Sisällön tarjoaa Blogger.

1,5-vuotias!

1,5-vuotias!

Lunalla tuli tässä hetki sitten 1,5 vuotta täyteen ja kun tänään käytiin neuvolassa, ajattelin tulla kertomaan vähän kuulumisia. 

Lunahan on kasvanut koko ajan hyvin hitaasti käyrien alapuolella ja sitä on tutkittu verikokeissakin alta vuoden ikäisenä. Käytiin myös kasvukontrolleissa vähän väliä, mutta 1v. neuvolassa ylimääräiset mittauskäynnit jätettiin pois. Meitä vain kehotettiin käymään kolmen kuukauden päästä avoimessa neuvolassa tarkistamassa mittoja, mutta koronan takia niitä ei tietysti järjestettykään. Vähän siis jännitettiin oliko pituutta nyt puolessa vuodessa tullut... mutta olihan sitä! Mitat olivat nyt 76,3cm ja 8,8kg (1v. ne olivat 70,4 ja 7,5kg). Pää oli 46,5cm. Pituus menee edelleen -2 käyrän alapuolella, mutta kuitenkin siinä omaa linjaansa ja paino on aikalailla -2 käyrällä. Näistä ei oltu kovin huolissaan, kun kasvua on kuitenkin tasaisesti tullut. Vilkaisin mielenkiinnosta kotona minkä kokoinen Alexa oli saman ikäisenä ollut, niin ei se ollut kuin 2,5cm pitempi ja reilun kilon painavampi. 

1,5-vuotias!

1,5-vuotias!

Kasvuun liittyvä huolenaihe meillä on Lunan kanssa ollut oikeastaan koko ajan myös Lunan syöminen. Se syö edelleen todella vähän ja hyvin rajoitettuja ruoka-aineita. Sen lemppareita on riisi, munakas, raejuusto ja muutkin juustot, jogurtti, marjat, pussismoothiet, spagetti ja jauhelihakastike. Ja välillä ei menekään oikeastaan mitään muuta, vaikka kaikenlaista kyllä tarjotaan... Se on kauhean ennakkoluuloinen eikä yleensä halua maistaa mitään uutta, vaikka kyseessä olisi joku herkku hedelmä/smoothie/leivonnainen tms. ja silloin tekis mieli suunnilleen survaista vähän ruokaa sen suuhun, että se tajuaisi, että kyseessä on jotain mistä se varmasti tykkäisi. Mutta en ole jaksanut tästäkään ihan hirveästi stressata ja yritetään pitää ruokailuhetket kivoina ja positiivisina tilanteina ja toivotaan, että se ajan myötä vähän rohkaistuu maistelemaan uusia juttuja. Yksipuoleinen ruokavalio vaan aiheuttaa välillä ummetusta, joka ei tietysti ole kivaa. Ja itseä vähän ärsyttää, että Luna tykkää niin paljon maitotuotteista, sillä mä itse käytän niitä aika vähän (oikeastaan vain juustoja) enkä haluaisi niitä kovin paljoa lapsillenikaan syöttää. Imetys myös jatkuu vielä useamman kerran päivässä.

Muuten kaikki tuntui olevan kunnossa, mitä nyt Luna ei halunnut tehdä neuvolassa palikoista tornia (osaa kyllä kotona tehdä). Luna on motorisesti tosi taitava, sillä se menee ja tekee kaiken niin vauhdilla Alexan perässä. Se juoksee, kiipeää joka paikkaan, tanssii ja yrittää hyppiä, tehdä kuperkeikkoja, käsinseisontoja tai mitä vaan se näkeekään Alexan tekevän. Se myös yrittää pukea itse, vie omatoimisesti roskia roskikseen ja auttaa mua kotitöissä. 

1,5-vuotias!

Luna puhuu muutamia sanoja kuten äiti, isi, Aija (Alexa), Nuna (Luna), mummi, kenkä, pupu, appa (pallo), mamma (Muumi), kaakku (keinu), auko (aurinko) jne... ja näyttää kehon osia ja matkii eläimiä. Luna ymmärtää hyvin lähes kaiken suomeksi ja aika hyvin myös indonesiaksi. Siltä tulee myös muutama indonesialainen sana. 

