Sisällön tarjoaa Blogger.

Miten saada taapero syömään enemmän kasviksia?

Miten saada taapero syömään enemmän kasviksia?

Luin juuri hetki sitten Mutsi ja Murupullat -blogista aiheesta "miten saada ennakkoluuloiset ipanat syömään enemmän kasviksia". Aihe hymyilitti, sillä meillä taistellaan aivan saman ongelman kanssa ja olin juuri suunnitellut kirjoittavani samasta aiheesta blogiin! Idalla oli tosi hyviä vinkkejä kuten ruokien nimeäminen lastenmielisiksi dinosauruslasagneksi tai lohikäärmepihveiksi sekä kivoja ideoita blenderillä tehtäviin pastakastikkeisiin (joita pitää muuten itsekin kokeilla!), mutta ajattelin vielä lisäksi vinkata meidän tavat, joilla taaperon ruokavalioon saa lisättyä vähän enemmän kasviksia.

Pikku Myy syö aika hyvin kaikkea, paitsi kasviksia! Tuoreista tarjotuista vihanneksista ei kelpaa mikään ja välillä kurkkujen, paprikoiden tms. leikkeleminen lautaselle on jokseenkin turhauttavaa, kun niihin ei koskaan kosketa. Kasvikset saa aina piilottaa ruoan joukkoon todella huolella, jotta ne menisivät alas...

Joten tässä tavat, joilla meillä laadaan edes jonkin verran vihanneksia ruokavalioon!

Smoothiet

Ensimmäinen vinkki meilläkin liittyy blenderiin, jolla surautellaan useasti smoothieita. Hedelmiä Myy syö vähän kasviksia reippaammin, vaikkei niistäkään läheskään kaikki kelpaa. Meidän perus smoothieisiin laitetaankin aina jotain hedelmää (useimmiten mangoa ja päärynää) / marjoja (useimmiten mustikkaa ja mansikkaa) sekä jotain vihreää (useimmiten pinaattia tai lehtikaalia, viimeksi kokoilttin myös pakastekukkakaalia!). Valitut hedelmät/marjat ja vihannekset me miksataan kookosmaidon ja mantelijuoman kanssa ja tästä tulee useimmiten juoma, joka kelpaa taaperollekin. Ideana on, että hedelmät tuovat mukaan makutta ja vihreitä juttuja ei laita kerralla liian paljoa, jottei ne maistu liikaa, sillä nurmikon makuiset sekoitukset jäävät kyllä itse kultakin juomatta... Myy ei ainakaan toistaiseksi ole ollut moksiskaan smoothien vihreästä väristä, mutta jos tämä isompaa lasta häiritsee, jättää mustikka helposti vihreän sävyn alleen tai juomalle voi keksia vaikka jonkun houkuttelevan monsterinimen. 

Ollaan myös välillä tehty smoothie-bowleja, joissa smoothie jätetään niin paksuksi, että sitä voi syödä lusikalla. Nää on tosi kivoja ja päälle voi vielä heittää pähkinöitä, siemeniä, hedelmiä jne. mutta jotenkin näitä tulee tehtyä enemmän kesäisin.

Miten saada taapero syömään enemmän kasviksia?

Tuorepuristetut mehut

Smoothieiden lisäksi meillä tehdään vihermehuja mehupuristimella. Idea on sama kuin smoothieissa, eli sekaan laitetaan sekä hedelmää, että vihanneksia. Suosikkimehussamme on omenaa, päärynää, kurkkua, lehtikaalia ja sitruunaa. Mehun sekaan on helppo laittaa sellaisiakin kasviksia, joista ei niin itsekään tykkää kuten mulla selleriä tai parsakaalinvarsia. Tässäkin avain on tasapaino, eli vihreää ei tule tunkea kerralla liian paljoa, vaan olla iloinen että lapseen uppoaa edes jonkin verran terveellisiä vihanneksia. Myös esim. porkkanamehu kelpaa Myylle, vaikka muuten porkkanaa ei saa millään alas. 

