Sisällön tarjoaa Blogger.

Tutti vauvalle vai ei?

luonnonkumitutti

                                                                                                               *Yhteistyössä Bebeliinin kanssa


Me ollaan tässä pohdiskeltu mitä tehdään tutin kanssa uuden vauvan kohdalla, sillä Pikku Myyhän ei syönyt tuttia oikeastaan ollenkaan. Me tarjottiin kyllä sitä Myyllekin, mutta tutti ei vain koskaan oikein kelvannut. En oikeastaan muista missä vaiheessa tuttia ensimmäisen kerran kokeiltiin, mutta varmaan joskus viikon-kahden ikäisenä. Synnärillä meillä ei ainakaan ollut tuttia edes mukana... Kun tutti ei yrityksistä huolimatta pieniä hetkiä lukuunottamatta kelvannut, lopetettiin jossain vaiheessa sen tarjoaminen ja ajateltiin, että eipähän jouduta sitten ainakaan vieroittamaankaan Myytä siitä. 

Nyt ollaan kuitenkin päädytty siihen päätökseen, että aiotaan tarjota uudelle vauvalle tuttia. Mutta miksi ihmeessä, jos kerran Myynkin kanssa pärjättiin ilman? No, tässäpä muutamia syitä!

Imemisen tarve

Kaikkien vauvojen imemisen tarvehan on vähän erilainen ja siihen tutti voi olla oikeasti avuksi. Mä olen ainakin ollut hetkittäin sitten itse "tuttina" Myylle, kun hän välillä roikkui tississä vaikkei ollut nälkäinen. Ainoan lapsen kanssa tämä onnistuikin eikä tämäkään tapa ole mielestäni väärin, jos äiti on siihen itse valmis. Tissi on kuitenkin se luonnollisin asia, mitä vauva kaipaa... Mutta vähän pelkään, ettei kahden lapsen kanssa siihen olisi edes mahdollisuutta, kun toisellakin lapsella on omat tarpeensa ja äidin aika rajallista. Lisäksi mua kyllä välillä turhautti ravata tarjoamassa tissiä lukemattomia kertoja esim. iltaisin Myyn yrittäessä käydä nukkumaan, mutta havahtuessaan aina kun tissi ei ollutkaan enää vieressä. Siksi toivoisin tutista ehkä apua myös iltoihin ja nukahtamiseen.

Hiljentäminen

Toinen syy on heljentäminen. Kuulostaa karulta, mutta onhan se tutti siihenkin syyhyn toimiva, jos se kelpaa. Myy on ollut koko elämänsä erittäin kovaääninen lapsi ja jos hän on esimerkiksi metrossa alkanut itkemään, sen on kyllä kuullut aivan kaikki vaunussa olijat. Ja meillä on ollut useampiakin kertoja, kun vieraat mummot ovat tulleet julkisilla paikoilla huutamaan, että laittakaa nyt tutti sen lapsen suuhun! Siinä on sitten mukava ollut epävarmana tuoreena äitinä sopertaa, että luuletko kuule ettei olla kokeiltu... Ja kaikissa tilanteissa kun ei aina viitsi sitä tissiäkään repiä esiin, jos vaikka esim. ollaan jo pian jäämässä pois sieltä metrosta. Näissä tilanteissa olisi siis enemmän kuin kätevä, jos vauva rauhoittuisi edes hetkeksi tutin avulla.

Nukkuminen

Monilla tutti tuntuu auttavan nukahtamaan ja nukkumista. Ja kyllähän se ajatuksena näin tissitainnuttajan näkökulmasta kuulostaa aika helpolta, että vauva voisikin jäädä nukahtaessaan imemään tuttia eikä tissiä ja yölläkin osan heräilyistä voisikin korvata vain tutin laittamisella suuhun... Ja kun kaiken lisäksi tämän voisi tehdä isäkin! Vaikka en ole kyllä ihan varma onko sekään hyvä, että vauva oppii nukkumaan vain jotain suussaan ja sitten sitä pudonnuttua tuttia etsitään ja laitetaan takaisin pitkin yötä. Parasta kun mielestäni olisi, ettei vauva nukkuisi tissi eikä tutti suussaan ja heräilisi vain kun on oikeasti nälkäinen...

luonnonkumitutti Hevea

Huonot puolet

Ajatuksena tutilla on siis aika paljon hyviä puolia, mutta myös niitä huonoja löytyy... Ensinnäkin, en halua tutin vaikuttavan häiritsevästi imettämiseen. Tämän vuoksi kai tuttia ei suositellakaan antamaan aivan heti ensimmäisinä päivinä, jotta imetys saataisiin hyvin käyntiin. Ja aivan alussa vauvan kuuluukin olla rinnalla lähes koko ajan, jotta saa maitoa "tilattua" sopivan määrän. Ja toinen huono puoli on sitten tietysti siitä eroon pääseminen, josta olen kuullut jos jonkinlaisia kauhutarinoita! Vaikka voihan se tietysti joissain tapauksissa helpostikin mennä... Itse olen sitä mieltä, että tutista pitäisi päästä eroon mahdollisimman pian lapsen täytettyä vuoden verran, ettei siitä tule liian riippuvaiseksi oman tahdon kasvaessa ja ettei se vaikuttaisi hampaisiin ja purentaan. Jokainen vanhempi tietysti tekee niin kuin parhaaksi näkee ja joissain tapauksissa tuttiin vanhemmallakin lapsella saattaa olla ihan "hyvä syy", mutta mua suoraan sanottuna vähän inhottaa nähdä isompia lapsia tutit suussa... Enkä ainakaan itse haluaisi, että lapsi joutuu oikomishoitoihin sen takia, että itse olen ollut liian laiska vieroittamaan ajoissa. Ja tietenkin jatkuvasti suussa oleva tutti voi hidastaa puhumaan alkamista, jota en myöskään halua, kun meillä kaksikielisyyskin saattaa aiheuttaa sitä.

