Yli vuosi ilman alkoholia ja ajatuksia juomisesta lasten seurassa
lauantai 25. kesäkuuta 2016
Näin juhannuksena aloin miettimään, että mähän oon ollut tässä jo yli vuoden ilman alkoholia oikeastaan pahemmin edes ajattelematta asiaa.
Viimeinen kerta kun muistan juoneeni pari siideriä, oli viime vuoden toukokuussa, jolloin itse asiassa olin jo raskaana, mutten vain tiennyt sitä vielä. Muuten raskausaikana en tietenkään juonut alkoholia eikä se ollut edes mitenkään vaikeaakaan. Ainoastaan se harmitti vähän, kun olin saanut raskauden selville juuri ennen Balin matkalle lähtöä ja ajattelin, että nyt en voi lomalla siemailla mitään herkkudrinkkejä auringonlaskua katsellen... Mutta ei se siellä reissussa sitten ollutkaan mitenkään kamalaa. Raikkaita hedelmäjuomia kun sai kuitenkin juoda niin paljon kuin halusi ja se oli ihan riittävää. Riokaan ei Balilla pahemmin juonut, ehkä kerran vähän enemmän kuin yhden, joten sekään ei alkanut ärsyttää.
Muuten koko raskausaikana ei alkoholia edes tehnyt mieli, mutta ei ajatus mitenkään etonutkaan. Siinä meni synttärit, uudet vuodet sun muut ihan keposasti enempiä edes miettimättä.
Pikku Myyn syntymän jälkeen olisi toki välillä jotain voinut ottaakin, kunhan asian olisi järjestänyt, mutta ei mun oo oikeestaan vieläkään kauheesti tehnyt mitään mieli. Meillä ei oo tapana juoda ruoan kanssa viiniä eikä pahemmin mitään saunajuomiakaan, niin en oo itse asiassa edes muistanut koko juttua. Vappuna kävi skumpat mielessä ja pari kertaa olen haaveillut jostain herkkusiideristä, mutta asia on unohtunut jo ennen kauppaan pääsyä. Nytkään juhannuksena meillä ei ollut kuin mohito-mehua juhlajuomana, joka sopi molemmille oikein hyvin. Ja onhan se tietysti kiva herätä freesinä juhlien jälkeisenä aamunakin.
Kerran jonain iltana Rio avasi kaapista löytyneen siiderin ja siitä maistoinkin sitten kulauksen, mutta koska se ei ollut kovin hyvä siideri, niin en juonut enempää. Eli siinä on mun koko vuoden saldo. Aika säälitäävää... Mitenkään kokonaan absolutiksi en ole kuitenkaan ryhtymässä ja alkoholia tulee varmasti vielä sopivien tilaisuuksien tultua tulevaisuudessa toisinaan käytettyä.
Tää asia tuli mun mieleen eilen, kun me käytiin illalla katsomassa Kivinokassa kokkoa. Siellä oli kauheesti porukkaa ja paljon varsinkin lapsiperheitä. Silmiin pisti se, useilla vanhemmilla, jotka oli lastensa kanssa, oli joku viini tms. kädessä. Tää on asia jota mä en oo kauheesti vielä edes ajatellut. Tai siis en tietenkään hyväksy mitään dokaamista, jos lapsia on läsnä, mutta onko ok ottaa yksi tai kaksi? Ehkä? Itse tosin varmaan tekisin sen ennemmin vasta kun lapset on menneet nukkumaan. Just joku ruokaviini on ihan jees, mutta missä mene raja kuinka paljon voi ottaa? Kaikki kun regoi alkoholiin kuitenkin vähän erilailla ja jollekin se yksikin voi olla melkein liikaa. Pääasiahan on kuitenkin, että lapset tuntevat olonsa turvalliseksi eikä alkoholia saisi mielestäni juoda lasten läsnäollessa niin paljoa, että vanhempien käytös merkittävästi muuttuu.
