Sisällön tarjoaa Blogger.

Saako toisten pihoille mennä leikkimään?

Saako toisten pihoille mennä leikkimään

Me ollaan tässä kesän mittaan väännetty Rion kanssa aiheesta, että saako toisten kerrostalojen pihoille mennä leikkimään. Ja meidän mielipide-erot on sen verran kovat, että pakko kysellä vähän muidenkin mielipiteitä asiaan!

Tää kaikki lähti siitä, kun Rio alkoi puhumaan, että on käynyt Pikku Myyn kanssa kivassa puistossa, joka on ihan meidän taloa vastapäätä. Aloin ihmettelemään, että missä ihmeen puistossa, kun en itse siitä tiedä mitään ja ollaan kuitenkin asuttu täällä kohta kolme vuotta ja koluttu lähiseudut aika tarkkaan. Seuraavan kerran lähdin mukaan ja tajusin heidän käyneen viereisten kerrostalojen pihalla! 

Saako toisten pihoille mennä leikkimään

Itse olen siis sitä mieltä, että toisten pihoille ei saa kutsumatta mennä oli kyseessä sitten omakotitalo tai kerrostalo. Joissain pihoissa lukeekin, että yksityisalue ja olen monet kerrat sanonut Myylle, että tuonne ei voida mennä, kun se ei ole puisto vaan toisten piha, kun hän on pyytänyt päästä ohi kävellessä leikkipaikoille. Mutta Riolla näyttää olevan aivan eri ajatusmaailma tästä... Ymmärrän kyllä, että leikkipaikat saattavat näyttää puistomaisilta varsinkin, jos ne ovat useamman talon yhteisiä ja talojen keskellä. Ja eihän Rio ole ennen Suomeen muuttoa asunut kerrostalossa (eikä varmaan suunnilleen nähnytkään sellaisia). Yritin sitten selittää, että ethän sä Balillakaan mene toisten talojen pihoille itseksesi kutsumatta, mutta hänelle se oli jostain syystä eri asia. Ehkä siksi, että Balilla pihojen ympärillä on yleensä aidat. 

Saako toisten pihoille mennä leikkimään

Ja tästä me ollaan nyt väännetty koko kesä, kun hän on vienyt Myytä useimmallekin eri pihalle leikkimään ja sitten tuntuu hölmöltä, että mä Myyn kanssa kulkiessani kiellän, että noihin paikkoihin ei saa mennä. Me asutaan itse talossa, johon kuuluu kolme rakennusta A, B ja C samalla talonumerolla samassa yhtiössä. Me asutaan A:ssa, jonka edessä on hiekkalaatikko ja ihan pieni liukumäki. Lisäksi B:n ja C:n välissä on keinut, isompi liukumäki/kiipeilyteline sekä hiekkalaatikko ja siinä mä olen käynyt välillä Myyn kanssa, sillä koen, että se on kuitenkin meidänkin talon käytössä. Ja tästä Rio tietenkin sanoo, että teenhän mäkin samaa kuin hän, kun se ei ole varsinaisesti meidän piha. Mutta se onkin sitten ainut "toisten piha" johon menen enkä vie Myytä esimerkiksi ihan meidän talojen vieressä olevalle leikkipihalle, kun se on jo eri taloyhtiötä, vaikka luulen siellä monen meidänkin talossa asuvan lapsen käyvän. 

Saako toisten pihoille mennä leikkimään

Mä en siis todellakaan suostu tulemaan mukaan, jos Rio ehdotta jollekin pihalle menoa. Sillä yhdelläkin kerralla, kun en tajunnut minne ollaan menossa, olin ihan nolona, kun Myy pihalla hetken leikki. Ajattelen, että asukkaat kyllä tunnistavat, että ei asuta siellä ja en halua lapseni "vievän leikkitilaa" niiltä kenen piha oikeasti on. Ja yleensä taloyhtiön asukkaat kuitenkin kustantavat leikkipaikkojen ja pihojen ylläpidon eivätkä siksi ehkä tykkkää, että muut tulevat niitä käyttämään. Eri asia olisi tietysti, jos tunnettaisiin pihasta joku kenen kanssa mentäisiin sinne leikkimään. Mua myös ärsyttää, että nyt Myyllä on erilaiset säännöt isin ja äidin kanssa... Ja kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteikö meillä olisi julkisiakin kaikille avoimia leikkipuistoja ihan lähellä!

Nyt kaipaankin muiden mielipiteitä asiasta! Onko kerrostalojen pihat tarkoitettu kaikille (ainakin jos niitä ei ole merkitty yksityisalueeksi) vai vain talon asukkaille ja heidän vierailleen? Vai nipotanko nyt ihan turhasta ja pihoille saa mennä ainakin jos siellä on tyhjää? Eihän tyhjän pihan käyttö kuitenkaan tavallaan ole keneltäkään pois.. 


P.S. Ota seurantaan myös mun Instagram (@eathooplove) ja  Facebook!

