Sisällön tarjoaa Blogger.

Miksi lapseni ei nukahda?

Miksi lapseni ei nukahda

Mä kirjoittelin noin 7 kuukautta sitten taaperon lempeästä unikoulusta ja siirtämisestä perhepedistä omaan huoneeseen nukkumaan. Ja nyt ajattelin kertoa vähän meidän nukkumiskuulumisia ja siitä miten Pikku Myy on omassa huoneessa viihtynyt.

Pikku Myy sopeutui omaan huoneeseen ja sänkyyn todella hyvin ja käy miellellään iltaisin sinne nukkumaan. Meillä on illasta melko tarkat rutiinit iltapalan, hampaiden pesun ja iltasadun kanssa ja sänkyyn mennään siinä kahdeksan maissa. Lähes aina mä oon se, joka laittaa Myyn nukkumaan ja Rio tekee sen oikeastaan vain kerran viikossa, kun mä oon töissä ja se Myyn kanssa illan kotona. 

Kun olen lukenut Myylle iltasadun sen sängyn vierellä, laitetaan valo pois, Myy käy sänkyyn ja mä käyn makaamaan lattialle sen sängyn viereen. Sitten ei enää jutella vaan mä joko esitän nukkuvaa tai selaan puhelinta sängyn alla niin ettei Myy näe sitä. Ja tätä jatkuu lähes aina vähintään tunnin! Usein puolitoista tuntiakin. Ja tää on myös asia, joka mua ärsyttää melkein eniten äitiydessä! Että mun ilta menee aina siinä, että makaan siellä lapsen huoneen lattialla... Toki olin varautunut tähän alussa, mutta kyllä mä suoraan sanottuna odotin, että nukahtamisaika alkais jossain vaiheessa lyhenemään! 

Miksi lapseni ei nukahda

Joskus ihan harvoin Myy on nukahtanut puolessakin tunnissa, jos on ollut jotenkin erityisen väsynyt, tai nukkumaanmeno on viivästynyt reilusti. Ollaan myös koitettu sitä, että mennäänkin sänkyyn vasta 21 maissa, mutta se ei auta mitään, vaan nukahtaminen kestää silti yhtä kauan ja Myy nukahtaa sitten kymmenen kieppeillä. Välillä olen antanut sen valvoa sinne kymmeneenkin asti ennen kuin mennään sänkyyn ja silloin se yleensä nukahtaa ehkä siinä puolessa tunnissa, mutta silloin mua ärsyttää, kun oma ilta-aika jää niin lyhyeksi. Illalla kun ei kuitenkaan voi ihan rentoutua tai tehdä omia juttuja, jos Myy on hereillä... 

Aamuyöstä jossain vaiheessa Myy kipittää meidän viereen, jossa jatkaa vielä unia ja herää yleensä seitsemän maissa. Tämä kiitos kellojen siirron, sillä meillä oli pitkään vaihe, kun se heräsi kuudelta! Ja se on vaan niin aikaisin, etten mä suostu aloittamaan päivääni siihen aikaan. Meillä oli aika pitkään vielä aamulla kello kuuden tissi, jonka avulla Myyn sai nukkumaan vielä pari tuntia, mutta sitten yhtäkkiä se ei enää nukahtanutkaan enää uudelleen, vaan kuudelta piti nousta jo ylös. Sitten ollaan jätetty aamutissikin pois ja koko imetys on nyt loppumassa, mutta kirjoittelen siitä erikseen vielä myöhemmin. Kuuden herätysten vaiheessa tutustuttiin myös telkkarin aamuohjelmiin, joita meillä ei oltu aikaisemmin katsottu, sillä silloin saatoin itse vielä torkkua tunteroisen sohvalla Myyn katsellessa piirrettyjä. Mutta onneksi tuli se kellojen siirto ja tää rytmi on nyt ihan ok. Vaikka vähän kaiholla muistelen sitäkin vaihetta, jossa Myy nukkui lähemmäs yhdeksään ja mä saatoin itse nousta ennen sitä joogaamaan tai viettämään muuten omaa aikaa aamulla...

Miksi lapseni ei nukahda

Nyt mä oon jo vähän menettänyt toivoni siitä, että Myyn nukahtamisaika lyhenisi... Olen nyt joitain kertoja kokeillut myös sellaista, että sanon jossain vaiheessa, että käyn vessassa tms. ja lähden huoneesta. Sitten tulen takaisin ja saatan lähteä vähän ajan päästä vielä uudestaan, mutta en enää palaakaan. Ja ehkä kolme kertaa mä oon pystynyt lähtemään huoneesta ja Myy on jäänyt nukahtmaan yksinään. Mutta tämäkin on siis siinä vaiheessa, kun olen viettänyt jo tunnin huoneessa... Jos koitan lähteä aikaisemmin, tulee Myy välittömästi perässä, vaikka olisi ollut melkein jo nukahtanut. Välillä myös lähden pois ja pidän ovea kiinni, ettei Myy pääse perässä, mutta se aiheuttaa vain kauhean huudon eikä oikein auta asiaa. 

