Sisällön tarjoaa Blogger.

Lasten synttäritarjottavat kerhossa/päiväkodissa, mikä on sopivaa?

Lapsen synttäritarjottavat kerhossa/päiväkodissa

Mä törmäsin tällä viikolla aiheeseen, josta sisäinen sokerinatsimutsini hieman pöyristyi... 

Mä pidin Alexan kanssa tosi tiukkaa linjaa sokerin suhteen pitkän aikaa ja se ei syönyt pariin ensimmäiseen vuoteen lähes tulkoon ollenkaan sokeria. Reilu pari vuotiaana se sai ekan kerran maistaa jätskiä ja siitä vähitellen muitakin herkkuja jonkin erityistilanteen tullessa eteen. Kakkua ja joulupipareita se taisi syödä yli 3-vuotiaana ensimmäisen kerran ja mehua sille on tarjottu ensimmäisen kerran 4v. synttäreillä. Karkkia Alexa on syönyt (mun tiedon mukaan) pari kertaa tässä nelivuotiaana. Ensimmäisen kerran Gugguun liikkessä se otti vaahtokarkkeja, vaikka kielsin ja toisella kerralla oltiin juhlissa, joissa en enää kehdannut kieltää, kun kaikki muutkin lapset söivät. 

Herkkuina meillä oli pitkään satunnaiset rusinat, mulberit tai taatelipatukat ja niihin Alexa tyytyi yllättävän pitkään. Saunajuomana on usein kookosvettä ja juhlissa meillä on ollut raakakakkua, popcornia, hedelmiä jne. Nyt viimeisen vuoden aikana mukaan on tullut ihan oikeitakin herkkuja, jotka on usein itse leivottuja vähän vähemmällä sokerilla, mutta myös ihan oikeaa jätskiä ja kakkuakin on syöty jo monesti. Olen yrittänyt opettaa Alexalle sellaista normaalia suhtautumista herkkuihin, jonka takia en ole halunnut kieltää aivan kaikkea, vaan opettaa, että välillä voi herkutella, mutta ei joka päivä.  Mutta esim. mehuja, limsoja ja karkkeja en tule lapsilleni luultavasti koskaan tarjoamaan, ellei ole "pakko", sillä ne ovat mielestäni aivan turhia.  Alexan 4-v. juhlissa meillä nyt oli mehua, kun ajattelin vieraiden kaipaavan sitä. 

Ja olen ihan tyytyväinen kuinka hyvin tämä sokeri-asia Alexan kanssa meni, vaikka kyllähän siitä huomaa, että nyt kun se on päässyt herkkujen makuun, maistuisivat ne niin usein kuin niitä vain annettaisiin. Kai se vaan on ihmisen luonto... 

Luna ei vielä nyt 1,5-vuotiaana ole saanut sokeria, mutta saa nähdä onnistuuko sitä pitää yhtä pitkään siitä erossa kuin Alexaa... Sillä kyllähän sitä kiinnostaisi maistaa kaikkea mitä muutkin syö! 

