Sisällön tarjoaa Blogger.

Pelottava ja sottainen sormiruokailu

sormiruokailu
Sormiruokailu on nykyään trendikästä ja jokaisen lapsensa parasta ajattelevan äidin kuuluisi kai tarjota ruoka jälkikasvulleen niin. Sormiruokailemalla lapsi oppii itse ottamaan ruosta sopivan kokoisia palasia sekä valitsemaan mitä ja minkä verran tarjotuista ruoista haluaa syödä. Aivan ihana ajatus, mutta aiheuttaa ainakin mulle myös vähän pään vaivaa.

Pikku Myy alkoi maistelemaan kiinteitä reilun neljän kuukauden ikäisenä ja ihan perinteisesti me aloitettiin vaan soseilla. Aluksi maistelua ei ihan syömiseksi voinut vielä kutsua, mutta nopeasti ruoka alkoi maistua ja nyt ehkä vajaan kuukauden ajan Myy on syönyt jo kolme ateriaa päivässä ihan hyvällä ruokahalulla. Nykyään se syö päivässä yhden ruoan, yhden hedelmävälipalan ja iltapuuron. Ja lisäksi siis imetän. Soseilla ollaan edelleen menty, mutta lisäksi Myy on saanut vauvojen maissi- tai ruisnaksuja sekä Talk-Muruja. Näitä käytetään lähinnä silloin, kun hermo meinaa jo ruokaa lämmittäessä mennä tai jos ollaan esim. jossain ravintolassa ja Myy istuu syöttötuolissa. Naksuilla on hyvä harjoitella pinsettiotetta eikä ne ole pelottavia, sillä ne sulavat suuhun. Lisäksi oon antanut Myylle omaan käteen välillä kurkkua tai avokadoa, mutta ei se niistä ole oikein innostuntut. Nyt parina viimepäivänä ollaan annettu sille vesimelonia, jota se onkin pöpeltänyt onnellisena pitkän aikaa.

sormiruokailu

Oon tässä lueskellut ohjeita sormiruokailuun ja liittynyt Facebookissa Simppeli Sormiruokakeittiö -ryhmään ja katsellut samannimisestä blogista kieltämättä mielenkiintoisennäköisiä reseptejä. Mutta vaikka kuinka monet perheet tätä jo harrastavatkin, eikä sormiruokailun pitäisi olla sen hankalampaa kuin soseidenkaan syöminen, on sormiruokailussa vielä jonkin verran mua mietityttäviä asioita, kuten...

* Ihan kauhea sotku tulee! FB-ryhmässä on näkynyt kuvia niin hirveistä sotkuista, etten mä oo varma kestäisinkö sitä... Yhdessäkin oli mustikalla vuorattu lapsi, pöytä, lattia, seinä sekä valkoinen verho! Apua... Tottakai sotkua tulee, kun vauva opettelee syömään, mutta toi on jo vähän liikaa.

* Meneekö mahaan mitään? Samalla kuin katselee sitä sotkun määrää, miettii, että kuinka paljon ruoasta on oikeasti päätynty mahaan. Toki maito on vielä Myyn pääasiallinen energianlähde, mutta olisihan siitä ruoasta kiva saada Myylle myös vähän vatsantäytettä. Oli kiva katsella kun Myy söi antaumuksella sitä vesimelonia, mutta kun ruokailun jälkeen siivosin jäljet, huomasin, että suurin osa siitä olikin päätynty lattialle tai ruokalapun taskuun...

* Ruoan haaskaaminen. Kun ruoka ei vielä aivan pysy sormissa tai osu suuhun, menee sitä paljon lattialle ja lopulta roskiin, sillä ei sitä sieltä lattialta kerätä enää toiselle ruokailukerralle. Soseita puolestaan on helpompi ottaa vain tarvittava määrä ja säästää loput. Myös kaupan valmiita smoothie-pusseja tms. voi syödä päivän aikana useammalla kerralla.

* Ruokaa pitää olla koko ajan laittamassa. Tää on varmaan vaan mun oma tuntemus, mutta Simppeli Sormiruoka -ryhmää seuratessa on tullut mielikuva siitä, että jotkut äidit kokkaavat joka päivä uutta ruokaa ja paistelevat koko ajan vauvojen lettuja tai muffinseja. En mä tiedä kerkeisinkö semmoista...

