Sisällön tarjoaa Blogger.

Kuukausien täi-helvetti

Kuukausien täi-helvetti


Nyt kun aikaa on kulunut tarpeeksi kauan, olen valmis kertomaan meidän vuoden takaisesta täi-helvetistä... Toivon nimittäin, että voisin edes vähän antaa vinkkiä, miten muut voisivat välttää saman tilanteen. Näin pahaa täi-kierrettä kun en todella toivoisi kenellekään!


Täitä aikuisena


Mä en ainakaan itse muista, että mulla olisi koskaan ollut täitä lapsena. Mutta viisi vuotta sitten sain niitä näin aikuisena! Sain niitä ollessamme reissussa Balilla. Olin jo muutamana päivänä ihmetellyt, että olenpa saanut monta hyttysen pistoa päänahkaan, kun niin kutittaa... Balilta lähdettyä me mentiin Rion kanssa vielä pariksi päiväksi Singaporeen, jossa mainitsin kutinasta hänelle. Rio katsoi vähän mun päätä ja huomasi siellä olevan täitä! Yritin paikallisesta kaupasta/apteekista käydä hakemassa jotain täi-shampoota, mutta en uskaltanut niitä alkaa kokeilemaan, sillä olin raskaana enkä yhtään ymmärtänyt mitä aineita ne sisälsivät... Niinpä ei auttanut kuin pitää huivia päässä ja odottaa pari päivää, että päästiin takaisin Suomeen, jossa aloitin täi-pesut. Tuohon aikaan osa shampoista oli vielä Suomessakin aikamoisia myrkkyjä, mutta jollain vähän luonnollisemmalla aineella sain täit kohtuullisen nopeasti pois. Hankalintahan täi-ongelmassa on munien eli saivareiden poistaminen päästä, sillä ne ovat niin pieniä, etteivät jää kampaan eivätkä ne usein lähde shampoolla. Niinpä monena iltana Rio nyppi niitä mun päästä yksitellen, sillä paras tapa saada täin munat pois, on vetää hiusta pitkin kynnellä, jolloin muna jää kynteen. Ja jos pesut on tehty täi-shampoilla oikein, ovatkin tässä vaiheessa ainakin suurin osa munista jo kuolleita kuoria, jotka näkyvät valkoisina pisteinä. 


Mun täi-ongelma saatiin siis suhteellisen helposti hoidettua, vaikka kyllä hiusten kampaamiseen täi-kammalla meni iltaisin paljon aikaa. Mun onni oli se, että Riolla oli kokemusta täistä, joten hän osasi myös etsiä niitä ja poistaa munia. Mutta kyllähän täi-ongelma hävetti ja aina piti miettiä ulos lähtiessä, että hiukset oli hyvin kiinni jossain huivin alla tms. 


Kuukausien täi-helvetti
Singaporessa vuonna 2015 juuri kun oltiin tajuttu, että mulla oli täitä...


Mutta sitten seuraavaan tapaukseen...


Noin vuosi sitten me oltiin perheen kesken kahvilassa, kun sanoin Riolle, että Alexalla taitaa olla hilsettä, kun sen päässä on jotain valkoista. Rio vilkaisi Alexan hiuksia ja sanoi sen olevan aivan täynnä täin munia! Ja tietysti myös niiden seassa täitä. Täitä vaan on vaikea varsinkin tummahiuksisilta huomata, kun ne piiloutuvat hyvin hiusten sekaan ja liikkuvatkin nopeasti. Olin aivan järkyttynyt ja hölmistynyt siitä miten en ollut itse asiaa tajunnut ollenkaan! Mutta mähän en ollut itse tietenkään omasta päästäni nähnyt miltä täin munat näyttävät ja luulin valkoista hilseeksi (vaikka nyt myöhemmin ajateltuna olisi tietysti pitänyt tajuta, että hilse lähtee hiuksia liikuttelemalla liikkeelle, täin munat ei...). Mutta suurin ongelma asiassa oli se, ettei Alexa missään vaiheessa ollut sanonut päätä kutittavan enkä mä ollut huomannut sen sitä raapivan. Ja tää on mun mielestä ihmeellistä, sillä sen päässä oli aivan valtavasti täitä sillä hetkellä! Riokin sanoi, ettei ollut koskaan nähnyt niin pahaa tilannetta ja sen lapsuudessa kuitenkin suunnilleen kaikilla oli ollut jossain vaiheessa täitä. (Ylin kuva on otettu kahvilassa juuri ennen kuin täit huomattiin. Kuvasta voi jopa nähdä pari pientä pistettä, jotka ovat täin munia!)


Mistä täit sitten olivat tulleet? 


