Ai että, kun tää tietotekniikka on välillä raivostuttavaa! Kirjoitin nimittäin tän postauksen eilen jo valmiiksi, mutta, kun olin lataamassa kuvia, tuli niiden kanssa jotain ongelmaa ja samalla lähes koko teksti hävisi! Vaikka olin välissä tallentanutkin sitä... Murrr. Eli nyt vaan kirjoittamaan kaikki uusiksi!
Lisää säästövinkkejä on siis luvassa. Tällä kertaa tilanteesta, jossa itsekin juuri olen, eli ennen matkalle lähtöä. Himomatkailijoille näissä ei ehkä ole mitään uutta ja ihmeellistä, mutta ehkä blogini lukijoissa on myös ihmisiä, jotka eivät ole vielä pro-säästäjiä. Aiemmin kirjoitin jo arjen säästövinkkejä ja niitä voi lukea täältä.
Budjetti
Tee suunnitelma siitä kuinka paljon rahaa matkaa varten tarvitset. Laske karkea arvio kaikesta sisältäen lennot, majoitukset, ruoat, ostokset jne. ja jätä hieman ylimääräistä yllättäviin menoihin. Kun summa on tiedossa, tarkista matkatili tai säästöpossu ja laske kuinka paljon ylimääräistä vielä pitäisi saada. Jaa summa jokaiselle kuukaudelle jotka on jäljellä ennen matkaa ja pyri laittamaan aina palkan tullessa tämä summa suoraan säästötilille. Mä tykkään tehdä kaikenlaisia listoja, laskelmia ja taulukoita ja niiden avulla pysyy hyvin kärryillä, että missä mennään ja paukkuuko budjetit yli.
Kuva: täältä
Lennot
Lentoja etsiessä kannattaa käyttää erilaisia vartailusivustoja (kuten Rantapallo), jotka hakevat halvimmat hinnat useilta eri lentoyhtiöiltä. Mun omia suosikkeja on Skyscanner ja Momondo, sillä niistä näkee kävevästi koko kuukauden hinnat kerralla ja voi helposti etsiä parhaimmat matka-ajat, jos reissu ei ole ihan niin päivän päälle. Halvimpia lentoja ovat tietenkin ne, joissa on paljon välilaskuja ja matka kestää tuhottoman kauan. Pihistelijänä käytän näitä usein varsinkin pidemmillä matkoilla, mutta näissä kannattaa katsoa tarkkaan kuinka paljon säästöä itseasiassa tulee. Jos hinta on vain muutamia kymppejä halvempi, kuin nopeammassa lennossa, ei sitä ehkä kannata ottaa, sillä sen summan kuluttaa helposti hengaillemalla tuntikausia lentokentillä, kun pitää ainakin syödä jotain. Lyhyemmällä matkalla kannattaa myös muistaa, että pitkä, ehkä jopa yli vuorokauden kestävä, lento on aina pois perilläoloajasta ja superpitkän matkan jälkeen on luultavati myös superväsynyt.
Myös matkan varaamisajalla on merkitystä. Luinkin Rantapallosta tutkimuksen, jonka mukaan lennot kannattaa varata 58 päivää ennen matkaa, jos ne haluaa kaikkein halvimmalla. Ei siis liian aikaisin eikä liian myöhään. Tietenkin sesonkiajat vaikuttavat ja silloin suosittelen varaamaan lennot mahdollisimman aikasin. Jos oma loma on tiettyyn aikaan kevättä/kesää/syksyä voi katsella myös äkkilähtöjä, joista voi löytää todella halpoja lentoja tai pakettimatkoja varsinkin, jos mielessä ei ole jotain tiettyä kohdetta.
Jos lisää haluaa kikkailla, on mulla pari vinkkiä siihenkin. Olet ehkä huomannut, kun katselet lentoja, alkaa yhtäkkiä myös muille sivuille, kuten Facebookiin, ilmestyä mainoksia, joissa on tarjouksessa lentoja juuri sinun matkakohteeseesi. Ja kun katsoo samoja lentoja useamman kerran, saattaa niiden hinnat tuntua nousevan koko ajan, jos et ole välillä tyhjentänyt sivuhistoriaasi. Niinpä ennen lentojen ostoa, kannattaa koneen välimuisti tyhjentää tai tehdä varaus toisella laitteella kuin lentoja on katsellut, niin saattaa säästää hieman. Myös öisin lentojen hinnat saattavat olla hiukan halvempia. Ja viimeisenä lentovinkkinä perjantai 13. päivä, jolloin hinnat saattavat olla myös muita päivä halvempia. Jos ei ole taikauskoinen, kannttaa siis katsoa, jos omalle matkustusajalle sattuisi perjantai 13. päivä (itse olen kerran lentänyt halvalla tuona päivänä).
Majoitus
Pidemmillä matkoilla kannattaa toki varata majoitus ensimmäisiksi muutamiksi päiviksi, mutta hyviä ja halpoja majoitusvaihtoehtoja voi löytää monesta paikasta ihan vain kiertelemällä ja kyselemällä. Kuitenkin muistaen taas sesonkiaikojen vaikutukset. Jos tarkoituksena on kiertää useammassa paikassa, ei myöskään ehkä kannata varata kaikkia majoituksia etukäteen, sillä mistä sitä voi tietää, jos jossain paikassa haluaakin viipyä kauemmin tai jostain paikasta lähtä aikaisemmin pois. Lyhyellä matkalla majoitusten varaaminen etukäteen säästää aikaa niiden etsimiseltä ja lomaa voi viettää stressaamatta. Kannattaa myös katsoa majoituksen sijaintia etukäteen, ettei käy niin, että varaa jonkin superhalvan hotellin, joka onkin kovin kaukana kaikesta ja sieltä liikkuminen tuleekin maksamaan saman verran kuin toinen hotelli lähempänä keskustaa.
Majoitusten etsimiseen on toki myös hyviä vertailusivustoja ja niitä kannattaakin katsella. Oma suosikkini on lasminute.com, josta olen löytänyt mm. hienon hotellin Bangkokista 12e/yö.
Säästövinkkejä: ennen matkaa
tiistai 17. maaliskuuta 2015
Tunnisteet:
budjetti,
lentojen varaaminen netistä,
majoituksen varaaminen,
matkabudjetti,
Matkailu,
säästäminen,
säästövinkkejä
loading..
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hyviä vinkkejä. :) Itse selaan lentolippuja nykyään Incognito-ikkunan kautta ja luulen, ettei sen jälkeen tarvi tyhjentää sivuhistoriaa. En tosin oo varma, että ehkä senkin voi tehdä varmuuden vuoksi. :D
VastaaPoistaOkei, mä en tiennytkään tollasesta incognito-ikkunasta, mutta kuulostaa sellaselta, ettei sieltä tarvis sivuhistoriaa tyhjentääkään...
VastaaPoistaJoo, mä joskus Mungolife Annan blogista bongasin tuon vinkin. Sen saa ainakin Google Ghromessa helposti tuon kirjainmerkki tähden vierestä, jossa on nuo kolme viivaa. Katon nykyään bussiliputkin tuon ikkunan läpi, koska käytän yleensä Onnibussia.
VastaaPoistaOkei. Kiitti vinkistä! Pitää kokeilla. :)
VastaaPoista