Imettämään mä nyt en alkais heti viinin kulautettuani, mutta parin tunnin päästä varmaan joo, jos tilanne sitä vaatis. Siitäkin kun on tutkimuksia, että kuinka pienen pieni määrä alkoholia enää jää äidinmaitoon. Mutta toisaalta, kun oon ollut jo näin kauan juomatta, jaksan varmaan olla koko loppuimetysajankin. Tai jos hetkiä tulee, jolloin tekis mieli jotain vähän juoda, on se luultavastikin silloin, kun äidillä on vähän omaa aikaa ilman vauvaa.
Mutta mitäs mieltä muut tästä asiasta on? Voiko lasten läsnäollessa juoda ja kuinka paljon? Tuliko kentien juhannuksena tehtyäkin niin?
Tunnisteet:
alkoholi,
alkoholi lasten seurassa,
juhannus,
Juhlat,
Vauvaelämää
loading..
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mäkin ajattelin aiemmin että olen juomatta koko imetysajan mutta silloin luulin että lapsia kuuluu imettää vain vuoden. :D nyt oon ollut raskaana ja/tai imettänyt yhtäjaksoisesti 3,5 vuotta ja tänä aikana ollut kaksi kertaa humalassa ja ehkä viitisen kertaa juonut 1-3 lasillista. Tosi vähän siis. Lasten kanssa oon juonut just ehkä yhden. Ei mulla mitään tiettyä rajaa ole mutta yhtä enempää en edes ole kaivannut silloin kun olen lasten kanssa.
VastaaPoistaNiin, ehkä se yks lasten seurassa on ihan ok enkä varmaan itekään enempää kaipais. Ja jos enemmän haluaa juoda, kaipaa varmaan myös vähän aikaa erossa lapsista. 😊
PoistaMun mielestä nimenomaan ruokaviini, saunaolut tms. on ihan täysin ok myös lasten seurassa, tavallaan osana tapakasvatusta. Onhan lastenkin hyvä oppia, että alkoholia voi nauttia myös "sivistyneesti", ilman sössötystä, huojumista ja harha-askelia. Oon täysin samaa mieltä siinä, että aikuisen käytös ei kuitenkaan saa alkoholin takia merkittävästi muuttua lasten läsnäollessa. Turvallisuus ja lasten turvallisuudentunne ovat kuitenkin mun tärkeysjärjestyksessä ennen viiniä, siideriä tai saunaoluita :)
VastaaPoistaToi on kyllä totta, että lapsille olis kyllä hyväksi opettaa alkoholin järkevää kohtuukäyttöä. Siksipä kai Keski-Eurooppalaisilla ei oo niin paljon alkoholiongelmia, kun ne oppii jo pienestä mitä on sivistynyt alkohonlin käyttö.
PoistaHyvä aihe. Meillä viikonloppuisin tosi usein otetaan iltaruuan kanssa lasit viiniä. Aikuiset siis (okei, tämä oli ehkä vähän tarpeeton tarkennus, haha). Jokaisella raja on tietysti erilainen ja perustelut myös, mutta ITSE koen, että on vaan hyvä lapsille osoittaa, että lasi viiniä tai terassilla istuessa olut/siideri on ihan ok. Kun tämä tapahtuu siis max. kerran viikossa, jos sitäkään. Miellän, että se jotenkin vie pois sitä "kielletyn viehätystä" alkoholista.
VastaaPoistaItse voin juoda just tuommoisen yhden annoksen ilman, että se missään näkyy. Korkeintaan ihan hippusen rentouttaa oloa. En ikinä haluaisi lapseni nähden olla humalassa - en siitä kyllä oikein pidä muutenkaan.
Siispä olenkin hyvin samoilla linjoilla edellisen kommentoijan, Pian kanssa :)
Joo, samaa mitä just Pialle vastasinkin, että tää on varmaankin oikein fiksu tapa toimia. Sivistynyttä käyttöä eikä turhaa korosteta alkoholin kieltämistä, ettei "kielletty hedelmä" ala liikaa kiinnostaa. Mäkään en kyllä koskaan haluais olla lapseni edessä humalassa.