13 kommenttia

 1. Moikka! Mä oon sitä mieltä että jos lapsen kanssa menee keinumaan/kiipeilemään/liukumaan toisten pihalle ni ihan vapaasti. Meidän pihalla käy teinejäkin keinumassa �� kunhan käytös on asiallista ja omat jäljet siivotaan niin mikäs siinä. Asuttiin itse aikasemmin pihalla missä ei ollut kun mun 1 lapsi niin oli kiva kun naapuripihalta tuli välillä lapsia leikkikaveriksi pojalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kyllä tuo pointti, että jos pihassa ei asu paljoa lapsia, voi olla kivaa saada seuraa!

   Poista
 2. Toi on vähä kinkkinen juttu. Jos on selvästi laitettu kyltti, että yksityisalue, niin en menisi, etenkin jos on mahdollista lähialueella.leikkiä myös yleisillä leikkipaikoilla.

  Mutta jos ei ole.erillisiä kylttejä ja piha on ns. Avoin ulkopuolisille (ei siis ole piilossa talojen keskellä tms) niin en näe asiallisessa käytössä varsinaista ongelmaa. Monia ei kyllä pienten lasten leikki häiritse, enemmän ne teinit aiheuttaa harmia taloyhtiöille.

  Mutta juu ja ei, itse suosisin julkisia leikkipuistoja, mutta tilanteesta riippuen en näe kerrostalojen pihojakaan täysin poissuljettuna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, monia varmasti saattaa häiritä enemmän teinien puuhat ja möly kuin pienten lasten leikit...

   Poista
 3. Me ravattiin lapsina kaikki lähialueen leikkipuistot läpi, myös muiden kerrostalojen puistot. Leikkimiseenhän ne on tarkoitettu. Naapuripihalla oli ihana karuselli jota ei meidän pihalla ollut joten siellä käytiin usein. Ei niissä kenenkään nimiä ole että kuka saa käydä ja kuka ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oikein muista miten itse olen lapsena toiminut, mutta lapset ei varmaan paljon näitä mietikään vaan menee vain minne haluaa. :)

   Poista
 4. Hmm - mä kyllä koen, että on ok jos meidän kerrostalon pihalle tulee "ulkopuolisia" ja päinvastoin jos me mennään toisten pihalle. Ei tietenkään rivi- tai omakotitalojen pihoille, sehän on selvä. Kerrostalopihoissakin on toki se, että ko. taloyhtiö maksaa niistä leikkivälineistä, mutta varsinkin pienten lasten kanssa näkisin, että kuluma on aika minimaalista, ja toisaalta tasoittuu jos muutkin vierailevat. Tietysti mitään rikkomista ei voi hyväksyä, mutta eihän sitä hyväksytä omalla pihallakaan. Jos joku asukas kieltää, niin sitten toki lähtisin suosiolla.

  Mä itse asiassa asun alueella, jossa kaikki alueen kerrostalojen pihat on määritelty alueen kaavassa olevan kaikkien alueen asukkaiden käytössä, joten täällä voi onneksi rennosti vierailla eri pihoilla :)
  -Sopa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset yhteispihat onkin kivoja, jos niitä on, kun on selkeästi osoitettu kaikille!

   Poista
 5. Leikkimistä vartenhan ne pihat on tehty!
  Omakotitalon sekä rivitalon oma pikkupiha on toki eri asia.
  Eli sinne vaan! Siivoaq vaan omat sotkut niinkun omallakin pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää katsoa jos mäkin sitten joskua uskallaan, kun aika moni tuntuu olevan sitä mieltä, että voi mennä... :)

   Poista
 6. Hesarin Koti-liitteen kysymyspalstalla oli kysymys tästä jokin viikko sitten, ja asiantuntijan vastaus oli, että muiden taloyhtiöiden pihoille ei voi mennä kuin kutsuttuna vieraana yhdessä talon asukkaiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin! Ei siis ihan tuulesta temmattu tää mun mielipide! :D

   Poista
 7. Mun mielestä ei missään nimessä voi mennä. Ne on taloyhtiöiden asukkaiden vastikkeilla ostetut ja ylläpitämät ja ne on tarkoitettu ko. asukkaiden käyttöön. Ei kaikki kerrostalot saa maisemointi tms syistä laittaa aitaa, mutta se ei tee niistä sen enempää julkisia. Ja huom, olen 11 kk ja 2 v lasten äiti ja asun paritalossa, joten ei ole omaa lehmää ojassa vaan olen yleisesti sitä mieltä ja olen myös lapsille opettanut kuten sinä, että toisen pihoille ei mennä. Ei ole tullut mielenkään että joku voisi niin tehdä. Suurin ongelma näissä on myös vastuukysymys, mitä jos sattuisi joku tapaturma. Taloyhtiöhän vastaa niistä koska ne on taloyhtiön. Ei ne halua eikä lain mukaan tarvii vastata jos joku ulkopuolinen loukkaantuu. Se on aivan liian iso vastuu taloyhtiölle. Jos leikit kaupungin/kunnan yleisessä puistossa, kaupunki vastaa ylläpidosta ja on myös vastuussa että ne ei ole vaarallisia. Jos ulkopuolisena menee taloyhtiön yksityiselle pihalle leikkimään niin siinä ottaa ison riskin jos tapahtuisikaan. Enkä minä jos asuisin taloyhtiössä haluaisi sinne ulkopuolisia, koska siitä voisi juuri tapaturman sattuessa kuitenkin tulla isoja ongelmia jos loukkaantunut lähtee riitelemään vastuukysymyksistä

  VastaaPoista