Sisällön tarjoaa Blogger.

Kehtaatko tarjota lapsellesi joka päivä liharuokaa?

Kehtaatko tarjota lapsellesi joka päivä liharuokaa?

Mä oon aina ollut sekasyöjä ja oikeastaan pidän lihasta aika paljon. Pitkään olen kuitenkin yrittänyt lisätä kasvisten määrää aterioilla ja tehdä enemmän kokonaan kasvisruokia. Sen lisäksi että kasvikset ovat terveellisiä, tulee nykyään aika kova ulkoinen paine osallistua osaltaan maapallon pelastamiseen, jossa kasvissyönti on aika iso askel parempaan suuntaan. Lasten saamisen myötä olen myös alkanut miettimään minkälaista ruokaa haluan opettaa heidät syömään. 

Rio ei syö possua (syy ei ole uskonnollinen) enkä mäkään ole syönyt sitä moneen vuoteen paria satunnaista grillimakkaraa lukuunottamatta. Myös kanaan mulla on vähän vaihteleva suhde. Välillä se vaan alkaa tökkimään ja saatan olla useamman kuukaudenkin ilman, jonka jälkeen saatan taas vaihteeksi vähän syödäkin sitä. Nautaa sitten taas söisin mielelläni ja tykkäänkin sekä sen mausta että jauhelihan helppoudesta. Kaikkein lemppari proteiinin lähde mulla on kuitenkin kala ja varsinkin lohi. Lapset syö meillä kaikkea, paitsi sitä possua.

Oon ennenkin kertonut, että me syödään Rion kanssa eri ruokia, sillä meillä ei ihan makumaailmat kohtaa enkä mä jaksa syödä joka päivä riisiä. Jos Rio laittaa ruokaa Alexalle, on se useimmiten kanaa. Se on mulle ihan ok, sillä tuleepahan Alexalle ainakin vähän monipuolisuutta ruokavalioon. Jonkin verran Rio laittaa myös muita lihoja ja mereneläviä sekä joskus harvoin tofua tai tempehiä. On oikeastaan ihan kiva, että Alexa syö välillä Rion kanssa, koska silloin mä voin syödä vaikka salaatin tai jonkun jämäruoan, josta ei enää riittäisi meille molemmille. Mutta Rion laittamassa ruoassa on kuitenkin se ongelma, ettei siinä ole kasviksia ollenkaan...

Kehtaatko tarjota lapsellesi joka päivä liharuokaa?

5 viikkoa kasvis- ja kalaruokavaliolla

Syntymäpäivänäni elokuussa päätin kokeilla jonkin aikaa syödä vain kasvis- ja kalaruokia. En päättänyt etukäteen mitään aikaa, vaan ajattelin testata sitä sen aikaa, kun se tuntuu hyvältä. Lopulta olin 5 viikkoa tällä ruokavaliolla. Mulla ei ollut kovin montaa hyvää kasvisruokareseptiä, joten aterioiden miettimiseen ja suunnitteluun piti käyttää vähän enenmmän aikaa. Proteiininlähteinä käytettiin kalan lisäksi mm. linssejä, kikherneitä, nyhtökauraa ja härkäpapusuikaleita. Kaiken kaikkiaan tällaisella ruokavaliolla pysyminen oli aivan helppoa ja olisin voinut jatkaa oikeastaan pidempäänkin. Alexa ei vaan tainnut kokeilusta niin välittää, sillä hänellä jäi monesti mun kokkailut syömättä... Hän on edelleen kovin huono syömään kasviksia, vaikka yritän niitä koko ajan sinnikkäästi hänen ruokavalioon ujuttaa. 

Tällä kasvis- ja kalaruokavaliolla ollessa tein huomioin, että mun tulee usein ulkona syödessä valittua liharuokavaihtoehto. Käytiin mm. pari kertaa nepalilaisessa syömässä, jossa otan yleensä aina kanaa. Nyt valitsin molemmilla kerroilla kasvisruokaa, joka oli niin hyvää, että valitsen niitä varmasti jatkossakin! Lisäksi söin yhden Hesen kasvishampurilaisen (joku härkäpapupihvi), mutta se oli niin huono, että en aio uudestaan sitä kyllä syödä! Sen kerran jos hampparilla käyn, niin otan kyllä varmasti jatkossakin naudanlihapihvin. Lisäksi jonkin kerran napattiin Alexan kanssa kaupasta valmiskeitot mukaan, kun oli kova kiire saada jotain syömistä. Me käytetään eineksiä tosi harvoin ja nämäkin kerrat olis voinut välttää, jos itsellä olis jotain tosi nopeita kasvisruokareseptejä repertuaarissa. 