Luna tykkää kovasti pupuista ja koirista. Tällä hetkellä sen suosikki on Ti-ti Nalle, jota kuunnellaan ja tanssitaan meillä ahkerasti sekä katsotaan konsertteja. Se tykkää myös hoitaa nukkeja ja leikkiä kahvilaleikkiä. Myös piirtäminen on aika hitti. Ja parasta on tietysti ulkoilu ja varsinkin keinuminen. 

Luna on nyt alkanut onneksi nukkumaan vähän pidempiä päiväunia ja nykyään se nukutetaan rattaisiin, joissa se nukkuu yleensä vähintään tunnin, välillä jopa kaksi! Tää on oikeasti aivan huippu muutos meidän arkeen, sillä yli vuoden mentiin aina 20-40min päiväunilla. Illalla molemmat tytöt menee seitsemältä nukkumaan. Luna nukkuu vielä perhepedissä ja herää joitakin kertoja yössä tissille. Tiedän, että yöimetys olisi hyvä jättää jo pois, mutta en ole jaksanut tehdä vielä sille mitään... Nyt voisi tosin ryhdistäytyä, sillä Alexa on nyt vihdoin alkanut nukkumaan aamuun asti omassa huoneessa, joka voisi vähän helpottaa asiaa. 

1,5-vuotias!

1,5-vuotias!

1,5-vuotias!

Kaiken kaikkiaan Lunan kanssa on tosi kiva vaihe menossa! Se on useimmiten hyväntuulinen, kun saa nukuttuakin nyt paremmin eikä uhmaa vielä pahemmin näy, vaikka jotain pieniä kiukkuja onkin jo ollut. Rattaissakin se viihtyy nykyään paremmin, vaikka nyt ei tietysti kauheasti missään pidemmällä ollakaan käyty. Alexa on Lunan suurin idoli ja ne tykkää tosi paljon toisistaan. Alexa kertoo melkein päivittäin kuinka paljon rakastaa Lunasta ja ne halailee kovasti. Luna tykkää kovasti myös mummista ja kaikki on mennyt tosi kivasti nyt, kun tytöt on olleet taas välillä hoidossa mun töiden jatkuttua. 

Joten tällaista tänne! Tuntuu kyllä, että tän toisen kanssa aika menee jollain tupla nopeudella... kääks!


P.S. Kiitos kovasti kommenteista edelliseen postaukseen lasten synttäritarjottavista kehossa/päiväkodissa! Mua ärsyttää niin paljon, etten pysty niihin vastaamaan... tälle asialle pitää saada nyt jotain tehtyä! 

P..P.S. Meidän reaaliaikaista elämää pääsee seuraamaan Instagramissa @ferdanifamily ja seurantaan kannattaa ottaa myös Facebook (Ferdani Family), jonne ilmoitan aina uudesta postauksesta!

1 kommentti

  1. Maitotuotteet ovat kasvavalle lapselle oiva ravinnon lähde! Esimerkiksi siitä raejuustosta saa hyvin proteiinia. Ja hyvinhän siinä näytti muutenkin olevan lempiruokia listalla. Ei mitään ”se syö pelkkää ketsuppia ja makaroonia” - linjaa.

    Omat lapseni ovat olleet pieninä ruoka-aineallergioiden vuoksi hyvin rajatuilla ruokavalioilla. Silloin itseäni auttoi käynnit ravitsemusterapeutilla, sekä tieto siitä, että yksikin laji ruokaympyrän jokaisesta sarakkeesta riittää. Eli viljoista vaikka se riisi tai maissi (kun meille ei kotimaiset viljat käyneet lainkaan), kasviksista kurkku ja mustikka, lihoista broileri jne. Että se riittää kyllä.

    Sokerijuurikaskuitu on ihan parasta ummetukseen. Sen voi piilottaa vaikka minkä joukkoon, kun ei itsessään maistu, mutta ”kranttu” voi sen toki tietysti löytää vaikka sämpylätaikinaan leivotusta. Jos smoothien tekee itse, niin (gluteeniton) kauralese sekoittuu sinne myös täysin huomaamattomasti.

    VastaaPoista