Sisällön tarjoaa Blogger.

Balilaisia vauvatraditioita

Balilaisia vauvatraditioita

Mä kirjoittelin Pikku Myyn syntymän jälkeen postauksen balilaisista vauvatraditioista ja ajattelin jakaa saman tekstin nyt uudestaan, kun nämä asiat on tulleet taas mieleen ja blogikin oli silloin vielä Rantapallon puolella, joten uudemmat lukijat niitä tuskin ovat edes lukeneet. Eli tällaista kirjoittelin vajaa kolme vuotta sitten:


Kahden kulttuurin parisuhteessa me ollaan totuttu tekemään kaikenlaisia kompromisseja, mutta näin vauvan synnyttyä päätettäviä asioita on tullut vielä läjäpäin lisää. Osasta asioita oltiin puhuttu jo etukäteen, mutta osa on tullut ilmi vasta näin vauvan ensimmäisinä päivinä. Balilaiseen kulttuuriin kuuluu paljon kaikenlaisia traditioita, joita toki haluan itsekin kunnioittaa, mutta ihan kaikki ei vain tunnu olevan toteutettavissa ainakaan näin Suomessa.

Tässä muutamia vauvan syntymään liittyviä traditioita:

Istukka

Balilla istukka kaivetaan maahan ja sen päälle laitetaan kukkia. Tämä ehkä saattoi tulla puheeksi jo ennen vauvan syntymää, mutta enpä kyllä muistanut koko asiaa enää sairaalassa (eikä tainnut muistaa Riokaan...). Vaikka ei me kyllä oltais kerrostalon pihalle mitään istukkaa voitu ruveta kaivamaankaan ja näin talvella kukatkaan ei varmaan ois ihan toiminut... Joten roskiin lensi se istukka eikä kumpaakaan tainnut harmittaa.

Napatynkä

Vauvalta lähti eilen napatynkä ja Rion piti soittaa äidillensä kysyäkseen, että mitäs sille piti tehdä (mitäänhän ei voi vain heittää pois...). Napatyngästä voi kuulemma tehdä korun vauvalle. Hmm... En nyt ihan heti osaa kuvitella millaisen korun tuosta ison räkäpalleron näköisestä kököstä saisi aikaan, mutta me pistettiin se nyt kuitenkin talteen. En kyllä itse ehkä olis kaivannut navastani tehtyä korua, mutta makujahan on monenlaisia...

Balilaisia vauvatraditioita

Vauvan lattialla pitäminen

Balilaista vauvaa ei saa laittaa lattialle ja tästä me oltiinkin jo puhuttu aika paljon etukäteen. Vauva ei toistaiseksi ole lattialla ollutkaan eikä mulla vielä mitään tarvetta sitä oo sinne laskeakaan, mutta kyllä mä sen sinne jossakin vaiheessa varmasti laitan. Ensinnäkin tulee mieleen kysymys, että kuinka vauva oppii esimerkiksi kääntymään tai nostamaan mahallaan päätänsä, jos ei pääse lattialle harjoittelmaan? Luulis pehmeällä sängyllä tai sohvalla olevan vähän vaikeampi harjoitella ja siinähän saa sitten koko ajan olla vahtimassa, että milloin se kierähtää reunalta alas... Ja kyllähän mäkin tietysti jonkin peiton tai alustan vauvalle laittaisin, enkä mihinkään kovalle lattialle jättäisi. Ihmettelin myös, kun Rio ei sanonut kuitenkaan mitään, vaikka vauvalle on hommattu leikkimatto, jossa on kaikkia kehittäviä ja aktivoivia leluja. Kysyinkin siltä, että ihan koristeeksiko se ostettiin, jos vauva ei saa siinä makoilla, johon se ei osannut oikein vastata mitään. Tää asia on siis vielä auki, mutta jonkinlainen kompromissi tähän pitää kyllä löytää...