* Tarvitaanko hampaita? Syödä voi kai kaikenlaista, vaikkei hampaita vielä oliskaan (kuten Myyllä), mutta jotenkin odotan, että päästäis kunnolla sormiruokailussa vauhtiin vasta kun ilmestyisi edes pari hammasta...

* Tukehtuuko se? Rio säikähtää aina kun Myy vähän alkaa syödessään kakomaan, mutta mä oon jo käsittänyt, että vauvojen yökkäysrefleksi on edempänä kuin aikuisten eikä se siksi tunnu enää niin pelottavalta. Tottakai sormiruokailijaakin tulee vahtia ja olla tietoinen mitä pitää tehdä, jos ruoan pala jää kurkkuun jumiin, mutta kaiken kaikkiaan sormiruokailu ei taida olla sen vaarallisempaa kuin soseiden syöntikään.

vauva sormiruokailee

silikoni ruoka-alusta

onnellinen sormiruokailija

Joten vaikka mulla on hieman epäröintiä sormiruokailua kohtaan, on mulla myös siihen orastavaa kiinnnostusta. Kun itselle kokkaaminen on mulle välillä vähän haastavaa, olisi mahtavaa tehdä ruokaa, josta me ehkä pienellä varioinnilla saatais Myyn kanssa molemmat syötävää. Sormiruokailussa kivalta kuulostaa myös se, että voitais syödä yhdessä samaan aikaan. Ja ehkä pieni sotkukin on kestettävissä, kunhan välineet vaan on kunnossa (huom. kuvissa meidän uusi ruokaessu ja alusta!).

Meidän suunnitelma taitaakin ola soseiden ja sormiruokailun yhdistäminen. Olen onneksi lukenut, että tällainenkin malli voi olla ihan toimiva eikä tavat poissulje toisiaan. Kun soseet ja puuro maistuu hyvin, ei me niitä lopeteta, mutta annetaan tässä pikku hiljaa varmasti enemmän myös erilaisia sormiruokavaihtoehtoja.

P.S. Ota seurantaan myös Eat Hoop Loven Facebook-sivu sekä Instagram  (eathooplove)!

11 kommenttia

  1. Meilläkin yhdistettiin molemmat ja hyvin sujui. :) Nykyään sormiruokailee ja syö itse lähes kaikki ruokansa. Talk-murut on meidän Hugon suurinta herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että nää miksaamiset voi toimia hyvin. :) Meillä maistuu myös Talk-murut!

      Poista
  2. Meillä myös yhdistettiin niin kuin parhaalta tuntui!ja niin on ajatuksissa tehdä tämän nuorimmankin kanssa.
    Ihania kuvia ♡♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunteella on hyvä mennä. :) Kyllä se lapsi syömään kuitenkin oppii. Kiitos!

      Poista
  3. Meillä myös yhdistettiin niin kuin parhaalta tuntui!ja niin on ajatuksissa tehdä tämän nuorimmankin kanssa.
    Ihania kuvia ♡♡

    VastaaPoista
  4. Siellä ryhmissä kuvia ottavat ne innokkaimmat kokkaajat. En mäkään jaksa tehdä mitään muffineja tai pötköjä vaikka monta kertaa on ollut ajatuksissa tehdä. Teen kuitenkin ruokaa itselle niin siitä saa aina myös lapselle. Pienelle täytyy vähän varioida tai ottaa sivuun jotain paloja ennen kuin maustaa liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se varmaan on. Ja varmaan ne, joita ei sotkut pahemmin häiritse. Siihen verho-kuvaankin kommentoitiin, että ei sotku haittaa, pääasia, että lapsi on tyytyväinen. No jaa, en mä ainakaan nyt joka ruokailun jälkeen uusia verhoja haluis ostaa! :D Mutta joo, molemmille kokkaaminen saattais ollakin ihan fiksua, mäkin tein tässä jo uunijuureksia molemmille. :)