Varmastikin taas Balilta! Oltiin nimittäin oltu jokin aikaa sitten taas Balilla reissussa. Luulen, että sekä mun että Alexan tapauksessa täit olivat tulleet joltain Rion sukulaislapsilta...


Päivittäistä täiden etsimistä ja lakanoiden vaihtoa


Alexan tilanteen aikaan täi-shampoot olivat kehittyneet sen verran, ettei mitään myrkyttämällä täit tappavia shampoita tainnut enää ollakaan, vaan täit nitistetään nykyään hukuttamalla ne öljypohjaiseen aineeseen, jonka jälkeen täit kammataan täi-kammalla pois. Tämä on tosi hyvä juttu, sillä siten nykyiset täi-shampoot eivät sisällä mitään myrkkyjä ja ovat turvallisia käyttää useita kertoja lapsille (ja vaikka raskaana olevillekin) eikä täit tule aineelle mitenkään vastustuskykyiseksi. Meillä oli käytössä Paranix -niminen tuote. Pesun jälkeen kampaamisen voi suorittaa märkiin hiuksiin ja jokaisen kamman vedon jälkeen kampa pyyhitään vessa/talouspaperiin ja puhdistetaan. Tai jos kampaa kuivia hiuksia, kopsutellaan kampa jokaisen vedon jälkeen valkoisen piirrustuspaperin päällä, johon täit putoavat ja kampa putsataan. Alexan ensimmäisen täi-pesun jälkeen mä meinasin alkaa kammatessa itkemään, sillä täitä jäi kampaan valehtelematta monia kymmeniä ellei satoja! 


Jos täi-ongelma ei ole vielä kovin laaja, voi ne saada hoidettua aika lyhyessäkin ajassa pois, mutta kun Alexalla tilanne oli niin paha, piti pesuja tehdä useaan kertaa ja hiuksia tarkistaa läpi päivittäin uusien kuoriutuneiden täiden varalta. Ja tietysti laitettiin pipo ja huivi aina käytön jälkeen pakastimeen muutamaksi päiväksi. Lisäksi vaihdettiin jatkuvasti lakanoita. Aikuiselta voi riittää tyynyliinan vaihtaminen, mutta kun Alexa pyöri nukkuessaan pitkin sänkyä, vaihdoin myös aluslakanan. Tuohon aikaan Alexa tuli vielä usein jossain vaiheessa yötä meidän sänkyyn, joten arvaattekin varmaan mitä tapahtui... myös mä sain täitä! Ja sen jälkeen Luna! Rio vaihtoi aika nopeasti sängystä sohvalle nukkumaan ja se välttyi tartunnalta. 


Nuo viikot ja lopulta kuukaudet oli aivan kamalaa aikaa.... Illat ja aamut käytiin päitä läpi ja päivisin pestiin lakana- ja pipopyykkiä. Moneen kertaan me jo luultiin, että kaikki täit oltiin saatu pois päistä ja alettiin hölläilemään rutiineja, eli joka kerta en jaksanutkaan vaihtaa lakanoita kokonaan, vaan käänsin  ne vain toisin päin tms. ...mutta sitten aina kuitenkin joku yksittäinen vielä joltakin löytyi ja kaikki alkoi  taas alusta! Tuona aikana ärsytti ja itketti koko ajan niin paljon ja välillä teki mieli vaan luovuttaa ja ajaa kaikkien hiukset pois! 


Lunalla oli onneksi niin lyhyet ja harvat hiukset, että ne sai aika helposti tarkistettua, mutta se taas oli vaikeaa saada pysymään paikallaan tarkastuksen ajan. Täitarkastukset oli muuten ensimmäisiä kertoja, kun iskin sille vaan puhelimen kouraan ja videoita pyörimään, jotta sain 1-vuotiaan pysymään sen aikaa paikallaan. 


Itseltäni hiuksia kesti kauemmin käydä kammalla läpi, kun ne olivat sen verran pitkät ja reilusti paksummat kuin Alexalla. Ja ikun tse itseltään tarkistaminen ei ole niin luotettavaa, niin siinähän ne mun ja Rion harvat yhteiset vapaahetket sitten menivätkin mun hiuksia kammaten.


Alexa pystyi onneksi käymään kaiken aikaa metsäkerhossa, sillä siellä pidettiin koko ajan pipoja päässä, mutta paljon minnekään muualle ei sitten viitsittykään mennä... Alexa oli kuitenkin niin pieni ja menevä, ettei sitä pystynyt koko ajan vahtimaan, ettei se menisi nojailemaan päällään jonkun sohvaan tai pyörimään toisten lasten kanssa liian läheisissä merkeissä. Tilanne oli varmasti tosi stressaava sillekin, kun sanottiin, että jos jossain kaupassa, kirjastossa jne. käytiin, ei täistä olisi oikein sopiva puhua ääneen... 


