Sisällön tarjoaa Blogger.

Helpot punajuurisämpylät

Helpot punajuurisämpylät

Me leivottiin eilen Pikku Myyn kanssa punajuurisämpylöitä ja ajattelin jakaa tämän simppelin ohjeen tännekin! Ensimmäinen ajatus saattaa ehkä olla, että onko juuri punajuurisämpylät niitä, joita haluaa tehdä yhdessä taaperon kanssa, mutta tällä ohjeella (ainkaan meillä) ei tullut pahemmin sotkuakaan!

Mulla on jostain syystä muhinut ajatus punajuuren lisäämisestä sämpylätaikinaan jo jonkin aikaa, mutta en ole vaan saanut sitä aikaiseksi, sillä suoraan sanottuna välttelen vähän punajuurta keittiössäni... Se tuntuu nimittäin vähän turhan vaivalloiselta käyttää makuunsa nähden. Tykkään punajuuresta aina välillä joissakin yhteyksissä, mutta mikään mun ihan lemppari se ei ole. Ja onhan sen käsitteleminen vähän sotkuista ja aikaavievää. Keität, kuorit ja pilkot, niin olet sekä itse, että keittiösi aivan punainen! 

Mutta sitten keksinkin helpon keinon lisätä tuota terveellistä juuresta ruokavalioomme Pirkan valmissoseen muodossa! Olen joskus huomannut hevi-osastolla noita makkarapötkön näköisiä valmisjuuressoseita ja kerran sellaista bataattisosetta ostanutkin. Ja kun bongasin vastaavan punajuuripötkön, heitinkin sen innoissani koriin sämpylät jo mielessäni. Ja suoraan sanottuna huomasin vasta sämpylät leivottuani ja näitä blogiin ottamia kuvia katsoessani, että paketissahan lukeekin selvästi punajuuri-PERUNAsose! Mulle on erittäin harvinaista, etten syynää paketin sisältöä jo kaupassa ja tässä tilanteessa taisin olla vain niin innoissani (ja ehkä kiireessä), etten tullut lukeneeksi takapuolen (enkä etupuolenkaan, heh) tekstiä ollenkaan. Sose sisältää nimittäin punajuuren (jota on kuitenkin 60%) lisäksi perunaa, sipulia, maissitärkkelystä, vettä ja suolaa. Kun taas bataattisose esim. sisältää vain bataattia, vettä ja suolaa. Mutta eipä tuo nyt ole niin justiinsa ja voittaa kuitenkin mielestäni punajuuren keittelyn ja kuorimisen itse. 

Helpot punajuurisämpylät

Ja niinpä syntyi tällaiset sämpylät!


HELPOT PUNAJUURISÄMPYLÄT

noin 250g punajuuriperunasosetta (eli puolet tuosta Pirkan paketista)

4dl vettä

50g hiivaa

1tl suolaa

reilu loraus hunajaa

3dl kaurahiutaleita

noin 10dl vehnäjauhoja

0,5dl oliiviöljyä


Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola, hunaja sekä kaurahiutaleet. Sekoita joukkoon punajuuriperunasose, lisää jauhot vähitellen ja lopuksi öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna sen jälkeen kohota liinan alla noin 15min. Leivo taikinasta sämpylöitä pellille ja kohota niitä vielä noin 10min. Paista 225 asteessa noin 15min. 

Helpot punajuurisämpylät

Helpot punajuurisämpylät

Helpot punajuurisämpylät

Pikku Myy haluaa kovasti aina auttaa ja osallistua ruoanlaitossa ja leipomisessa. Välillä se on vähän ärsyttävää, jos on kiire ja tulee kamala sotku, mutta välillä se on myös kivaa yhteistä tekemistä. Ja tällä kertaa sämpylöiden teko oli onneksi enemmän tuota jälkimmäistä. 

Helpot punajuurisämpylät

Helpot punajuurisämpylät
Onhan tuo 2,5-vuotiaan itse muotoilema sämpylä aika hellyyttävä...

Helpot punajuurisämpylät

Ja valmiit mahtavan väriset sämpylät maistui kyllä hyvin molemmille! Usein arjessa me käytetään vain gluteenittomia viljoja, mutta joskus herkutellaan ihan vehnälläkin, kun ei mitään allergioita kuitenkaan ole enkä halua sulkea Myyn ruokavaliosta mitään täysin pois. Mutta ehkä joskus voisi koittaa tehdä näistä gluteenittomankin version. Tää on myös hyvä keino piilottaa punajuurta (tai jotain muuta juuresta) lapsen ruokavalioon, jos se muuten maistu, kuten meillä. 

Lisää kasvisten piilotusvinkkejä lapsen ruokavalioon löytyy muuten postauksesta: Pistä siis sämpylät testiin, jos joskus haluat päästä vähän vähemmällä vaivalla punajuuren kanssa! Tai miksei näihin voisi käyttää noita muitakin valmisjuuressoseita. 


P.S. Ota seurantaan myös Eat Hoop Loven Facebook sekä Instagram (@eathooplove)!

Ei kommentteja