Mä otan usein Myyn mukaan smoothieiden tai mehujen tekoon, sillä se tykkää kovasti auttaa. Tuolilla seisten se tiputtelee aineksia blendeiin tai mehupurisimeen ja tää on ollut myös tapa, joka on saanut selkeesti sen kiinnostumaan enemmän erilaisista raaka-aineista ja ruoanlaitosta. 

Miten saada taapero syömään enemmän kasviksia?

Kasvisten piilottaminen

Lämpimien ruokien seassa kasviksia saattaa mennä vahingossa suuhun VAIN jos muistaa pilkkoa ne aivan pieneksi tai muuten piilottaa. Välillä olen onnistunut myös tekemään kasvismuusseja, jotka ovat kelvanneet. Pitäisikin taas pitkästä aikaa tehdä niitä! Itse tykkään esim. pinaatti-kukkakaalimuussista, mutta Myylle sellainen uppoaisi varmaan vähän paremmin, jos mukaan lisäisi perunaa. Ja voi kuinka olinkaan iloinen, kun keksittiin tehdä blenderillä kasvissosekeittoja! Ihan superhelppoa, kun meidän teho-blenderiin voi heittää kasvikset raakoina ja Myykin on yllättäen keitoista tykännyt! Tuoreet kasvikset pelkältään ovat meillä aivan no no, mutta suunnilleen ensimmäisen kerran niitä meni reilummin alas tortillan väliin piilotettuna, hah! Ja viikko sitten tehtiin pitkästä aikaa kotona myös pizzaa ja silloinkin iloitsin eniten siitä, että Myy söi sen mukana tomaattia, sieniä ja ananasta!

Myy on osannut jo pidemmän aikaa syödä lusikalla tai haarukalla itse, mutta nyt sille on tullut joku vaihe, että pyytää usein meitä syöttämään. Ja mikäs siinä, kun samalla voi kätevästi piilottaa vihannespaloja muiden ainesten alle, niin ettei niitä huomaa heti lusikasta! 

Miten saada taapero syömään enemmän kasviksia?

Miten saada taapero syömään enemmän kasviksia?

Ei-suosikkienkin tarjoaminen uudelleen

Olen myös itse sortunut välillä siihen, etten tarjoa joitain ruokia, joista tiedän, ettei Myy niistä tykkää... Mutta noin pienellähän maku voi muuttua vielä monet kerrat! Esim. juuri jokin aika sitten tarjosinkin pitkästä aikaa Myylle banaania pelkältään, vaikkei se siitä ole pitänyt. Mutta kappas, sehän maistuikin hyvin ja sitä ollaan syöty nyt jo monta kertaa! Kannattaa siis välillä tarjota niitä ei-suosikkejakin vähän myöhemmin uudestaan. 


Varsinkin näin talvella saa kyllä nähdä todella vaivaa, jos haluaa taaperonkin syövän monipuolisesti kasviksia. Perus kurkut, tomaatit jne. ei maistu miltään tähän aikaan vuodesta ja me yritetään muutenkin suosia lähinnä satokausituotteita. Myyn kasvisten syönti on myös täysin mun vastuulla, sillä Riohan ei tarjoa sille koskaan mitään mandariinia kummempaa... Mutta toisaalta samalla kun yrittää suunnitella monipuolista ruokavaliota lapselle, tulee itsekin syötyä aika hyvin!


Olen varma, että muuallakin painitaan näiden ongelmien kanssa, joten nyt vinkit jakoon, miten saatte lapsille kasviksia syötettyä! 


P.S. Ota seurantaan myös Eat Hoop Loven Facebook sekä Instagram (@eathooplove)!

1 kommentti

  1. Meillä on samat kiksit! Smoothieen menee mikä vaan, ja tarpeeksi mieto ja pehmeä kasvissosekeitto uppoaa aina ☺️ ”Ja popsi popsi porkkanaa hampaita se vahvistaa..” on kova. 😅

    VastaaPoista