Omani ja Lunan hiukset saatiin sitten jossain vaiheessa putsattua, kun tilanne ei tietenkään päässyt niin pahaksi kuin Alexalla, mutta sillä kierrettä kesti ihan turhauttavan kauan. En oikeastaan edes muista kuinka kauan loppujen lopuksi, mutta useampi kuukausi siinä meni. Me oltiin jo monesti siinä tilanteessa, että nyt jos vielä täitä löytyy, haetaan vaan sakset... mutta ihan kamala itkuhan jo pelkästä ajatuksesta tuli. Ei Alexa tietysti täi-pesuista ja -kampaamisestakaan tykännyt, mutta oli jo tuolloin sen verran prinsessa ettei pystynyt hiuksistaan luopumaan. 


Tuntikausien homma oli myös siinä, että vedin hius kerrallaan kuolleita munia Alexan hiuksista irti... Tuossa vaiheessa kuolleet munat ovat oikeastaan vain kosmeettinen seikka, mutta ei haluttu jättää niitä vain päähän, koska Alexalla niitä oli niin paljon ja tummassa tukassa ne näkyivät niin hyvin. Kokeiltiin myös jonkun suosittelemaa suoristusraudalla niiden polttamista, mutta se ei kyllä toiminut meillä ollenkaan. 


Kaikilla ei riitä voimavaroja pahan täikierteen pysäyttämiseen


Lopulta tilanne viimein loppui meillä siten, että mä olin jo niin väsynyt lakanoiden vaihtamiseen, pyykkäämiseen ja siihen, että aina vain löytyi vielä jostain joku yksittäinen tai muutama yksilö tai muna (vaikka pesuja jatkettiin ohjeen mukaan eli viikon välein), että en vaan enää jaksanut jatkaa (mikä voi siis olla aivan kaamea virhe ja johtaa siihen, että ollaan kohta taas lähtöpisteessä), mutta sitten tilanne olikin meillä onneksi jo ohi ja täit saatu lopullisesti pois! Suosittelen kuitenkin jatkamaan tarkastusta vielä reilusti viimeisten täiden jälkeenkin, ettei tule mitään ikäviä yllätyksiä... Mietin itse kovasti miksi meillä täitilanne kesti niin pitkään ja mitä tehtiin väärin, ettei saatu sitä loppumaan... jossain kohtaan joku meni selkeästi vikaan tai ei oltu tarpeeksi tarkkoja tai sitten vaan syy oli se, että Alexalle oli kerennyt tulla täitä niin valtavan paljon ennen kuin huomattiin asia. 


Tää oli niin hirveä kokemus, että voin hyvin ymmärtää, että asia voi ajaa lähes hulluuden partaalle eikä kaikilla ole ehkä edes voimavaroja hoitaa tilannetta loppuun asti. Mutta valitettavasti täi-asioissa välinpitämättömyys saa aikaan sen, että täit vaan jatkaa leviämistään seuraaville (lapsille). Rio kertoi, että sen lapsuudessa ei ollut ihmeellistä, että jollakin oli vaikka vuoden ajan täitä... Täitilanne kun ei vaan itsestään lopu, ellei sitä hoida täsmällisesti. Täi-shampoo on myös yllättävän kallista (muistaakseni 25e purkki), joka voi olla myös joillekin perheille iso kuluerä, jos vaikka useammalla lapsella on täitä. En muista tarkkaan kuinka monta purkkia meillä meni, mutta ainakin kevyesti meni 100e täi-shampooseen. 


Täihinhän on myös viimeisenä keinona jokin lääkehoito, joka otetaan sisäisesti ja joka tappaa sitten kaiken, mutta sitä ei edes harkittu varsinkin kun kyseessä oli lapsi. 


Kuukausien täi-helvetti
Meidän käyttämä täishampoo. Kivasti otin kuvan siltä puolelta pakettia, jossa ei ole suomea, mutta suomenkieliset ohjeet kyllä löytyy! :D


Mitä tehdä, jos huomaa saaneensa täitä / lapsella on täitä?


-Käy mahdollisimman pian Apteekista hakemassa öljypohjainen täi-shampoo ja käytä sitä ohjeiden mukaan. Kookosöljyllä tms. on myös mahdollista käsitellä pää, mutta helpommin se hoituu nykyisillä shampoilla, joista ei ole mitään vaaraa ihmiselle ja jotka käyttäytyvät kuin shampoo. Ilman shampoota hoito ei luultavasti onnistu. 


-Hanki myös jokaiselle tartunnan saaneelle oma täikampa (sellainen tulee yleensä täi-shampoon mukana tai voi ostaa erikseenkin apteekista). Pese kampa huolellisesti kuumalla vedellä tai keitä joka käytön jälkeen.