Lisäksi kokeilujaksolla tuli syötyä aika paljon lohta, jota ei myöskään olisi kai hyvä syödä liian usein.  Käytettiin myös vähän enemmän juustoja kuin yleensä. Mä en normaalisti käydä kovinkaan paljoa maitotuotteita. Juustoja juurikin välillä käytetään ruoissa, joskus harvoin leivän päällä ja tietysti jätskiä syön silloin tällöin. Kermat, maidot yms. meillä on korvattu kasvipohjaisilla tuotteilla jo pitkään. Itse en haluaisi käyttää paljoa myöskään soijaa, joten en halua lähteä lihojen korvaamiseen vain erilaisilla soijatuotteilla. Kerran taidettiin syödä tofua ja satunnaisesti se onkin ihan ok. 

Kehtaatko tarjota lapsellesi joka päivä liharuokaa?

Kehtaatko tarjota lapsellesi joka päivä liharuokaa?

Kokeilujakson ongelmat

Tällä ruokavaliolla suurin ongelma oli se, että Alexa vähän huonosti söi mun tarjoamia kasvisruokia. Mutta toisaalta välillä hän syö huonosti, vaikka olisi lihaakin tarjolla. Nyt olen tehnyt niin, että ainakin lounaaksi on aina jotain kasvisruokaa, sillä hän syö kerhossa kuitenkin aamupäivällä välipalan, jota meillä ei normaalisti ole syöty. Joten siten ei haittaa, jos hän ei syökään niin kovin paljoa. 

Toinen ongelma oli se, että ruokia piti suunnitella hieman enemmän ja varsinkin sitä, että proteiinin saanti on varmasti kunnossa, ruoista kun helposti kasvisruokavaliolla tulee melko hiilaripainotteisia. Mutta tämä varmasti muuttuisi kun vain jatkaisi pidempään ja mukaan tulisi uusia helppoja ja nopeita vakkariruokia. 

Ja kolmanneksi, mun tuli käytettyä ehkä vähän enemmän maitotuotteita (eli juustoja) kuin aikaisemmin, jota en ehkä myöskään haluaisi... 

Mutta siinäpä ne oikeastaan ovat, sillä muuta huonoa en keksi. Ja kaikki nämä varmasti korjaantuisivat kun vain jatkaisi pidempään ja tottuisi vähän uusiin juttuihin. 

Kehtaatko tarjota lapsellesi joka päivä liharuokaa?

Ja miten jatketaan?

Aion ehdottomasti jatkaa kasvispainotteisella ruokavaliolla, mutten kieltäytyä täysin lihasta. Ajattelin, että ehkä kerran max viikossa voisi laittaa liharuokaa (se on muuten WWF:n suosituskin) ja kenties valita välillä ulkona syödessä lihavaihtoehdon. Eli onko se nyt sitten fleksaamista vai sekaaniuutta vai mitä hienoja sanoja sitä nykyään onkaan!

Lapsille aion tarjota jatkossakin sekaruokaa ja he tulevat varmasti Rion kanssa syömään enemmän lihaa kuin minä. 

Mun mielestä on kuitenkin tärkeää totuttaa lapset pienestä pitäen syömään kasvisruokaa ja kertoa myös kasvissyönnin ekologisista puolista, sillä voi hyvinkin olla, että kun meidän lapset ovat aikuisia, ei tässä maailmassa ole edes mahdollista syödä joka päivä lihaa. Ja eiköhän kehitys mene muutenkin siihen suuntaan, että lihasta tulee vain erityistilaisuuksien herkku. 

Lisäksi ajattelen, että jokaisen on hyvä tehdä itselleen parhaiten sopivia valintoja. Jos kasvissyönti ei ole ollenkaan oma juttu, niin tekee sitten niitä ekotekoja jotenkin muuten enemmän. Eikä tässäkään tarvitse olla niin ehdoton. Mä oon ollut ennen aika sellainen ääripäiden ihminen, mutta nyt oppinut vähän lempeämmäksi ja tajunnut, ettei mun tarvitse yhdessä päivässä muuttua vegaaniksi, vaan voi hyvin ottaa niitä pieniä askeleita pikku hiljaa parempaan suuntaan. 

Mitä ajatuksia muilla on aiheesta? Oletteko lisänneet kasvisruoan syöntiä ilmastonmuutosta ajatellen? Mietittekö millaisia ruokailijoita lapsista kasvatatte?

P.S. Ota seurantaan myös blogin Facebook (joka vielä edelleenkin löytyy nimellä Eat Hoop Love, kun Facebook ei anna lupaa vaihtaa sitä...) sekä Instagram (@ferdanifamily)!

1 kommentti

  1. Hei, itsehän syön lihaa aivan liikaa enkä siis tarkoita "jeesustella", mutta vinkiksi kun eettisemmät valinnat kerran kiinnostavat: nimenomaan ulkona ei kannattaisi syödä lihaa. Ravintoloihin tulee paljon useammin lihat ulkomailta, kuin kaupan hyllylle. Oma mieheni työskentelee kokkina ja on sitä mieltä että suomalainen liha pilataan pakkausvaiheessa, ja ulkomaalaisesta saa parempaa ruokaa. Tiedä sitten. Mutta ainakin ravintolassa kannattaa kysyä, mikä liha on heidän listallaan suomalaista (eikä esim sitä brasilialaista!).

    VastaaPoista