Lapsen synttäritarjottavat kerhossa/päiväkodissa

Lapsen synttäritarjottavat kerhossa/päiväkodissa

No mutta, nyt siihen aiheeseen! Tällä viikolla viedessäni Alexaa kerhoon, kysyi ohjaaja, että eihän Alexalla ollut mitään allergioita, kun eräs lapsi oli tuonut synttäreiden kunniaksi tarjottavia. Kerroin ettei ollut, mutta samalla vähän yllätyin, kun kuulin mitä tarjolla olisi. 3-vuotias synttärisankari oli nimittäin tuonut kaikille pienet yksittäispakatut suklaakakut, keksit, karkit ja pillimehut. Sain sanottua, että Alexalle ei tarvitse antaa ainakaan mehua. Määrä ei sinänsä ole mikään mahdoton, sillä on Alexa kotonakin syönyt saman verran kerralla, mutta olin aivan yllättynyt, että tarjottavaa oli tuotu niin montaa eri sorttia! Itselläni ei ole lasten synttäritarjottavista kokemusta kuin omasta lapsuudestani ja silloin luokassa kiersi yleensä karkkipussi, josta sai ottaa yhden tai pari namua. Mutta tuodaanko nykyään tarjottavaa tosiaan montaa eri sorttia?? Eikä tämä ole siis mitään henkilökohtaista tarjoajan vanhempia vastaan (jos vaikka satutte lukemaan... <3 ), vaan aivan silkkaa hämmästelyä aiheesta. Toki jokainen vanhempi määrittelee itse kuinka paljon sokeria lapsilleen antaa ja monet samanikäiset syövät varmasti enemmän kuin Alexa, mutta eniten mua ihmetytti tässä, että tarjottavia oli useaa erilaista. Tosin nyt tilanne saattoi tietysti olla se, että varsinaisia synttärijuhlia ei ehkä ole pystytty koronan vuoksi pitämään ja ehkä siksi kerhoon oli tuotu enenmmän herkkuja.

Lisäksi mua kyllä vähän ärsytti, ettei Alexa ollut syönyt omia eväitään kokonaan, joka johtui luultavasti herkuista, kun eväät yleensä aika hyvin metsässä kelpaavat. Ja edellisenä päivänä oli ollut vielä äitienpäivä, jolloin mekin oltiin tietysti syöty kakkua ja jäätelöä...

Lapsen synttäritarjottavat kerhossa/päiväkodissa

Voi siis olla, että mä vouhkaan ihan turhasta ja näin nykyään toimitaan, mutta olin kyllä hämmästynyt, kun kyseessä on kuitenkin 2,5-5-vuotiaiden ryhmä. Synttärisankaria kun voi juhlapäivänä muistaa monilla muillakin keinoin.

Me ei itse asiassa edes tajuttu Alexan synttärinä viedä mitään tarjottavaa kerhoon (se tosin sattuikin viikonlopulle)... Mutta onhan sekin varmasti vielä edessä. En kyllä yhtään osaa sanoa mitä sitten itse veisi...? Porkkanat kaikille, hehe! Ei vaan, ehkä antaisin tämän ikäisille mukaan jotain Muumi-keksejä tms. vähän hillitymmin sokeroituja herkkuja. 

Minkälaisia tarjottavia ja kuinka paljon teidän lapset ovat vieneet kerhoon/päiväkotiin/kouluun? Tai saaneet muilta?


P.S. Meidän reaaliaikaista elämää pääsee seuraamaan Instagramissa @ferdanifamily ja seurantaan kannattaa ottaa myös Facebook (Ferdani Family), jonne ilmoitan aina uudesta postauksesta!

7 kommenttia

 1. Kuulostaa kyllä vähän överiltä määrältä tarjoiluja.. Vaikka itse en hirveästi mieti edes minkä verran lapseni syö sokeria, niin toi on kyllä aika paljon ihan tavallisen arkipäivän herkuiksi. Etenkin jos se on vähentänyt oikean ruuan syömistä. Itse veisin varmaan jotain keksejä, esim Elovenan välipalakeksejä :)

  VastaaPoista
 2. Minun mielestäni yksi paperipäällysteinen karkki / lapsi on hyvä tarjottava. Tyyliin perinteinen kettukarkki.
  Lapsista on ihanaa saada olla juhlan keskipisteenä ja useimmille kovin tärkeää saada nimenomaan tarjota ystävilleen sen pienen herkun.
  Aikuisten tehtävänä taas on pitää kohtuus tässäkin, juuri ajatellen sekä erilaisia perheitä, että myös vaikka kerhon tai päiväkodin arkea. Suurimmat herkut voivat sekoittaa juurikin kerhoeväiden tai lounaan syönnin. Samoin vaikka tikkarit, joita useasti tuodaan, voivat lapselta kestää syödä ihan todella pitkään. Siis niin, että lounaan jälkeen olisi jo aika päästä päiväunille tai välipalalta ulos leikkimään.