PoistaItse alkoholistiperheen lapsena ja muutenkin suvun juomisesta varsinkin juhlapyhinä kärsineenä (mummoni mm. oksensi kun olin 10v jouluaattona jo alkuillasta ollessaan niin humalassa) olen sitä mieltä, että lapseni eivät tule näkemään minua juomassa yhtäkään annosta ainakaan ennen yläkouluikää. Mies on samaa mieltä, vaikkei hänellä alkoholiperheen taustaa olekaan, heillä ei vain juotu oikeastaan koskaan lasten seurassa.
VastaaPoistaRaivoraittiita ei olla, mutta lasten ollessa lähellä ei oteta yhtään. Tai jos mies ottaa konjakin esim. raskaan työputken jälkeen lasten nukkuessa, niin minä en sitten ota mitään ja hoidan yöheräilyt ym. Muiden aikuisten alkon käyttöä lasteni lähellä ei ole tarvinnut rajoittaa, kun yleensä ei osallistuta juhliin, joissa juodaan, lasten kaa. Jossain vaiheessa tietty tulee häitä ym. juhlia, joissa "kuuluu" juoda, mut veikkaan, että silloin lähdetään ajoissa lasten kaa kotiin.
Ja se ehdoton sääntö meillä on, että humalassa meille ei tulla, ja mua suuresti kyllä risoo jos joku tulee krapulassakin.
Tiedän, että oon jyrkkä ja varmaan liian herkkä, mut omat kauhukokemukset ja pelot ei saa toistua mun lasten elämässä. En tosin tiedä, miten sitten opetan kohtuukäyttöä, mut onneksi sitä ei tarvii miettiä vielä yli kymmeneen vuoteen, kun kaikki kolme lasta on alle 2,5v.
Ymmärrän kyllä täysin sun kantas, sillä onhan tuommoiset muistot lapselle aivan kauheita. :( Varmaan monella muullakin alkoholistiperheessa kasvaneella on samanlainen mielipide ja haluaa itse toimia aivan toisin kuin oma perheensä. Ellei sitten mene samaa tietä itsekin...
PoistaLapsen on luultavasti mahdotonta täysin välttää näkemästä kännisiä ihmisiä, kun niitä liikkuu ainakin täällä Helsingissä aika paljon kaduillakin, mutta kyllä mäkin oo sitä mieltä, ettei lapsen tarvitsisi nähdä ainakaan tuttuja ihmisiä humalassa. Häistä tms. lähdettäis varmaan mekin ajoissa pois, jos lapsen kanssa mentäis.
Noin pienten lasten kanssa alkoholia ei tosiaan vielä tarvitse käsitelläkään, mutta ehkä juuri tuommoisen sivistyneen alkoholikäyttäytymisen opettaminen olisi viisaampaa kuin täysi kieltäminen. Miten se ikinä sitten tapahtuukaan... Onneksi tässä on meilläkin aikaa miettiä sopivaa tapaa vielä aika monta vuotta. :)
Mielestäni !KOHTUU!käyttö ei vahingoita ketään. Voin hyvällä omatunnolla vaikka mökillä ollessani ottaa siiderin tai pari. Enkä pakota ketään olemaan selvinpäin, koska olen itse lapseni sinne vienyt. Alkoholin piilottelu ja pahaksi asiaksi lukeminen enemmän pelottaa, kun voi näyttää, että tätä viisasten juomaa voi ottaa kohtuudellakin. Kohtuudella tarkoitan sitä, että pysytään järjissä ja osataan lopettaa ennen kunnon nousuhumalaa.
VastaaPoistaJoo, tää taitaa olla se fiksuin tapa, kuten yllä ollaankin jo pohdittu! Turha piilottelu ja kieltäminen tuskin on hyväksi, kun siitä se kiinnostus varmasti vasta herääkin.
Poista