Miksi lapseni ei nukahda

Kertokaa siis onko tällainen normaalia? Lyheneekö se nukahtamisaika joskus? Pitääkö vielä vaan jaksaa odottaa puoli vuotta? Vuosi? Koulun alkuun asti? Apua!? Tää on tavallaan aika pieni ongelma, sillä Myy kuitenkin jossain vaiheessa nukahtaa, kun jaksaa vaan odottaa ja nukkuu yleensä sen jälkeen hyvin lähes aamuun asti. Siksi en ole jaksanut alkaa tekemään mitään radikaaleja muutoksia, mutta nyt en tiedä meneekö tää vaan pahemmaksi mitä pidempään aina odotan siellä siihen asti kunnes Myy on nukahtanut ja se tottuu siihen vai olisiko paikalta liukeneminen ja yksinnukahtamisen opettelu pitänyt aloittaa jo aikoja sitten...? Se pimeässä huoneessa makaaminen on vaan niin turhauttavaa ja ärsyttävää... Puhelin helpottaa onneksi vähän tuskaa ja mun on melkein pakkokin selailla sitä, sillä muuten saatan helposti itsekin nukahtaa ja sekös vasta onkin ärsyttävää, kun herää jossain vaiheessa ja koko ilta on mennyt jo ohi! 


P.S. Ota seurantaan myös mun Instagram (@eathooplove) ja  Facebook!

9 kommenttia

 1. Ihan ensin tuli mieleen millaiset päiväunet Myy nukuu? Voisikohan ne olla yöunille käymisen suhteen liian myöhään tai liian pitkät?
  Entä mitä Myy tekee sen ajan sängyssään, ennenkuin nukahtaa? Touhuileeko hän sängyssään jotain vai yrittääkö koko ajan nukahtaa, mutta ei pääse uneen?

  Meillä on kolmen lapsen kanssa ollut kaikenlaisia vaiheita (nimenomaan, muista, että lasten kanssa kaikki on vain vaiheita!) nukkumaan käymisen suhteen. Jos ei ole päiväunissa muutettavaa, meillä parhaiten on toiminut aktiivinen ulkoilu (ei siis esim. hiekkalaatikolla istuminen, vaan niin paljon liikuntaa ja liikkumista kuin mahdollista, vähintään kaksi kertaa päivässä sekä illan rauhoittaminen jo hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Ideaalitilanne olisi, jos saisi valot jo hiukan hämärrettyä hyvissä ajoin ennen nukkumaan käymistä ja tekniset laitteet pois päältä. Joskus olen myös soittanut rauhoittavaa musiikkia sänkyyn käydessä.

  Kolmen lapsen kanssa olen kyllä huomannut, että joillakin lapsilla nukahtaminen kyllä käy luonnostaan helpommin kuin toisilla. Mutta iän myötä se on kyllä kaikilla helpottanut ja tosiaan vaiheita siinä on ollut kaikenlaisia.

  Tsemppiä, tiedän tuon turhautumisen tunteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Myy nukkuu 1-2h päiväunet puolenpäivän maissa. Joskus menee myöhäsempään ja silloin kyllä yöunillekin pitää käydä vähän myöhemmin...

   Sängyssä ennen nukahtamista hän pyörii, mutta pysyy pääasiassa makuulla. Ei yritä lähteä sängystä ja vaikuttaa yleensä kyllä väsyneeltä. Pitää yrittää varmaan lisätä ulkoilua vielä iltapäivään/iltaan, kun me on ulkoiltu talvisaikaan usein vain kerran aamupäivästä ja illemmalla vain kävelty vaikka kauppaan. Onneksi nyt alkaa tulla paremmat ilmat, niin on kivempi ulkoillakin enemmän! Myös tuota rauhoittavaa musiikkia voisi kokeilla!

   Kiitos vinkeistä ja tsempistä! :)

   Poista
 2. Ootko testannut musiikin tai satukasettien kuuntelua nukahtamishetkellä, myös white noise, luonnonäänet tms. ,kannattaa testata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olla koitettu, mutta voisikin testata! Joskus koitettiin kuunnella Youtubesta sitä luettua Kani, joka tahtoi nukahtaa -kirjaa, mutta se ei kyllä auttanut mitään... :D

   Poista
 3. Oih, uskon että on ankeaa! Me esikoisen kanssa aikoinaan vaan totuteltiin siihen omaan sänkyyn jäämiseen. Aluksi se kauheesti itketti, mutta kun lapsi tottui niin helpotti. Ei siis missään vaiheessa jätetty yksin huutamaan, vaan tultiin aina takaisin rauhoittelemaan. Ovikin taisi aluksi olla auki. Toivotaan että teillä pian helpottais jo!

  VastaaPoista
 4. Meillä oli samanlaista, kunnes jätettiin päiväunet pois ja lapsi alkoi nukahtaa uskomattoman helposti ja nopeasti itsekseen. Jotkut kauhistelivat, kun lapsi oli niin pieni, mutta meille se oli paras vaihtoehto. :) Koko perheen elämänlaatu parani.

  VastaaPoista
 5. Meillä myös auttoi kun jätimme suosiolla päiväunet pois. Muutenkin oli niin vaikea saada päiväunille ja sit taas yöunille. Joskus oli vähän väkisin valvottamista illalla mut se oli mun mielestä pienempi paha. 😉

  VastaaPoista
 6. Oletko kokeillut, mitä tapahtuu, jos et jäisi sinne huoneeseen? Sanoisit rutiinien lopuksi, että hyvää yötä, äiti menee nyt tuonne olkkariin tms. ? Ehkä Myy sitten nukahtaisikin itsekseen.

  VastaaPoista
 7. Meillä on aivan samanlaista. Ollut jo vuoden-kaks �� Kaikkea on kokeiltu eikä mikään tunnu auttavan. Nyt on tulossa sisarus niin pelkään miten ongelma sitten paisuu entisestään ��

  VastaaPoista