      Poista
  5. Meillä yhdistellään ja se sujuu oikein loistavasti. Kun sormiruokailussa pääsee vauhtiin, niin se on ihana juttu niin vauvalle kuin vanhemmillekin. Mun mielestä just sormiruokien laittamiseen ei mene aikaa juurikaan, mitä nyt pilkkoo ja mahdollisesti kevyesti keittää jotain. Kauemmin aikaa meillä menee kyllä soseitten tekemiseen, vaikka niitä toki saakin pakastettua. En mä ole mitään muffinseja yms. ruvennut tekemään vaan ihan vihanneksia ja hedelmiä antanut. Pakko vielä sanoa, että teidän tyttö on ihan ylisöpö noiden silmiensä kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että meitä yhdistelijöitä on aika paljonkin. :) Ja kyllä mäkin alan sormiruokailulle lämpeemään, kun on niin ihana katsella, kun tuo pieni pupeltaa ruokaa ihan itse. <3 Ja kiitos, onhan se aika suloisuus. :)

      Poista
  6. Moi! Oli pakko tulla kurkkimaan, että mistä väkeä eksyy Simppelin blogiin :)

    Sotku. Se on ihan hel...tillistä välillä. Alkuun nyt varsinkin. Mä en oikein oo osannut suhtautua siihen kuin varautumisen kautta. Meillä on usein hihallinen essu ja lattiaa suojaa toimistotuolin alle tarkoitettu suoja. Rättiä saa kyllä heiluttaa. Mutta toisaalta nyt, kun lapsi on 1,5v, niin hän syö (pääasiassa) tosi siististi. Veljensä (täyssoseilija) kävi tässä iässä läpi sen sotkuvaiheen kun vasta harjoitteli itse syömistä. Sotkun määrä on ehkä vakio? Ehkä..

    Tukehtumisasia.. Se on tosi tärkeä tiedostaa, että pystyasento ja jatkuva valvominen ovat turvallisen sormiruokailun kulmakivet. Sormet pitää myös pitää kurissa jos lapsi kakoo. Kakominen on eri asia kuin tukehtuminen. Jos kakovan lapsen suuhun lähtee hätäisesti työntämään sormiaan, saattaa tulla työntäneeksi palan pahemmin sinne "väärään kurkkuun". Ensiaputaidot kannattaa kerrata vaikka lapsi söisi mitä tahansa, koska ruokapöydän ulkopuolellakin voi sattua ja tapahtua.

    Määrät on alkuun pieniä. Ja ne saakin olla. Ihan kuten totesitkin: maito on pääasia. Alussa vasta maistellaan. Hampaita ei tarvita sormiruokailuun. Ikenet ovat yllättävän kovat. Melkoisella voimalla niillä saa otettua kiinni. (Auhh!!) Osa blw-puritanisteista on sitä mieltä, että soseet eivät missään nimessä sovi sormiruokailijan ruokavalioon. Se heille suotakoot. Tämä ei kuitenkaan ole "simppelin linja", vaan se, että jokaisella lapsella ja perheellä on omat tarpeensa ja halunsa, niitä kunnioitetaan ja porukkaan mahtuvat kaikki. Meilläkin alkuun "sekasyötiin" kunnes tytär teki totaalisen lusikkalakon.

    Mitäs vielä... Niin! Itselleni tää kokkailu on rentouttava harrastus. Joku joogaa, toinen kutoo. Mä kikkailen keittiössä. Varmaan monella muullakin paljon ruokaa tekevällä on näin. Ja välillä on kausia kun ei todellakaan jaksa tehdä muuta kuin tilata itselle pizzan ja kaivaa lapselle pakastimesta jotain, mitä on kokkausinnon vallassa sinne väsännyt. Lähes kaikkia mun sapuskoja voi pakastaa ja siksi teen aina ison satsin kerralla. Ja jos pakastin on tyhjä, kävelen ihan suosiolla pakastealtaalle ja otan koko perheen ruoan sieltä.

    Tulin näköjään kirjoittamaan tänne ihan kirjan! Laitan suuni kiinni sanottuani tämän:

    Kiva kun löysit Simppeliin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjut kattavasta kommentista! <3 Joo, sotkua tulee varmasti jossain vaiheessa joka tapauksessa ja niinpä mekin vaan ostettiin hihallinen essu ja ruoka-alusta ja koitetaan kestää. :) Ja noi turvallisuusasiat on kyllä todella tärkeitä ja jokaisen olis hyvä käydä niitä vähän läpi. Tää myös vaikuttaa vähän asialta, josta saattaa innostua mitä enemmän sitä harrastaa ja mäkin varmaan oon kohta kokkailemassa muffinseja ja paistelemassa lettuja! :D

      Poista