nurin siellä... :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos kovasti! Tsempit meni perille! :)

    VastaaPoista
  6. Missä päin maailmaa ihmiset tervehtivät toisiaan muutenkaan? Kaikki kulttuurit lienevät kummallisia jos niihin ei ole tottunut. Varsinkin sellaiselle joka pelkää rullaportaita eikä uskalla syödä purkista mitään.
    Tehdääs pieni ajatusleikki: Suomalainen mies kirjoittaa samanlaisen hassunhauskan jutun brasilialaisen tai kiinalaisen vaimonsa kommelluksista Suomessa. Kohta suomalaiset naiset kilpaa kuorossa huutavat, että mitä sinä sitä naisparkaa Suomessa pakolla pidät ja kiusaat, anna sen mennä takaisin kotiinsa.

    VastaaPoista
  7. Voi kiitos. :) Tää talvi on mennyt kyllä jo helpommin kuin edellinen, jolloin oli lievää masentuneisuutta havaittavissa. Tää on ollut parempi, kun on tosiaan ollut luntakin ja nyt Rio jo tietää, ettei tää talvi lopuutomiin kestä ja se kevät tulee vielä joskus. :) Mustakin on hauskaa lukea muiden kansainvälisten parien kokemuksia. Kulttuurien kohtaamiset värittää kyllä niin paljon ainakin tätä omaa arkea. :)

    VastaaPoista
  8. Kyllä Balilla tervehditään ihmisiä ja tietääkseni monessa muussakin maassa. Ei tietenkään missään suurkaupungissa jokaista vastaan tulevaan, mutta ainakin aina asioidessa ihmisten kanssa. Kyllä mäkin tervehdin naapureita, bussikuskeja ja kaupanmyyjiä, vaikkei ne aina mulle vastaakaan. Enkä tarkoittanut, että suomalainen kulttuuri olisi erityisen kummallinen, vaan juurikin sitä, että mikä tahansa kulttuuri, joka on erilainen kuin oma, tuntuu kummalliselta, kun ei ole tottunut. Itsekin pikkukaupungin tyttönä kyllä jännitin vähän ensimmäistä kertaa rullaportaissa ja veikkaan etten ole ainut. Purkista syöminen taas ei vaatinut mitään uskallusta, oli ensimmäinen kerta Riolle vain siksi, että Balilla ananas syödään tuoreena ja tonnikala suoraan merestä. Tarkoitukseni ei edes ollut olla hassun hauska, vaan kertoa kuinka uuteenkin kulttuuriin voi sopeutua ja kuinka toista voi rakastaa niin paljon, niin tekee sen kaiken toisen vuoksi. Rio ainakin olisi lähtenyt menemään jo aikoja sitten, ellei se oikesti haluaisi olla mun kanssa.

    VastaaPoista
  9. Jos olisin tuo Rio, niin en antaisi tyttöystäväni/vaimoni minusta kirjoittaa moista postausta. Tulisi sellainen olo, että olen lähinnä joku lemmikkieläin jota paijataan enkä ihminen jolla on oma tahto ja omat ajatukset.

    VastaaPoista
  10. Kiva saada Rio:sta poustaus. Hyvin menee, peukkuja sata ja juttu oli oikein kiva. Oisin voinu kuulla vähän enemmänkin. 2 osaa odotellessa :)

    VastaaPoista
  11. Kiitti Hanna! :) Eiköhän siitä Riosta vielä blogissa kuulu...

    VastaaPoista
  12. Mielenkiintoinen postaus, ilmeisesti ei kuitenkaan pahempaa kulttuurishokkia ole tullut tai varmaan noihin kaikkiin asioihin tottuu ajan kanssa. Aaa, ai niin, musta tuntuu että bongasin hänen nimensä aikasemmin jo jostain postauksesta. En vaan muista mikä se oli, mutta väliäkös sillä. :D

    VastaaPoista
  13. Shokki oli aluksi kyllä aika paha, mutta onhan se nyt jo aika hyvin sopeutunut. :) Oho, nimi on kyllä lipsahtanut sitten vahingossa, sillä tarkoituksella en oo ainakaan sitä blogiin kirjoittanut! Instagramissa se tosin on kyllä mainittu, jos sieltä satut mua seuraamaan.

    VastaaPoista
  14. Oli ihan pakko etsiä se postaus, jossa nimen näin. :D Tänne se oli mennyt vahingossa:
    http://www.rantapallo.fi/jerina/2014/11/18/sokos-hotel-ilves/
    (tuolla mustamakkara-kohdassa). Mutta väliäkös sillä enää. :)

    VastaaPoista
  15. Oho! Niinpä olikin! Oot kyllä ollut tarkka lukija. :)

    VastaaPoista