Vauvan vieminen ulos

Asia, josta meillä ei aikaisemmin ole ollut mitään puhetta, on se, ettei balilaista vauvaa saisi viedä 40 päivään ulos. Toki vauva käväisi jo muutaman askeleen verran pihalla sairaalasta tullessa, mutta nyt pitäisi sitten pysytellä sisällä. Itseäni houkuttaisi mennä vähän vaunukävelylle, ruokakauppaan tms. heti kun ilma vähän paranee enkä voi kuvitella, että yli kuukausi pitäisi pysytellä sisällä... Muistutin Rioa myös, että pian mennään ainakin neuvolaan, joten ulosmenoa ei vaan voi välttää. Ja onhan asia nyt vähän eri täällä Suomessa kuin Balilla, joissa ilmanvaihtokin taloissa on hieman eri ja ulko-ovea pidetään huoletta auki. Luulis vauvallekin olevan hyvä saada jossain vaiheessa vähän raitista ilmaa.

Balilaisia vauvatraditioita

Nimi

Balilla on tapana ilmoittaa vauvan nimi kaikille heti syntymän jälkeen. Me ei olla vielä ihan varmaksi edes päätetty nimeä, mutta oon saanut moneen kertaan varmistella Riolta, että ethän sitten kerro nimeä kenellekään ennen kuin ollaan siihen valmiita. Ja kyllä se onneksi on tajunnut, että tää olis mulle tärkeetä, sillä ei oo mitään möläytellyt, vaikka sai indonesialaiselta kaveriltaan jopa neuvon, että julkaisis nimen vaan heti syntymän jälkeen Facebookissa, jolloin se sais ite päättää mieleisensä nimen! Hah. Ja itse asiassa, kun Rio kirjoitti sairaalassa Facebookiinsa, että "Tervetuloa maailmaan rakas tyttäremme", luuli sen sukulaiset Balilla, että se oli vauvan nimi! Siinä ne oli sitten ihmetelleet, että onpa ne vaikean ja pitkän suomalaisen nimen valinneet... Hehehee...

Juhlat

Balilla vauvan kunniaksi on tapana järjestää perinteinen nukketeatteriesitys. Kuulostaa kivalta, mutta valitettavasti melko mahdotonta järjestää samaa täällä Suomessa. Mutta katsotaan, jos päästään Balille lapsen ollessa vielä vauva, niin ehkä siellä voisi jotain järjestääkin. Myös kuulemma vauvan napatyngän irtoamista juhlistetaan jotenkin, mutta ei meillä mitään ihmeempiä seremonioita nyt järjestetty.

Onneksi me ollaan melko hyviä tekemään kompromisseja eikä erilaisista tavoista varmaan tule liian isoja ongelmia. On kuitenkin hienoa, että lapsella on mahdollisuus kasvaa kahden kulttuurin keskellä ja saada molemmista parhaat palat.

Balilaisia vauvatraditioita

Nyt yli viisi vuotta Suomessa asuneena Rio on jo länsimaalaistunut aika paljon eikä esim. nämä vauvajutut ole tulleet pahemmin edes puheeksi nyt uuden vauvan kanssa. En edes kysynyt olisiko Rio halunnut ottaa istukan mukaan, sillä mitä me sillä oltais tehty, mutta kun vauvan napatynkä tänään jo irtosi, pyysi hän kuitenkin pistämään sen talteen. Myynkin napa on kyllä tallessa, mutta ei siitä mitään korua ole tehty. Ulkonakin vauva on jo käynyt, kun käytiin maanantaina labrassa ja eilen kaupassa eikä Rio pistänyt sitä ollenkaan pahakseen. Ja ulkoota tullessa laskin itseasiassa mitään ajattelematta vauvan hetkeksi olkkarin matolle, kun autoin Myytä riisumaan. Sen nähdessään Rio kyllä vähän hätkähti, että mitä mä sen sinne laitoin... Ja tällä kertaa ei ole tarvinnut pelätä, että se möläyttäis jonkun nimiehdotuksen liian aikaisin, sillä tietää kyllä, että nimi kerrotaan vasta sitten kun on sen aika (ja kun se on päätetty, heh). 


P.S. Ota seurantaan myös Eat Hoop Loven Facebook sekä Instagram (@eathooplove)!

Ei kommentteja