-Rauhoitu ja googleta ohjeet. Päähineet ja lakanat on tärkeitä, mutta koko kämppää ei tarvitse siivota tai sohvaa polttaa.


-Tee toinen shampoopesu määrättynä päivänä, vaikka uusia täitä ei näkyisi/tuntuisi. 


-Jatka myös lakanoiden vaihtamista ja pipojen pakastamista/vaihtamista riittävän kauan. Ihmisisännän ulkopuolella täit kuolevat 1-2 vuorokaudessa. 


-Käytä pipoa/huivia tms. tilanteissa, joissa saatat levittää täitä muille. 


Ja mikä tärkeintä:


-Laita ennaltaehkäisevästi aina julkisilla paikoilla, tarhassa tms. pipo takin hihaan, ei hattuhyllylle!


-Tarkista myös syys-ja talviaikaan silloin tällöin lasten päät, sillä kuten huomattiin, täit ei aina kutita tai ainakaan lapsi ei siitä välttämättä valita!!!


Kokemus on aiheuttanut tietysti sen, että näin syksyn tullen tekisi mieli jotenkin ennalta ehkäistä täiden tulemista... Meidän täi-episodin aikaan lapset oli ihan normaalisti mun äidillä hoidossa useamman kerran viikossa ja he tietysti olivat aika läheisestikin hänen kanssaan ja saivat olla sohvalla jne, mutta äiti ei kuitenkaan saanut tartuntaa. Jossain vaiheessa tuli hänen kanssa puheeksi, että hän käytti silloin shampoota, jossa sattumalta oli teepuuöljyä, jonka pitäisi toimia ennalta ehkäisevästi täitä vastaan. Joten siinä saattaisi olla ihan perääkin! Ruohonjuuren sivuilla neuvotaan, että tippa tai kaksi teepuu- tai laventeliöljyä pipoon pitäisi täit loitolla. Ei siis olisi mikään huono idea käyttää teepuuöljyä varsinkin näin syysaikaan. Ja se ainakin on varma, että jos joku päivä taas päästään Balille, niin siellä ainakin otan kaikki ennaltaehkäisevät keinot käyttöön, heh! 


Tästä tuli nyt aikamoinen romaani, mutta ajattelin, että tästä voi olla vertaistukea, jos jollain kamppaillaan juuri täitä vastaan... 


Onko teillä ollut joskus täitä? Ja oliko niistä hankala päästä eroon?
P.S. Kuinka moni alkoi muuten raapimaan päätään tätä lukiessa? Mä ainakin useampaan otteeseen kirjoittaessa... :D


P.P.S. Meidän reaaliaikaista elämää pääsee seuraamaan Instagramissa @ferdanifamily ja seurantaan kannattaa ottaa myös Facebook (Ferdani Family), jonne ilmoitan aina uudesta postauksesta

4 kommenttia

 1. Meidän ensimmäinen täishow kuullosti just tuolta. Se kesti ja kesti. Myöhemmät tartunnat on katkaistu heti alkuun käyttämällä kookosöljyä täishampoon tilalla. Toimii ja oman kokemuksen mukaan on tehokkaampi. Lisäksi myrkytön. Meillä siis kolme kouluikäistä pitkähiuksista tyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo nykyaikaiset täishampoot toimivatkin juuri samalla tavalla kuin kookosöljy, eli täit hukutetaan siihen ja ovat myös myrkyttömiä.

   Poista
 2. Mun pojilla on käkkärät afrohiukset ja niitä ei ihan noin vaan kampailla. Apteekin täisamppoot oli niiiiin kalliita ettei ollut varaa ostaa, varsinkin kun olin kuullut että kertakäsittely ei riitä. Käännyin tohtori Googlen puoleen ja etsin tietoa luonnonmukaisista häädöistä. Löysin jutun jossa kerrottiin että mm intialaisilla miehillä on niin rasvaisen kiiltävät hiukset kun käyttävät jotain öljyä hiuksissaan täiden vuoksi. En muista mitä öljyä käyttivät mutta minulla oli vain ruokaöljyä kotona. Sitä laitoin poikien hiuksiin, päälle tuorekelmua ja lopuksi vielä kylpypyyhe. Parin kolmen tunnin kuluttua pestiin pois ja simsalabim täit oli poissa! Varmuuden vuoksi käsittely uusittiin muutaman päivän kuluttua. Kannattaa kokeilla, ei ainakaan haitaksi ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääh... uskon, että afroa onkin aika mahdotonta alkaa kampaamaan... Nykyaikaiset täishampoot ovat siis myös öljypohjaisia ja toimii samoi eli täit hukkuvat öljyyn.

   Poista