Hevea luonnonkumitutti

Myylle me taidettiin tarjota lähinnä ihan tavallisia silikonisia tutteja, enkä varmaan ollut edes tietoinen, että vastaavia luonnonkumisiakin olisi ollut tarjolla. Nyt kun olen vähän paremmin asiaan perehtynyt, haluan antaa vauvalle ehdottomasti luonnonkumisen tutin, sillä onhan se luonnollisempi vaihtoehto. Ja nyt meillä onkin jo pari Hevea-merkkistä tuttia odottamassa, jotka saatiin Bebeliinistä. Hevean tutti on turvallinen ja ekologinen eikä se täysin luonnonkumisena sisällä PVC:tä, BPA:ta, ftalaatteja eikä väriaineita. Luonnonkuminen tutti on yleensä silikonista pehmeämpi ja niinpä monet vauvat hyväksyvät sen paremmin. Hevean tutti on valmistettu yhdestä kappaleesta, joten siinä ei ole saumoja tai koloja, joihin bakteerit voisivat jäädä muhimaan. Perhosmainen muoto antaa tilaa nenälle ja poskille sekä pienet ilmareiät antavat ihon hengittää. Joten kuulostaa ainakin mun korvaan paremmalta kuin ne perinteiset muovitutit!

Hevea luonnonkumitutti

Hevea luonnonkumitutti

Jos Bebeliini ei ole tuttu, niin se on Vantaan Tammistossa sijaitseva suloinen lastentarvikeliike ja -kirppis, jolla on myös nettikauppa. Juuri vuoden täyttäneen Bebeliinin idea on lähtenyt perheenäidin lastenvaateharrastuksesta ja sieltä löytyy paljon vaihtuvia suomalaisia sekä skandinaavisia merkkejä. Kannattaa kurkata valikoimaa, sillä siellä on vaikka mitä ihanaa!

Bebeliinistä me saatiin myös söpö For Minis and Mommies nahkainen tuttinauha, joka mätsää täydellisesti meiltä jo löytyviin tossuihin. Toivotaan siis, että tutti kelpaa vauvalle ja nauhakin pääsee käyttöön, sillä onhan se nyt suloinen osa asukokonaisuuteen. Myös kuvissa näkyvä kirahvi-pehmolelu on Bebeliinistä. Se on tanskalaisen Roommate-merkin ja niiltä löytyy muitakin hauskoja pehmoeläimiä. Miten ne tanskalaiset muuten aina osaakin tehdä niin kivoja lasten juttuja...?

Mä raportoin sitten myöhemmin miten tässä asiassa käy ja kelpuuttaako vauva tuttia ollenkaan!

Mitä mielipiteitä muilla vanhemmilla on tutista? Onko se hyvä vai huono juttu? Ja onko muilla kokemusta luonnonkumisista tuteista? Onko kelvanneet paremmin vauvoille kuin silikoniset? 


P.S. Ota seurantaan myös Eat Hoop Loven Facebook sekä Instagram (@eathooplove)!

4 kommenttia

 1. I love tuttis! Elämä helpottui niiiin paljon :) Edith ei oikeastaan isompana (eli 1-vuotiaana) syönyt tuttia ikinä päivällä. Se liittyi vain nukahtamiseen. Luopuminen onnistui tosi helposti (vähän alle 2-vuotiaana). Jos vain beibelle kelpaa niin kannattaa hyödyntää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toivotaan, että meilläkin kelpais ja saatais vähän helpotusta noihin tiettyihin tilanteisiin... Ja kiva kuulla, että luopuminen sujui teillä helposti! :)

   Poista
 2. Meillä tutti on ollut aivan loistava apu vauvan kanssa! Meidän poika oli muutamat ensi kuukaudet varustettu aivan valtavalla imemistarpeella ja tutti oli tähän hyvä apu. Annoimme tutin noin viikon iässä, kun imetys sujui. Tutti on meillä vain rauhoittu is- ja nukahtamisapuna. Otamme tutin pois, kun poika herää/ei tarvitse tuttia. Uskon, että tällainen taktiikka helpottaa turista luopumista sitten aikanaan. Ja en tiedä onko tää nyt sitten poikkeuksellista, mut meillä toi puolivuotias poitsu ei herää siihen, että tutti tippuu pois. Ja olen samaa mieltä, että siinä noin 1 vuoden kieppeillä olisi hyvä vieroittautua tutista,ettei sitten tule mitään ongelmia purennan kanssa. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teillä tuntuu olevan juuri sellaista tutin käyttöä, mikä kuulostaa mun korvaan just järkevältä! Toivotaan, että meilläkin menis noin! :)

   Poista