Sisällön tarjoaa Blogger.

Pystyviikkaus: helpoin tapa säilyttää lastenvaatteet!

Pystyviikkaus


Meillä on ollut menossa pieni lastenvaatteiden läpi käynti, kun ollaan katsottu mitkä syysvaatteet vielä mahtuu ja mitä tarvitsee lisää, niin tulinpa samalla vinkkaamaan mun mielestäni parhaasta tavasta säilyttää vauvan/pienen lapsen vaatteita, nimittäin pystyviikkauksesta!

Alexaa odottaessa me ostettiin sen vaatteita varten lipasto ja aika pian aloin viikkaamaan pikkuruiset vaatteet laatikoihin pystyyn. Pienet vaatteet vie sillä tavalla todella vähän tilaa ja on super kätevää, kun kaikki vaatteet näkee yhtä aikaa. Meillä meni pitkään niin, että kaikki Alexan käyttövaatteet mahtui yhteen isohkoon lipastonlaatikkoon ja toisessa laatikossa oli seuraavaa kokoa jemmassa. Nykyään Lunankin vaatteet on lipastossa (ei tosin samassa kuin Alexan vaatteet aikoinaan) ja edelleen pystyviikkaus on aivan parasta. 


Pystyviikkaus

Lunan lipasto ei itse asiassa mahtunut lastenhuoneeseen, vaan se on olohuoneen puolella. Siinä on vähän pienemmät laatikot ja Lunan vaatteet mahtuu kahteen laatikkoon. Lisäksi pienissä laatikoissa on sukkia, sukkahousuja, uikkarit ja sisätossut. Alimmassa laatikossa on muutamia seuraavan koon jemmavaatteita. Yhdessä laatikossa on pääosin yläosat ja toisessa alaosat sekä yökkärit. 


Vaatteet pysyy lipastossa ihan hyvin riveissä itsestäänkin pystyssä, mutta lisäksi olen laittanut pari pientä pahvilaatikkoa (lasten kenkälaatikoita), joilla vaatteita saa eroteltua vähän vielä enemmän. Tärkeintä on, että rivit eivät ole liian täysiä, sillä silloin niihin on vaikea survoa lisää vaatteita tai yrittää saada jotain otettua. Liian vähäinenkään määrä ei tietysti pysy pystyssä, mutta sitten vaatteet ovat vain lomittain. Lunalla on esim legginsejä vain ehkä kolmet (käytetään paljon sukkahousuja), joten niistä ei riviä saa, mutta musta ne on kuitenkin kiva säilyttää sellaisessa limittäisessä rivissä, niin yhdellä silmäyksellä näkee kaikki toisin kuin pinossa. 


Lunan vaatteet on riveissä niin, että yhdessä rivissä on yksiväriset bodyt, toisessa kuosilliset ja niiden takana on muutama lyhythihainen body (nämä poikkeuksellisesti ovat pinossa, kun niitä on ehkä kolme ja ovat kaikki saman sävyisiä, niin on aika sama minkä sieltä näin syksyllä nappaa aluspaidaksi, jos sellaiselle on tarve). Lisäksi yhdessä pahvilaatikossa on colleget ja neuleet ja toisessa bloomersit. Toisessa vetolaatikossa riveissä ovat paksummat housut, legginsit ja yöpuvut.


Pystyviikkaus

Pystyviikkaus

Pystyviikkaus

Jos itsellä ei ole lipastoa, onnistuu pystyviikkaus hyvin myös vaatekaappiin. Silloin kannattaa hankkia joitain laatikoita tai lokerikkoja, johin vaatteet saa laitettua. Erittäin hyvä on esim. Ikean SKUBB laatikkosetti, jossa on kuusi erikoikoista laatikkoa ja maksaa 6 euroa. Alexan vaatteet on kaapissa ja hänellä on juuri näitä käytössä. Ja toki näitä voi käyttää myös lipastoon, jossa on hieman isommat laatikot kuin tuossa meidän (siihen nämä eivät mahdu). Kaikkein kätevintä vaatekaapissa olisi varmasti sellainen vedettävä korisysteemi, johon irtolaatikoita voisi laittaa, mutta ihan hyvin laatikot ovat toimineet tavallisilla hyllyilläkin. Ainakin Alexan on helppo ottaa niistä itse vaatteita. 


Mä olen kokeillut pariinkin otteeseen pystyviikata myös omat vaatteeni, mutta en saa vain toimimaan sitä kunnolla... Mulla on ollut sekä kestokasseista taiteluja "laatikoita" sekä Ikean noita Skubbeja vastaavia, mutta korkeampia laatikoita, mutta aikuisen vaatteista tuntuu vain tulevan kamalan ruttuisia. Isommissa vaatteissa on vieläkin tärkeämpää, että rivit ovat sopivan täynnä, sillä liian vähäinen määrä jää vaan rytyssä pyörimään laatikkoon. Lisäksi vaatteiden viikkaaminen vie mielestäni liian kauan aikaa, kun ne pitää saada taiteltua juuri sopivan kokoisiksi ja tämä tyyli poikkeaa siitä miten normaalisti viikkaisin... Niinpä olen nyt luovuttanut ja omat vaatteeni ovat vain pinoissa. 


Pystyviikkaus

Kuvia katsoessa voi muuten vaikuttaa siltä, että Lunalla on aika vähän vaatteita, mutta lipaston lisäksi kaikki hänen mekot, romperit ja jumppikset roikkuvat lastenhuoneessa rekissä. Joten ei, Lunan vaatteissa ei olla nyt aivan minimalisteja... mutta puolustaudun sillä, että haluan ottaa ilon vielä irti siitä, että se käyttää vielä niin pieniä kokoja, että sille voi ostaa kaikkia ihania vauvajuttuja, kun pian sekin, meidän viimeinen vauva, kasvaa ja haluaa pukea varmaan vaan jotain Frozen-mekkoja tms. päälle... :D Joten olen antanut itselleni luvan hankkia hänelle vielä kaikkia mini-ihanuuksia, joten niitä on vähän kertynyt.


Pystyviikkaus

Mites muilla? Pystyviikataanko teillä? Ja onko joku saanut metodin toimimaan myös aikuisten vaatteille? Joku rullaussysteemikin taitaa olla olemassa, mutta en tiedä pysyykö vaatteet siinä yhtään sen suorempina... 


P.S. Meidän reaaliaikaista elämää pääsee seuraamaan Instagramissa @ferdanifamily ja seurantaan kannattaa ottaa myös Facebook (Ferdani Family), jonne ilmoitan aina uudesta postauksesta

4 kommenttia

 1. Pystyviikkaukseen tarvitaan sopivan kokoinen laatikko (mittailua) , rullaus sopii alusvaattteille.

  VastaaPoista
 2. Oi miten kaunista! Meidän lasten kaapit ei olis noin harmonisia edes pystyviikattuna 😅 ehkä joskus meil ei oo vaatekaappeja vana kaikilla nätit lipastot 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei meilläkään Alexan kaappi oo ihan näin harmonisen näköinen... :D

   Poista