Sisällön tarjoaa Blogger.

Indonesialaiset kana satay -vartaat

Indonesialaiset kana satay -vartaat

Multa aina välillä kysellään jotain indonesialaisia reseptejä, mutta enhän mä osaa laittaa Indo-ruokaa ollenkaan ja Rio ei niitä aina halua kertoa, kun Suomesta ei saa kaikkia samoja aineksia eikä sitten kuulemma tule niin hyvää. Mutta nyt se on luvannut kertoa reseptin kana satay-vartaisiin (tai indonesiaksi sate)!

Tää on ihan mun lempiruokaa Balilla ja paras paikka, jossa olen näitä syönyt, on Lovinassa eräillä katumarkkinoilla, joissa en koskaan ole nähnyt turisteja. Vartaita ostetaan pienestä pyörillä kulkevasta kojusta ja istutaan syömään kadulle levitetylle pressulle. Joka kerta Balilla käydessä vähän jännitetään, että mahtaakohan sama koju olla vielä olemassa, mutta on se ollut, vaikka myyjä on kerran jo vaihtunut...

Rio teki kotona näitä ensimmäistä kertaa vasta ihan hetki sitten tänä keväänä, kun ollaan ostettu meidän parvekkeelle pieni sähkögrilli. En oikeasti uskonut, että kastike voisi masitua niin samalta kuin Balillakin ja vartaat oli todella hyviä! Rion mukaan reseptiin tulisi vielä pieniä punaisia sipuleita, joita aina välillä saa Aasia-kaupoista, mutta nyt meillä ei ollut niitä. Aasia-kaupoista kannattaa katsella myös kuivattuja limen lehtiä sekä makeaa soijakastiketta Bangoa. Voi tosin olla, ettei juuri sitä merkkiä Suomesta edes löydy, mutta useimmissa paikoissa on ainakin ABC-merkkistä kastiketta, joka on myös aika hyvää. Muutkin vastaavat käyvät, kunhan kyseessä on makea paksu soijakastike, johon on lisätty sokeria. Kaikki reseptin määrät ovat vähän sinne päin, sillä Rio ei koskaan niitä mittaile. Kastiketta pitää tekovaiheessa vähän maistella, että saa omaan makuun sopivaa.

Mutta tässä siis kiva resepti, jos haluat vähän vaihtelua makkaran ja pihvin grillaamiseen!


Kana Satay vartaat  (noin 12kpl, eli ehkä noin neljälle syöjälle, riippuen kuinka nälkäisiä ovat...)

Tarvitset: 

noin 500g kanan suikaleita
300-400g kuorimattomia maapähkinöitä
kookosöljyä (tai jotain muuta paistamiseen sopivaa öljyä)
valkosipulia
100ml kookosmaitoa
suolaa
noin 6 kuivattua limen lehteä
valkopippuria
noin 5rkl Bango-kastiketta (tai jotain muuta makeaa soijakastiketta kuten ABC:ta)


Ensin maapähkinät paahdetaan paistinpannulla pienellä lämmöllä (kookos)öljyssä noin 5min tai kunnes väri muuttuu vähän tummemaksi ja lisätään suolaa. Sitten pähkinät ja valkosipuli blendataan tehosekoittimessa pehmeäksi. Rio laittaisi tähän määrään noin 5 valkosipulin kynttä, mutta määrän voi päättää oman maun mukaan.

Seuraavaksi pähkinä-valkosipuliseos kaadetaan öljyttyyn pannuun ja lisätää sekaan kookosmaito, limen lehdet, hieman valkopippuria sekä vettä sen verran, että seoksesta tulee kastikemaista. Kuumennetaan hetken aikaa, että väri hieman tummenee. Lopuksi lisätään Bango-kastike. 

Sitten puolet kastikkeesta laitetaan lautaselle ja kanan palat pujotetaan puisiin grillaustikkuihin. Kanoja pyöritellään kastikkeessa ja annetaan hetki marinoitua. Sen jälkeen vartaita grillataan usein käännellen ja noin puolessa välissä kieritellään vielä uudestaan kastikkeessa. 

Kun kanat ovat kypsiä, laitetaan ne tarjolle riisin kanssa ja niitä dipataan jäljelle jääneeseen kastikkeeseen. Niiiin hyvää!


Indonesialaiset kana satay -vartaat


Satay-kastikkeen kanssa voi muuten grillata jotain muutakin lihaa. Kana on ehkä ainakin turisteille tunnetuin, mutta Balilla on tarjolla tämän herkullisen maapähkinäkestikkeen kanssa mm. katkarapuja, jänistä ja kaikkea siltä väliltä!

Herkullisia grillaushetkiä! Kertokaa ihmeessä, jos kokeilette tätä reseptiä, että tuliko hyviä!


P.S. Ota seurantaan myös mun Instagram (@eathooplove) ja  Facebook!

1 kommentti