  Hienotunteisuus on valttia. Kukaan ei tietystikään mene siitä rikki, vaikka kerran söisi kourallisenkin karkkia. Itse pyöreän lapsen äitinä vaan koen sosiaalista painetta siitä, että tarjoilut ovat tunkeutuneet vähän joka tapahtumaan ja harrastukseen. Ei ole iltapäiväkerhoa eikä partioryhmää, jossa ei olisi nyyttäreitä tai leffakertoja. Jopa koulussa ja eskarissa on näitä herkkujen ympärille rakennettuja ohjelmanumeroita. Ne ahdistavat minua.
  Lisäksi kun siihen tulee muutenkin suurentuneet pakkauskoot (nimipäivälahjaksi saattaa saada puoli huolimattomasti naapurilta 400 gramman karkkipussin tai kaverisynttäreillä lahja sisältää melkein poikkeuksetta suklaalevyn tai ison karkkipussin myös).
  Maailma on yksi sokeriähky, jossa kylässäkään voi käydä ilman, että lapselle tarjoillaan makeaa. Siksi ahdistuksissani olen jopa jättänyt menemättä kylään.
  Pikkumaista, sanoisi joku, mutta harmittaa vaan itseäni kovasti koko ”kaloripommitus”

  VastaaPoista
 3. Muistan, että ainakin 2000-luvun alussa, jos joku toi tajottavaa synttäreiden vuoksi, niin kyllä se oli yksi karkkipussi, josta jokainen otti muutaman, tai jotain vastaavaa.

  Hienoa, että olet pitänyt vähän tiukempaa linjaa sokerin kanssa. Itse olen melkein kolmikymppinen, eikä suhde herkutteluun ole vieläkään normaali. Kohtuus ei onnistu, joten melkein nollalinjalla mennään.

  VastaaPoista
 4. Meillä lapsi vei kerhoon noita muumirusina-askeja, joita sulla on kuvissa. Kaikki lapset tosin ei olleet tykänneet niistä, tylsää :D

  VastaaPoista
 5. Päiväkodissa jossa itse työskentelen ja päiväkodissa jossa lapseni ovat hoidossa on käytäntö ettei kotoa tuoda herkkuja kun on synttärit. Synttärisankareita juhlitaan muulla tavoin. Lasteni pk:ssa vietetään esim. Syksyllä syntyneiden lasten syntrit yhdellä kertaa ja tarjottavat tarjoaa päiväkoti. Heillä on ollut mm
  Popcornia, hedelmiä ja mehua. Oikein toimivamalli! - Päikkyäiti

  VastaaPoista
 6. En ole koskaan kuullut, että hoitokavereille vietäisiin noin paljon erilaisia herkkuja, vau. Meidän lapset ovat aina olleet sellaisessa päivähoidossa, johon ei saa viedä karkkia eikä kai muitakaan herkkuja vaan päivänsankaria juhlitaan laululla ja ehkä synttärikortilla. Esikouluaikana on kai ollut mahdollista viedä jotain muuta kuin karkkia kavereille.

  Olimme itse ensin todella tarkkoja siitä, että herkut ovat jotain luonnollisia, viinirypäleitä tai kuivattuja hedelmiä, mutta ollaan nyt vähän höllätty ja joskus jopa ostamme karkkia kaupasta nyt kun lapset ovat vähän isompia. Meitä on aika iso perhe, joten ei se montaa karkkia ole per naama kun pienen pussin ostaa. Olemme huomanneet levottomuutta ja villiintymistä suuresta määrästä sokeria, oli se sitten hedelmistä tai karkeista peräisin.

  VastaaPoista
 7. Hui, kuullostaa aika hurjalta määrältä! Minulla on niin pieni lapsi joka jää kotihoitoon ettei asia ole vielä kovin ajankohtainen, mutta samalla linjalla kanssasi - niin pitkään erossa sokerista kun mahdollista. Olen töissä päiväkodissa ja määrät vaihtelevat kovasti, painotetaan kyllä että tarjottavaksi voi tuoda myös esimerkiksi hedelmiä.

  VastaaPoista